Last news in Fakti

2 Февруари, 2024 20:11 3 354 21

Високо напрежение в Косово! Александър Вучич поиска спешно заседание на Съвета за сигурност

  • сърбия-
  • косово-
  • александър вучич-
  • албин курти-
  • динар

Президентът Вучич заяви днес, че премиерът Албин Курти е взел решение да отмени използването на сръбския динар в Косово с цел етническо прочистване на сръбско население от страната

Високо напрежение в Косово! Александър Вучич поиска спешно заседание на Съвета за сигурност - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сръбският президент Александър Вучич заяви днес в обръщение към нацията, че Сърбия в съответствие с хартата на ООН в понеделник ще внесе искане за провеждане на спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН по повод "водещите към ескалация ходове на Прищина". Надявам се, че мнозинството ще гласува и заседанието ще се проведе, заяви Вучич, цитиран от Танюг, пише БТА.

Президентът Вучич заяви днес, че премиерът на Косово Албин Курти е взел решение да отмени използването на сръбския динар в Косово с цел етническо прочистване на сръбско население от Косово, или както е записано в Конвенцията за геноцида - "умишлено подлагане на сърбите на ненормални условия на живот". Той каза, че Прищина не може да се успокои и да осъзнае, че диалогът е важен и трябва да го има, "защото Косово е непризната държава".

"Проблемът е, защото Курти се позовава на факта, че те са независима държава, която може да направи това, от друга страна е ясно, че не са“, каза Вучич. Той припомни, че от първото Брюкселско споразумение до всички следващи и до статута на ЕС най-важната норма, съдържаща се в тези документи, е, че Сърбия има право да финансира определени дейности като здравеопазване, образование, пенсии за сръбското население, които трябваше да се осъществят чрез Съюза на сръбските общини, каза Вучич.

Сръбският президент заяви, че е написал писмо за настоящата ситуация, което ще бъде получено от всички представители на държавите членки на ЕС, представители на институциите на ЕС, както и президенти и премиери на всички членки на Съвета за сигурност, включително Русия и Китай, "които информирахме във вътрешни консултации колко сме загрижени."

Вучич каза, че няма да има преговори между Националната банка на Сърбия и Централната банка на Косово по тази тема и че Прищина, когато иска тези преговори, всъщност иска признаване. Той каза, че Сърбия ще плати на косовските сърби около 22 милиона евро авансово в името на заплати, пенсии и други придобивки. "Започнахме да изплащаме заплати, пенсии и социални помощи на нашите хора в Косово предварително, много преди да дойде времето за изплащане на февруарските помощи. До 12 часа вече успяхме да платим около пет милиона“, каза Вучич.

Сръбският президент каза, че 922 бизнес субекта в банката "Пощенска щедионица" няма да могат да получават приходи в динари и че това е "допълнителен удар върху икономическите тенденции в сръбските общности".

Вчера започна прилагането на решението на Централната банка на Косово, което прави еврото единствената разрешена валута на територията на Косово.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    20 19 Отговор
    А нашата бригада чий го дири в Косово?Ще има много български вдовици.

    Коментиран от #4, #5, #12

  • 2 Анджо

    25 29 Отговор
    И тоя боклук реве. Таса се пада на тия проклети сърби.
  • 3 Делю Хайдутин

    16 15 Отговор
    Косово влиза в еврозоната.хи хи хи
  • 4 Значи

    17 10 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    И кой точно ще ги направи вдовици шумадийците или
  • 5 Българин

    16 8 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Косово е било българско в миналото, а след като сърбите започнат нова война, може и да си го вземем обратно!

    Коментиран от #17

  • 6 Факти

    11 10 Отговор
    Сърбе на върбе!
  • 7 бандера

    13 7 Отговор
    На 14.04.1933 г. Иван Михайлов, Хасан бей Прищина и Анте Павелич сключват споразумение за общи действия на предвождабите от тях ВМРО, УСТАША против сръбските свинари! Преди това през 1913 г. българи и албанци вдигат Охридско-Дебърското възстание против сръбската окупация на Македония! Резултатът е ликвидирането в Марсилия на краля-сатрап Александър Караджорджевич от героя Величко Керин(Владо Черноземски)!
  • 8 хххх

    8 9 Отговор
    ФАШИСТ!!!
  • 9 РЕАЛИСТ

    5 5 Отговор
    Пътувах веднъж през Сърбия. Имаше пак напрежение в Косово. През нощта пред мен се движеше колона с влекачи, превозваща бронирани машини към Косово. Не се шегуват сърбите.

    Коментиран от #11

  • 10 Политическо заселване

    10 1 Отговор
    Сърбите в Северно Косово са повечето бежанци от Войната в разпадаща се Югославия. Те са заселени там от сръбските власти с цел отнемане на територия от Косово. Сърбите в Северно Косово изобщо не плащат ток и вода от години, плаща Белград.
  • 11 Не е шега

    11 0 Отговор

    До коментар #9 от "РЕАЛИСТ":

    Да, сърбите не се шегуват, водят самоубийствена политика. И в двете войни загубиха 200 000 души. В последната война при разпада на Югославия, загубиха територии, извършиха нечувани жестокости и геноцид над несърби. За което всичките им генерали бяха осъдени в Хага, а Милошевич умря окаян в затвора, в Хага, с обвинения за престъпление срещу човечеството, след посещение на руски лекар.

    Коментиран от #13

  • 12 В Косово има българи

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Косово е било също 300 години в пределите на България, преди да стане сръбско, или в състава на изкуствената държава Югославия. И досега там има българи. Скоро ще бъдат признати за малцинство. България е изпратила бригада в Косово по линия на ЕС и НАТО, където членува от 2004.
  • 13 Ширин

    2 7 Отговор

    До коментар #11 от "Не е шега":

    Протектората на ООН - Косово е...бомба със закъснител. Сърбите са прави да не ги признават! Събитията са завъртяни от САЩ естествено и получиха това, което искаха - втора по големина база на НАТО на континента Европа. Някой от коментиращите тук може ли да се сети защо валутата на този Протекторат е евро? Що се отнася до нашите политици, сгрешиха 17.02.2005 като признаха Косово за държава.

    Коментиран от #19

  • 14 БРАНКО

    1 5 Отговор
    ЖИВЕЛАА ЮГОСЛАВИЯ
  • 15 АЛИ АХМЕД

    6 1 Отговор
    КОСОВО И МАКЕДОНИЯ СА БУГАРСКИ ЗЕМЛИ
  • 16 хйгйк

    3 3 Отговор
    тия косовари си търсят боя
  • 17 .кл зав

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    имаме малък проблем македония заради гърците и албанците малък проблем
  • 18 Хаха

    5 0 Отговор
    Хайде на нов глас Сръбските фашаги започнаха да вият на умряло. Ами като искате да финансирате правете го с евро бе господа, какъв е проблема ? Не признавате еврото или печатате сръбска тоалетна хартия наречена динар ?

    Коментиран от #21

  • 19 Хъхъ

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Ширин":

    Сърбите избиваха други етноси масово с години, включително и българи в Македония. Не трябва да имаме и грам съжаление към тях, да си сърбат попарата която са надробили. Същите фашаги са както тези в Кремъл

    Коментиран от #20

  • 20 Ширин

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Хъхъ":

    Абе аз съм акцентирала върху Косово. Мисли преди да пишеш отговор. САЩ !
  • 21 Албанец ама реалиста моля

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Хаха":

    Да не е пфоблем да се плаща въф евро,ама тогава се знае колко пари са дадени до цент , а така не бива ,затощо те казват че дават 800-850 мил. евро, а народа се е " гладен" и не ги вижда тези пари, извода се знае нелии....
Новини по държави: