Last news in Fakti

26 Януари, 2024 13:52 5 358 37

Кремъл: Русия ще доставя газ, дори ако спре транзита през Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • кремъл-
  • доставка-
  • транзит-
  • алтернативни маршрути-
  • природен газ

Текущото петгодишно споразумение между Москва и Киев за транзит на руски газ за Европа изтича в края на 2024 г.

Кремъл: Русия ще доставя газ, дори ако спре транзита през Украйна - 1
Снимка: БГНЕС

Говорителят на Кремъл, Дмитрий Песков заяви, че Русия планира да използва алтернативни маршрути за доставка на сгъстен природен газ по море, ако Украйна не поднови сделката за транзит на руски газ за Европа, цитиран от Ройтерс и News.bg.

Текущото петгодишно споразумение между Москва и Киев за транзит на руски газ за Европа изтича в края на 2024 г.

По време на ежедневната пресконференция Песков добави, че логистичните вериги за износ на руски газ ще бъдат преразгледани основно, ако сделката не бъде удължена.

Различни медии цитират украинското правителство, което казва, че Киев няма да търси преговори с Москва относно възможността за удължаване на сделката за транзит на газ.

"Въпросът е как този газ ще стигне дотам (в Европа). Разбира се, има маршрути, свързани с Турция, има доставки на втечнен газ, които сега се търсят", каза Песков.

"Тоест има алтернативни маршрути. Но първо, всички те вече са резервирани и разбира се, това ще доведе до промени във всички логистични вериги."

Украйна беше основният маршрут на Русия за износ на газ за Европа, преди Русия да построи вече повредения и неактивен подводен тръбопровод "Северен поток" през Балтийско море до Германия и връзката "Турски поток" по дъното на Черно море до Турция.

Износът на руски газ за Европа също се срина на фона на политическите последици от конфликта в Украйна. Русия загуби първото място на доставчик на природен газ за Европа в полза на Норвегия


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ужас

    22 42 Отговор
    Европа до някаква степен се прецака!!!

    Коментиран от #10, #12

  • 2 Не ви щем меда

    39 15 Отговор
    Не ви щем жилото
  • 3 Цар

    29 11 Отговор
    Що бе , денгите ли свършиха?
  • 4 Смех в блатото

    35 17 Отговор
    Словакия? По море?

    Тия с какво друсат в Кремъл? :)))

    Коментиран от #26

  • 5 ГОЛЕМ СМЯХ

    28 23 Отговор
    така е , и войната си върви и газа през окрайна си върви и далаверите си вървят, само нашия тагаренко не го разбра
  • 6 Пхахахаха

    16 22 Отговор
    Зельонски де прави ,че нещо зависело от него. Пхахаха. Пак ще изнудва съседите, че няма да видят газ, но вече има алтернативен маршрут
    :)) А наркомана ще предпочита да вземе таксите от транзита, че е му трябват за бЕло.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 факти

    21 23 Отговор
    хаха,ес потъва без руски ресурси, през 2023 промишлените производства са намаляли с 42 % марийка про с тата тези работи не ги пише

    Коментиран от #28

  • 9 Главните новини ги няма

    15 18 Отговор
    Ердоган официално одобри ратификацията на Турция за членството на Швеция в НАТО

    А турската телевизия показа карта на Турция през 2025 г., която включва:
    ▪️Армения,
    ▪️ Кипър,
    ▪️ половин Ирак,
    ▪️по-голямата част от Сирия и други територии.

    Турция си изтъргува своето?
  • 10 гост

    22 15 Отговор

    До коментар #1 от "Ужас":

    Европа най-после се събуди и разбра , че плаща от джоба си за азиатска отрова !! Още само една година да се успокоят нещата и ще има същото като за петрола , ПЪЛНА ЗАБРАНА за руски боклук (газ) и после Кремъл да внася в Китай и Индия , нали са му достатъчни , хахахахах !!

    Коментиран от #20

  • 11 Последния Софиянец

    7 15 Отговор
    Турски поток става много важен.Трябва да го пазим от атентати.

    Коментиран от #15

  • 12 реру

    33 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ужас":

    "Европа до някаква степен се прецака!!!"


    Възможно е... други също предупреждаваха...

  • 13 хаха

    17 3 Отговор
    Чрез терминал в Уст-Луга, Русия активно доставя газ, но в атмосферата.
  • 14 един

    10 1 Отговор
    Ще доставят,колкото да не без хич!И Новатекс отиде курбан,пуска не се очертава скоро!
  • 15 реру

    25 0 Отговор

    До коментар #11 от "Последния Софиянец":

    "Турски поток става много важен..."


    Той няма нищо общо с нашите доставки на газ... дори не е свързан с газопреносната ни мрежа...
  • 16 Един от онези

    13 6 Отговор
    Ще доставя - денги нет, но ако някой иска да купува! Пенсионерите ще го закопаят жив в мавзолея пуСин, ако прескочи плащане на пенсии!!!
    Това със СИВ и искаш не искаш купуваш вече не важи!
    Да здравствует
  • 17 Загрижен

    13 2 Отговор
    Ами какво стана, че ще ни продавате по 3000Евро за мегават газа? Как ще ни продавате, като измряхме и си изядохме хамстерите още преди 2 години? Сега май малко бщджета се изпразни?
    Предлагаме храни срещу петрол и газ - няма валЮта, няма орУжия, няма вАйна!!!!!!!!
  • 18 Р.К.И.

    4 1 Отговор
    Блокада!
  • 19 Московия е враг №1 на България

    13 5 Отговор
    Човекът помогнал най-много на Путлер в България е Бойко Борисов. Това е най-големия путинист, представящ се по ирония на съдбата за евро-атлантик. Защо е така? Тръбата, която Бойко тиквата построй въпреки забраната на европа е единствената по която путин търгува газ през територията на европа. Така благодарение на бацето Боко, България се превърна в държава подпомагаща финансово и логистични терористичния режим на Путлер. Хвала на такива сикаджии…
    В същото време имаме реален проблем с договора между Боташ и Булгаргаз - рожбата на президента. Но там ГЕРБ никога не са били особено активни, нито Пеевски, нито Борисов. Пък и разследващите журналисти и експерти също си траеха. Защото ГЕРБ и ДПС пазят топла връзката си с президента - включително "острието" Делян Добрев.
    Но виж по темата Лукойл всички скочиха, всички които през годините са били "мотивирани" от Лукойл - от Борисов до Доган и Певески. Основният мотив на тяхната нова активност е от една страна страха, че ППДБ могат да се намесят и решат проблема с диверсификацията на руския нефт, а от друга със смяната на собственост, и второ, че в тези процеси ГЕРБ и ДПС няма да получат "своето".
    Притесненията на Борисов произтичат от собствените му навици да "дои" големи бизнеси и да не позволява на конкурентните му да правят същото. И мери другите по своята поквара.
  • 20 горски

    7 9 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Ами Индия е добър пазар...Купува много повече отколкото и трябва ,но после препродава на ЕС.Турция и тя,Азърбайджан също....А даже и "голямата" демокрация САЩ....Така че търговията си върви,само посредниците повече и цените са други...
    Сметката...сметката я плащат бала мур нип цип включително и българчетата босичките с големите усти...

    Коментиран от #21, #29, #30

  • 21 Русофил

    12 3 Отговор

    До коментар #20 от "горски":

    Руснаците се напълниха с рупии и се чудят какво да ги правят. Ама нали няма на
    кого да продават продължават да потъват.
  • 22 Харон

    9 2 Отговор
    След Краскино Приморского края, порта Владивосток ще видим какво ще доставяте...Туапсе, Ленинград още ще гориииииии. На Путинчо да болииииии...Бум чакалака, бум чака. :-))))))
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 смрад

    9 2 Отговор
    Руска
  • 25 Ами

    10 0 Отговор
    Много по-важния въпрос от това как ще стигне газа е дали ще има кой да го купува.
  • 26 Лесно

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "Смех в блатото":

    Ще покопаят плавателен канал, имат опит с такива “велики” проекти като за софийското пристанище. Все пак сега Путлеристан се управлява от хора с разбирания и идеи от онова време няма какво да се учудваме. Сега предстои поредния разпад на остатъците от предишния и този път ще е още по-брутален пълен и окончателен
  • 27 фактите

    8 2 Отговор
    Нормално.На икономическите джуджета от това им зависи мижавата икономика.Една газчица и с това ще ги запомнио света.Русия е един природен кърлеж който може само да граби,но не и да произвежда нещо.
  • 28 гостгост

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "факти":

    Гроздето е кисело нали,колхоз
  • 29 гост

    7 1 Отговор

    До коментар #20 от "горски":

    Бе не знам , уж много продават , пък Кремъл официално признава , че износа му намалява , а на газ направо е сринат и Газпром е пред фалит с дефицит по текущата сметка , при над 10 милиарда печалба за миналата година , хахаха !!
    Преди началото на войната "Газпром" е имала по сметките си 2,013 трилиона лубли, което е сравнимо с златните резерви на държави като Аржентина, Мароко или Египет. Към края на 2023 г. авоарите на компанията се свиват наполовина, а към 30 юни 2023 г. сумите по сметките на "Газпром" са вече едва 683 млрд. рубли.
    След като се отказа да доставя природен газ на европейските държави и съкрати добива с една четвърт, "Газпром" е загубила 40 % от приходите си и отчете срив на печалбите на своите акционери 8 пъти.
    На практика сега "Газпром" вече няма оперативни средства за строеж на нови газопроводи - капиталовите й разходи са около 1,3 трилиона годишно. Чистият паричен поток на "Газпром" (разликата между постъпления и разходи) е твърдо отрицателен - минус 507 млрд. рубли, е оценката на експертите от Алфа банк.
  • 30 гост

    10 2 Отговор

    До коментар #20 от "горски":

    Голям износ , голяма печалба , а ?? Хахахахаха !! И това е само началото , все още НЯМА НИКАКВИ санкции за газа , но предстоят и то големи , а Раша тотално и напълно ще забрави за Европа !!

    Коментиран от #35

  • 31 Цеца

    9 3 Отговор
    русия може да доставя, въпроса е след 1-2 години кой ще го купува??? Свърши вече тази, ЕС до 1-2 години спира напълно да купува горива от расията, олигарсите без милиарди, а руснаците ще духат супата...следващите 100 години
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 АЛООООО

    2 0 Отговор
    Факти защо триете, като само попитах дали с Ил-76 ще доставят газ ДРУГАРИТЕ ?!!
  • 34 АЛООООО

    1 0 Отговор
    Ааааа, сега не триете, щом написах " ДРУГАРИТЕ", а не безаналоговите ...
  • 35 Р.К.И.

    6 1 Отговор

    До коментар #30 от "гост":

    Санкциите и за роднините по права линия. Путинци и медведевци заплашват свободния свят с атомни бомби, ама отрочетата им там разнасят маркови костюмчета. Всичкото руснак - обратно във великата. Такава държава са направили, в такава ще живеят.
  • 36 ОТПАДЪК

    2 0 Отговор
    НА КОЙ ЩЕ ДОСТАВЯТЕ !?! НА СВЕТИ ПЕТЪР ЛИ !?!
    РУСКИЯТ НАРОД ПИТА КЪДЕ Е СИНЪТ ТИ ЗАЩО НЕ Е В УКРАЙНА ДА СЕ БИЕ !?! ИЛИ ГО ПОКРИ ЗАЩОТО ДА УМРЕ ЗАРАДИ ЕДИН БОЛЕН МОЗЪК НЯМА СМИСЪЛ А ДРУГИТЕ НАСИЛА ГИ МОБИЛИЗИРАТ!
  • 37 Скорпион

    0 0 Отговор
    Ако аз бях на мястото на Путин ,никаква газ за Европа. Да мръзнат да им дойде акъла, нали краварите щяха да им носят евтина газ
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания