Last news in Fakti
  Тема: Украйна

31 Януари, 2024 03:55 1 531 9

Украинският кабинет внесе в парламента изменен законопроект за военната мобилизация

  • украйна-
  • мобилизация-
  • законопроект

Реформите се смятат за жизненоважни, тъй като Киев трябва да попълни личния си състав на бойното поле

Украинският кабинет внесе в парламента изменен законопроект за военната мобилизация - 1
Снимка: ЕПА

Украинското правителство внесе в парламента изменен вариант на законопроект за затягане на правилата за военна мобилизация, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Първоначалният вариант на текстовете беше публикуван на 25 декември, но по-късно те бяха върнати за преразглеждане заради общественото недоволство, което предизвикаха. Депутати и анализатори заявиха, че някои разпоредби нарушават Конституцията и крият рискове от корупция, отбелязва Ройтерс.

Реформите се смятат за жизненоважни, тъй като Киев трябва да попълни личния си състав на бойното поле. Скоро ще започне третата година от началото на войната, а пред пунктовете за призоваване вече не се извиват опаки от украински мъже доброволци.

Важна разпоредба в новия законопроект е минималната възраст за призоваване да е 25 вместо 27 години.

Запазват се ключови текстове от първоначалния законопроект, включително изпращането на мобилизационни известия по електронен път и налагането на строги наказания на хората, които не спазват правилата за мобилизация.

Остава и изискването гражданите, които искат да заминат за чужбина и кандидатстват за паспорти, да представят документите си за военна регистрация.

Военните комисии ще могат да се обръщат към съда за всеки опит за избягване на военна повинност. Санкциите ще включват замразяване на банкови сметки и активи, ограничения за пътуване и използване на превозни средства.

Срокът на мобилизация ще бъде ограничен до 36 месеца, като се предвиждат някои изключения за наборници с висше образование или специалисти от някои сектори.

Съгласно нова разпоредба някои осъдени лица ще могат да служат в армията.

Украйна въведе военно положение, когато Русия започна пълномащабната си инвазия през февруари 2022 г. Мъжете във военна възраст могат да напускат страната само със специално разрешение.

В края на миналата година президентът Володимир Зеленски заяви, че военните са предложили да мобилизират още 450 000-500 000 души в армията. Началникът на генералния щаб на украинските въоръжени сили Валерий Залужни каза, че тази цифра отчита военните планове и прогнозите за възможните загуби. Военните анализатори казват, че тази цифра обхваща цялата година.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Акула

    28 1 Отговор
    Зеленски Води Украйна Към Гибел
  • 2 Пешо

    33 1 Отговор
    "Мъжете във военна възраст могат да напускат страната само със специално разрешение"...... дискриминацияяяяяя..... къде са соросите НПО и лгбт правозащитниците... как така няма да се самоопределят дали ще воюват или не....
  • 3 Ненормалните фашисти от Укрия търсят

    22 1 Отговор
    Последния краварски слуга от Укрия за да се приключи
  • 4 Наркос

    15 0 Отговор
    До последната украинка!
  • 5 ето ви и реалните данни

    18 0 Отговор
    значи сами си признават че губят по 450-500 000 на година за две години са загубили около милион значи не си измислят хората коиъо го казват щом крайниците сами си признаха…

    Коментиран от #8

  • 6 Укропат

    7 0 Отговор
    Тоя килеж Залужни ,пратил на баба ми повиквателна! Имала била опит като партизанка през ВОВ. Ама тя е карал тогава каруца с провизии. Моля не я мобилизирайте.
  • 7 дядо поп

    4 0 Отговор
    Файдата от мобилизирания насила е нулева , най много да се предаде на първата битка!
  • 8 500к

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "ето ви и реалните данни":

    Мисля че това е базирано на загубите през 2023, не толкова тези от 2022. Но да, излиза че около 30к биват убити ИЛИ РАНЕНИ. Важно е да се помни, че тия числа включват и ранените, които евентуално могат пак да се "използват".

    Коментиран от #9

  • 9 Пояснение

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "500к":

    30к средно на месец.
Новини по държави: