Last news in Fakti

5 Февруари, 2024 04:36 3 783 22

САЩ не изключват възможността да ударят Иран

  • джейк съливан-
  • джо байдън-
  • сащ-
  • иран

Байдън осъди антиарабската реторика във в. "Уолстрийт джърнъл"

САЩ не изключват възможността да ударят Иран - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан каза вчера, че САЩ не изключват възможността да ударят Иран, като посочи, че предстоят още нападения срещу ислямистки бойци в региона, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Ще бъдат предприети още действия в отговор на ... трагичната смърт на тримата смели американски военнослужещи", посочи Съливан в предаването "Тази седмица" на телевизия Ей Би Си, визирайки удара с дрон в Йордания в края на миналия месец, при който загинаха трима американски войници.

"Трябва да се подготвим за всяка непредвидена ситуация", добави той. "И бих казал само, от гледна точка на Техеран, че ако решат да отговорят директно на САЩ, ще получат бърз и твърд отговор от нас", подчерта съветникът по националната сигурност на Белия дом.

В телевизионното предаване "Среща с пресата" на телевизия Ен Би Си, запитан за Иран, Съливан отговори: "Няма да навлизам в подробности за това, което сме отсъдили в полза или изключили от гледна точка на военни действия".

"Президентът е решен да отвърне със сила на атаките срещу нашия народ", добави той. "Президентът също така не търси по-широка война в Близкия изток", отбеляза съветникът по националната сигурност на Белия дом.

Междувременно президентът на САЩ Джо Байдън осъди антиарабската реторика в отговор на публикувано във в. "Уолстрийт джърнъл" авторско мнение, насочено срещу град Диърборн в щата Мичиган, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Кметът на града Абдула Хамуд, който вчера съобщи, че полицията е увеличила присъствието си около местата за поклонение и основните инфраструктурни точки на града, нарече публикацията "фанатична" и "ислямофобска".

Коментарът на в. "Уолстрийт джърнъл" бе публикуван в петък под заглавие "Добре дошли в Диърборн, джихадистката столица на Америка", изказвайки предположения, че жителите на града, включително религиозни лидери и политици, подкрепят палестинското ислямистко движение "Хамас" и екстремизма.

Байдън, без да се позовава директно на в. "Уолстрийт джърнъл" или автора на коментара, написа в социалната платформа "Екс", че е грешка да се обвинява "група хора въз основа на думите на малцина".

"Точно това може да доведе до ислямофобия и омраза срещу хората от арабски произход, и това не трябва да се случва на жителите на Диърборн - или на който и да е американски град", подчерта американският президент.

Градът има един от най-високите проценти жители от арабски произход сред градовете в САЩ, като данните от последното преброяване показват, че той е с около 54 процента арабско-американско население.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 УдоМача

    38 8 Отговор
    Това ще им е последната грешка в живота! Иран не е Ирак!!

    Коментиран от #6, #7

  • 2 Абе тези какво си

    42 8 Отговор
    Мислят? Могат ей-така да отидат и да стрелят па друга страна и това си е нормално?
    Само се чудя тогава на Русия! Те също имат повод да стрелят така по Сащ. Байдън каза, че те ще унищожат Северните потоци и с термоядрен взрив от 1 Килотон ги унищожиха. Отделно насъскаха цял свят против Русия. Там умират руснаци от "помощта " на всичките "приятели" на сащ! Е, би трябвало тогава Русия, да удари също сащ, по тяхната логика с Иран? Време е да станат на стъкло!!!

    Коментиран от #9

  • 3 ...

    5 37 Отговор
    Сега е моментът,преди и тези да разработят ядрено оръжие...
    Северна Корея ги пожалиха навремето и сега целия цивилизован свят страда!

    Коментиран от #4, #14, #19

  • 4 ОМБРЕ

    24 3 Отговор

    До коментар #3 от "...":

    и КАКВО ТЕ КАРА ДА МИСЛИШ ЧЕ ВЕЧЕ НЯМАТ

    Коментиран от #5

  • 5 Ядреното оръжие

    13 1 Отговор

    До коментар #4 от "ОМБРЕ":

    Не е кой знае какво! Много стара технология. Днес е много по-важно, средствата за доставка!
    Ако е със самолети, то как да оцелеят от ПВО-то на противника? Ако е с ракети, от ПРО-то! Морските дронове и подводници също не е толкова лесна техника. Само страна с инженери и развита индустрия могат с обединени усилия да създадат такива високо-технологични оръжия. А "мръсна бомба" могат и в гараж да направят, но това не е подходящо с което да се спечели война!
  • 6 ГЕРБЕР

    3 30 Отговор

    До коментар #1 от "УдоМача":

    БАЙДЪН Е СПАСИТЕЛ НА СЛАВЯНСКИЯ РОД И ХРИСТОВАТА ВЯРА.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Джими

    5 19 Отговор
    " Хей Джо, накъде отиваш с тази пушка..." ???

    "САЩ не изключват възможността да ударят Иран" , а това означава че САЩ автоматически тръгват на голям лов за обстрел в бърлогата на хищния Мечок подкрепящ Иран , Дракона сърдито ще полети и ще размахва крила , а фаворита за президент Тръмп няма да участва в изборите, защото такива няма да има, а Джо Байдън ще продължи да е президент на САЩ....!!!
  • 9 Дядо ви Курти от село Пиперково

    5 10 Отговор

    До коментар #2 от "Абе тези какво си":

    Сащ и Русия са партньори във всички тези войни..
    Целта е Европа да бъде икономически срината...

    Коментиран от #10

  • 10 Некой

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "Дядо ви Курти от село Пиперково":

    Между другото само, също смятам ,че не е невъзможно.
  • 11 Работата е ясна

    2 14 Отговор
    "САЩ не изключват възможността да ударят Иран"

    САЩ ще искат да направят показно на Путин и на Русия , за да видят и да се научат, как се провежда "Специална военна операция" за три седмици, а не за три години...!!!

    Коментиран от #12

  • 12 ........

    13 0 Отговор

    До коментар #11 от "Работата е ясна":

    Значи,за да правят "показно" сащисаните искат да подпалят война другаде и още невинни да загиват?Егати логиката!Кръволаци!Вместо да сядат да преговарят само се наливат пари и оръжия,за да мобилизират насила и да загиват още невинни.

    Коментиран от #17

  • 13 Слава на сащ и нато

    1 10 Отговор
    Пратете им трайдъните
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 !!!!

    0 8 Отговор

    До коментар #12 от "........":

    Че путин пръв вече даде пример за военни кръвопролития и защо тогава и за какво го направи в православна Украйна ...????
  • 18 Мишел

    8 1 Отговор
    САЩ едва ли ще посмеят да атакуват на територията на Иран. САЩ не са в състояние да защитят 180 американски военни бази, които са в обсега на 100 000 ирански балистични ракети .

    Коментиран от #22

  • 19 Всъщност,

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "...":

    СК не е нападнала никой - поне за сега, така че не разбирам страданията ти като цивилизован човек?
  • 20 Атлантист-

    2 2 Отговор
    Всъщност, в статията ясно се казва, че не е изключена възможността Иран да бъде директно ударен, но Техеран би направил голяма грешка ако отвърне директно на удара
  • 21 Кадир

    8 0 Отговор
    Интересно как атакуваш цели на чужда територия и имаш бази наблизо, но твоя народ е застрашен?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.