Last news in Fakti

22 Януари, 2024 06:34 1 156 3

Токио следи отблизо развитието на отношенията между Москва и Пхенян

  • япония-
  • русия-
  • северна корея

Япония отказа да коментира предстоящата визита на Путин в Северна Корея

Токио следи отблизо развитието на отношенията между Москва и Пхенян - 1
Снимка: Фейсбук

Япония следи внимателно всичко, свързано с КНДР, включително развитието на отношенията си с Русия.

Това заяви на редовната си пресконференция главният секретар на кабинета Йошимаса Хаяши, цитиран от ТАСС.

Той не коментира директно изявлението на външното министерство на КНДР, което миналата седмица обяви готовност да приеме на посещение руския президент Владимир Путин.

„Смятам, че японското правителство не е в състояние да коментира темата. Но ние следим с голямо внимание всичко, свързано със Северна Корея, включително момента, който споменахте, и развитието на руско-севернокорейските отношения“, отбеляза той.

Хаяши добави, че Япония ще продължи тясното сътрудничество с международната общност, предимно със Съединените щати и Южна Корея, насочено към пълно спазване на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН по отношение на КНДР.

След посещението в Русия на своя ръководител Чой Сонг Хуи външното министерство на КНДР разпространи съобщение, в което подчертава, че Пхенян смята Путин за най-близкия приятел на корейския народ и е готов да го приеме топло, ако реши да посети КНДР. Както по-рано заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, точните дати на посещението на Путин в КНДР се съгласуват по дипломатически канали.

Москва и Пхенян наскоро засилиха двустранното сътрудничество. През септември 2023 г. севернокорейският лидер Ким Чен-ун посети Русия и проведе разговори с Путин на космодрума Восточний. След това руският външен министър Сергей Лавров посети КНДР през октомври. На 15 ноември 2023 г. в Пхенян се проведе заседание на междуправителствената комисия на КНДР и Русия по търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество. Руската делегация бе водена от министъра на природните ресурси и околната среда Александър Козлов. Миналата седмица Чой Сонг Хи посети Русия, по време на пътуването тя проведе срещи с Лавров, Путин, както и с вицепремиера на Руската федерация Александър Новак.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така Така

    9 0 Отговор
    Ех Япония, че и Южна Корея много сте зле ама мнооого докога ще ги хрантуните тия колонизатори от империята на злото фащ

    Коментиран от #3

  • 2 Констатация

    6 0 Отговор
    Колко отблизо японските фашисти могат да следат отношенията между суверенни държави?
    Да не стане така ,че японските острови да изччезнат от лицето на земята?
  • 3 катран

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Така Така":

    Япония следяла отблизо...Ще станете кривоглед, ако се приближите много..
Новини по държави: