Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Февруари, 2024 15:05 3 880 80

Защо Русия отчаяно иска да превземе Авдеевка?

  • авдеевка-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски-
  • донецка област

Градът се намира на фронтовата линия от 2014 г., когато за кратко е окупиран от подкрепяните от Москва сепаратисти

Защо Русия отчаяно иска да превземе Авдеевка? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Руските войски увеличават усилията си да превземат източния украински град Авдеевка, докато войната на Москва в Украйна неумолимо продължава. Сраженията напомнят на битката за друг източен град - Бахмут, който падна в ръцете на Русия през май миналата година след продължили месеци наред градски боеве, 15 месеца след пълномащабното нахлуване, което Москва нарича "специална военна операция", пише БТА, цитирайки "Ройтерс".

КАКВО Е АВДЕЕВКА?

Градът, който украинците наричат Авдиивка, а руснаците - Авдеевка, и който преди войната е имал население от около 32 000 души, се намира на фронтовата линия от 2014 г., когато за кратко е окупиран от подкрепяните от Москва сепаратисти, завзели голяма част от Източна Украйна.

Днес властите твърдят, че там са останали по-малко от 1000 жители, като много от тях се крият в мазета и сутерени. Официални представители казват, че не е останала непокътната нито една сграда в града. Авдеевка се намира в индустриалния район Донбас, на 15 км северно от контролирания от Русия град Донецк. Преди войната, коксовият завод от съветската епоха там е бил един от водещите производители в Европа.

Подкрепяните от Русия официални представители описват града като "крепост" с бетонни бункери. Те казват, че защитниците са се скрили в бетонни кули, които не могат да бъдат щурмувани без огромни загуби, и използват коксовия завод като база и склад за оръжие.

ОЖЕСТОЧЕНИ СРАЖЕНИЯ

Украински и западни анализатори твърдят, че настъплението на Русия към Авдеевка взема огромни човешки жертви. През ноември миналата година британското военно разузнаване заяви, че сраженията са довели до "едни от най-високите равнища на руски жертви от началото на войната".

"Всеки ден има нови свежи сили, независимо от времето, независимо от каквото и да било - от загубите", каза един от членовете на 47-а отделна моторизирана бригада на Украйна пред Радио "Свобода". "Независимо от всичко, те продължават да прииждат, изниквайки буквално върху телата на своите", добави той.

Руските военни блогъри, които Кремъл постави под строг контрол, признават тежките руски загуби, но твърдят, че има също и значителни загуби от украинска страна. Те казват, че силите на Киев могат да бъдат обкръжени, ако руските сили са в състояние да прекъснат последната им основна линия за снабдяване на запад.

Руският президент Владимир Путин подчерта на 31 януари значението на Авдеевка и заяви, че група от военни ветерани неотдавна е навлязла напред преди армията и е превзела 19 сгради - твърдение, което, подобно на други съобщения от бойното поле, Ройтерс не бе в състояние да провери. Русия извършва въздушни удари, подпомагана в насочването към цели от специалните сили, и използва артилерия, дронове, хеликоптери и танкове, както и пехота според оскъдното, но редовно актуализиране на информацията от руското министерство на отбраната.

КАКВО Е ИЗЛОЖЕНО НА РИСК?

И двете страни смятат, че градът е от ключово значение за целта на Русия да си осигури пълен контрол над двата източни региона в Донбас - Донецка и
Луганска област. Те са сред четирите украински региона, за които Русия твърди, че е присъединила, но няма пълен контрол над тях. Авдеевка се разглежда като входна врата към град Донецк, чиито жилищни райони според руските официални представители са обстрелвани от украинските сили, понякога от Авдеевка.

Превземането му би могло да повдигне духа на руснаците и да деморализира украинските сили, които са постигнали само малки, постепенни успехи в обширната си контраофанзива от юни насам. Самият украински президент Володимир Зеленски го посети през декември. "Ако руската армия поеме контрола над пътя (за снабдяване), украинските въоръжени сили очевидно ще бъдат принудени да се изтеглят от Авдеевка. Това ще бъде голяма победа за руската армия", каза на 5 февруари Сергей Марков, бивш съветник на Кремъл.

Микола Белесков от Националния институт за стратегически изследвания в Киев, официален украински мозъчен тръст, заяви, че превземането на Авдеевка няма да промени решително положението в полза на Москва, но "ще направи ситуацията по-устойчива за окупирания Донецк като основен руски логистичен център". Белесков смята, че битката се ръководи от желанието на Кремъл да засили позицията на западните скептици, които призовават за намаляване на подкрепата за Киев, като се позовават на ограничения ефект от милиардите долари военна помощ.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Граф Ивaн Водкин-Бутылкин 0,5 л 🥃

    9 80 Отговор
    Но най-гнусното сред българите дори не е сексът на турците с български момчета, а "ибрикчийството". Това е обред за изнасяне на турския султан от българите, за да може султанът да облекчи голяма нужда. Тогава българите помазвали царствения Задник на султана с различни ароматни масла.. Уф, отвратително!

    Коментиран от #39

  • 2 ..............

    40 68 Отговор
    Властите на режима в Киев нямат техническите възможности да изключат напълно достъпа до „руско съдържание“ за украински граждани.

    Това признание направи депутатът от Върховната Рада от Европейската солидарност София Федина в интервю за YouTube канала .

    „Трябва да разберете, че нямаме 100% възможност да забраним съдържанието на Москва в Украйна. Хората включват VPN и в крайна сметка гледат каквото си искат."
     - оплака се народният депутат.

    Според нея това важи особено за младите хора, които по този начин изразяват „протест“ срещу наложената повсеместна насилствена украинизация.

    Коментиран от #13

  • 3 Защото

    62 69 Отговор
    Авдеевка е руска.
  • 4 Цитат

    39 64 Отговор
    Сами си отговаряте на този въпрос: "Превземането му би могло да повдигне духа на руснаците и да деморализира украинските сили, които са постигнали само малки, постепенни успехи в обширната си контраофанзива от юни насам. Самият украински президент Володимир Зеленски го посети през декември. "Ако руската армия поеме контрола над пътя (за снабдяване), украинските въоръжени сили очевидно ще бъдат принудени да се изтеглят от Авдеевка. Това ще бъде голяма победа за руската армия"

    Коментиран от #28, #56

  • 5 В. Борисов

    68 59 Отговор
    Типичен пример за евтина пропаганда!!!
    Ами защо Окрайна отчаяно брани Авдеевка?
    Не заблуждавайте хората, окрайна загуби войната и само милостта на руснаците ги спасява.

    Коментиран от #34

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ай стига вече Маро

    56 53 Отговор
    Авдеевка е била и пак е руска. Спри се вече УФСЪ.
  • 8 Ами ясно е

    56 51 Отговор
    Авдеевка отдавна е в чувал-реално е превзета.И е важна повече за укро фашистите-защото е укрепена като Мариопол и Бахмут....-загубят ли я укрите-се открива оперативен фронт за руснаците...
  • 9 Маратъпото

    33 52 Отговор
    Защо Украйна отчаяно иска да превземе руската Авдеевка?

    Коментиран от #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Всъщност

    46 53 Отговор
    Накратко защо : Авдеевка е укрепен пункт за обстрел и бомбене на Донбас , който вече е Русия . Зеленски и хунтата му нямат по-удобно място от което да бомбят цивилни .
  • 12 Гориил

    33 52 Отговор

    До коментар #9 от "Маратъпото":

    Украйна не е независим играч. Русия зорко гарантира, че Украйна никога няма да разполага с ресурси за независимост.
  • 13 Фашистите искат

    65 35 Отговор

    До коментар #2 от "..............":

    отчаяно Авдеевка, щото вече 15 хиляди мужици ритнаха камбаната, а резултат няма...

    Путлер ментето иска някаква победа за да се оправдае за хилядите почернени семейства в Русия...

    Коментиран от #58

  • 14 Хе,хе...!

    31 49 Отговор
    ,,Отчаяно..."...?!
    По същият начин пропагандирахте и за Бахмут...!
    А вие тогава защо...,,Отчаяно го защищавате"...,щом като не е толкова стратегическа позиция...?!?!
  • 15 ТаУмВзе

    28 52 Отговор
    Интересно е, кога Праведната Пропаганда ще стопли, че тва е Война за изтощение и срив на Краварите. Не иде реч изобще за окрайна. Z

    Коментиран от #23

  • 16 САЩисан вие на поляна

    33 47 Отговор
    Мне руснаците не бързат, вместо да гонят бандерите по чукарите, изчакват да се посъберат в няколко точки за да им нацепят терлиците. Така беше със Соледар и Артевмоск, така е и сега.
  • 17 ⚜️Просветен⚜️

    29 37 Отговор
    Мара Клоаката според мен носи очила, защото няма очи в които да я погледнем! Не е нужно да съм поведенчески специалист, какъвто съм, за да знам аз , а и Вие колеги , че миндилаа Мара осъзнава мизерията, която твори с всяка своя статия! Вижте това заглавие например в тази статия! Братушките видиш ли “ОТЧАЯНО” искали нещо! Маре, обещавам веднага да се повлияя от свръхумелата ти и незабележима мотивация , моментално да забравя историята и думите на дедите си и почвам да Не харесвам Русия , защото ти ми повлия и сега Си мисля че Русия е отчаяна! Честно , разкарай се! Ще страдаш !

    Коментиран от #19

  • 18 Отговор

    35 29 Отговор
    Защото укровермахта вече близо 10 години от там стреля по цивилни в Донецк. Други въпроси?
  • 19 Софиянец

    11 22 Отговор

    До коментар #17 от "⚜️Просветен⚜️":

    Топ ! Браво !
  • 20 Механик

    38 16 Отговор
    Ами укрите що така усилено я отбраняват. Нали викате, че било едно село и нямало никакво стратегическо и оперативано значение???
    Къде е истината?
  • 21 В.В.П.

    29 21 Отговор
    Отчаянието да си Окроп .да имаш за президент артист наркоман чафут....Земята е на РОССИЯ ..временно я дадоха на хахлята ..
  • 22 Бта стана по зле

    26 12 Отговор
    и от безарапски фронт! Резил!
  • 23 Адрес 4000

    18 28 Отговор

    До коментар #15 от "ТаУмВзе":

    Дааа да
    Като гледам руслямия се справя страхотно и въобще не е изтощена
    Има си всичко дори и яйца от картофчо и банани от индия :)
    Те само уктраинци загиват
    Руслямските орки не загиват, а се възвисяват и там горе ги чакат поне 20 девствени орка и концерт на кобзон
    След Бахмут и Авдеевка кое село ще превземате още година....

    Коментиран от #30, #33, #65

  • 24 В.В.П.

    23 11 Отговор
    На снимката Зелю с малки дребни окраинцуи..да не се изложи с ръста си ..Ахаха .Голям артист .
  • 25 Факти.бг

    21 10 Отговор
    Манипулирането на оценките няма да помогне на Буферрайна
  • 26 Гориил

    17 13 Отговор
    Основното е, че Западът трябва да разбере, че светът се е променил и връщането към старите правила е невъзможно. Сега Европа трябва да мисли за спасение. Времето е безмилостно и не оставя място за маневри.Европа няма неограничени ресурси, за да се противопостави на Русия.

    Коментиран от #59

  • 27 еврофанатик

    13 9 Отговор
    ахахах умрели са за купчина руини, там месомелачката действа, не съ бойте украинци смело да положите кости за на еленски краката
  • 28 🤔.....

    2 8 Отговор

    До коментар #4 от "Цитат":

    Много голяма ли ще бъде победата?????

    Коментиран от #52

  • 29 Защо пък

    19 10 Отговор
    ГнуснатаМастияМария не си сложи въже на шията? Аман от бездарни, спуснати от Козяк, постове.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 АРЕС Z

    18 9 Отговор
    Мими,май само ти не разбра че Авдеевка е история и вече се унищожават фаши.ти напред и само напред.
  • 32 Само да вмъкна

    24 10 Отговор
    В Авдеевка от месец говорят руски. Това на внкманието на ПП-ДБпедалите и жалкатаПропаганда на ПродажнатаМастияМария
  • 33 Дай по-точен адрес

    11 6 Отговор

    До коментар #23 от "Адрес 4000":

    Разбрахме че си ПП-ДБпудел.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Абе мани ги бе братле

    5 4 Отговор
    Адеевка е първата армия в света, щом русия била втората 🤭
  • 38 Муньо ра... D.. ЕF.16...

    3 9 Отговор
    Ще изчакам до 3ти март да видя какво ще стане с Авдеевка и тогава ще ви кажа чия е.....

    Коментиран от #44, #53

  • 39 Владимир Путин

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Граф Ивaн Водкин-Бутылкин 0,5 л 🥃":

    Долен и гнусен ..ЗРОД.
  • 40 Аз съм веган

    9 11 Отговор
    Великата армия на мордор не може да завладеят едно село

    Коментиран от #48, #67

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 атеш айдар марийка

    5 8 Отговор
    рекорд, руснаците демилитизираха 584000 (+23000 за януари) фашистки урки а други 780000 ги направиха инвалиди
  • 43 Човек с очи

    1 4 Отговор
    Отчаяно ?????
    Леко с емоциите.
  • 44 И те така те

    5 7 Отговор

    До коментар #38 от "Муньо ра... D.. ЕF.16...":

    Тоя трети март Авдеевка. Другия трети март другото село
  • 45 Раша

    17 5 Отговор
    Защо ли руснаците на зор за Авдеевка?
    Всичките обстрели за 10 години на Донбас/Донеук/ бяха от територията на Авдеевка.
    По мирните хора,по болници,по детски градини,по магазините,-всичко от Авдеевка.
    Кой няма да е на зор?
  • 46 Леонсио Парчето

    2 5 Отговор

    До коментар #41 от "Адрес 4000":

    Ела да ми целуваш лангата 3то палавнико.Получаваш бонус естествено ароматно сирене.Виното си е от теб.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Пала Марко

    3 3 Отговор

    До коментар #40 от "Аз съм веган":

    Сигорно ти ухае ду пенцето на ягоди ,ела ми се нагоди.
  • 49 1001

    14 4 Отговор
    Не искат те ще я превземат. Украйна загуби половин милион заради глупостта на политиците. Европа е пред колапс.
  • 50 БАНко

    16 3 Отговор
    РУСИЯ НЕ БЪРЗАШЕ И С АРТЬОМОВСК , НЯКОГАШЕН БАХМУТ , И ОСТАТЪЧНА УКРАЙНА ЗАГУБИ , УНИЩОЖИ , ВОЙСКИТЕ СИ .....ЗА ПОРЕДНОТО СЕЛО !!!
  • 51 Отец Дионисий

    9 2 Отговор
    Оставете я тази Авдеевка .Най важното е потокът от хохохоли към Сти Пешко да не секва.808-900 на ден не е зле.Мястото пред портите е ограничено.
  • 52 Важното

    5 1 Отговор

    До коментар #28 от "🤔.....":

    Че нацистите отстъпват и се самоизяждат помежду си.
  • 53 Ти и

    4 0 Отговор

    До коментар #38 от "Муньо ра... D.. ЕF.16...":

    за Бахмут така чакаше.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Отчаянието е

    5 2 Отговор
    укро-натовско,че братята руснаци ги смачкват и газят там,като валяк горещ асфалт.А, Авдеевка е най-укрепения район на фронта правен като такъв в продължение на 8 години и падането и води до много тежки последици за украинско-натовското ЧВК.
  • 56 По вчерашни данни

    5 4 Отговор

    До коментар #4 от "Цитат":

    единственият път за отстъпление и попълване на запасите на украинско-натовското ЧВК в Авдеевка е на 80 метра от превземане от руснаците мисля,че това вече е факт поради малкото разстояние и новините от вчера след обяд.Прекъсването на този път принуждава укро-натовските мишоци останали в Авдеевка да бъдат унищожавани методично,бавно но сигурно както в завода Азов в Мариупол.
  • 57 От страни

    9 2 Отговор
    "Микола Белесков от Националния институт за стратегически изследвания в Киев, официален украински мозъчен тръст, заяви, че превземането на Авдеевка няма да промени решително положението в полза на Москва" - ми разбира се - гроздето е кисело.
    Русия отчаяно иска да превземе Авдеевка за да отблъсне по далеч тия пусти.няци които всеки ден обстрелват не руските окопи а мирните хора в града. Русия отчаяно ще превземе това дето юнашки ще изостави Украйна?
    Така е винаги - русняците плахо настъпват а укрите юнашки отстъпват.
  • 58 Може би вече

    10 4 Отговор

    До коментар #13 от "Фашистите искат":

    Авдеевка е в чувала и нещата ще станат като в завода Азов в Мариупол,и пак ще има колони украински изрисувани със свастики плъхове с вдигнати ръце и свлечени гащи. А, на хората дето задават тъпи въпроси за 2 години не могат да превземат Авдеевка,ще отговоря,това е така защото руснаците не бързат и вардят своите,като унищожават вълните следващи една след друга по няколко стотици на ден укро-натовски ЧВК военни.Само за вчерашния ден унищожените укри са над 220 бр.
  • 59 От страни

    6 2 Отговор

    До коментар #26 от "Гориил":

    Тя Европа ако разбираше или по точно ако можеше трябваше да се спасява не от Русия а от САЩ. Ама не могат даже да разбират кво става.
  • 60 От страни

    4 1 Отговор
    Некой от подлогите е схванал как да навива плюсовете ама не му стига нафора за цялата тема та крета първите няколко коментара и то си личи кога е зарязал щото се появява обикновения резултат 1 към 5 или 1 към 6.
  • 61 В.В.П.

    7 4 Отговор
    Путя ги преби много ,отчаяно,,окропите и натовските пумяри..Има в пандиза 15000 парцала ...Ахаха .чакат си делата за геноцид върху руското население...И как ще пеят ,тогава ..да отърват въжето...Ауууу.
  • 62 Говорит Масква

    5 6 Отговор
    От Советского информбюро - Вчера доблестните орки на фелдмаршал Путя превзеха 19 къщи във Вашингтон.....или май не беше във Вашингтон а в Лондон....... да в Лондон беше.....или не, не беше ли в Берлин..... ммм.....май все пак не беше в Берлин по скоро беше Варшава....... оооо..... по всяка вероятност все пак става въпрос за Киев......ц..... не е Киев, Киев го превзехме за три дни преди две години......а къде тогава..... какво.....как, как: А в д е е в к а .....мммм.....това пък къде е. Е ясно, явно оките на фелдмаршал Пу.тя пак са се нас.ра.ли

    Коментиран от #73

  • 63 Миме, Мимеееее

    3 1 Отговор
    Всички тука чакаме да обърнеш палачинката...........може би в следващите 1-2 седмици
  • 64 В.В.П.

    3 2 Отговор
    РОССИЯ,, отчаяно ,,ще ликвидира и последния ОКРОПИТЕК.
  • 65 Руските герои загинали

    5 6 Отговор

    До коментар #23 от "Адрес 4000":

    са в десетки пъти по-малко от укро-натовските. А,банани руснаците могат да си вземат от където искат не от подлогите на САЩ,като Еквадор,а и без банани могат да си живеят,а това с яйцата е отдавна отминала и забравена тема и проблем с тях няма,както и с всички останали стоки.Като потвърждение има в ютуб клип на американец който от Русия коментира и показва магазини в различни градове с думите,чудя се кой е в санкции,ние или руснаците,но като гледам пълните витрини и разнообразни с всякакви дори и западни уж забранени стоки от санкциите,виждам,че ние сме в доста тежко положение,а не руснаците.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Не,че не може

    3 3 Отговор

    До коментар #40 от "Аз съм веган":

    а целта и е да изтощава украинските сили и тези на помощниците и от запада и краварника,и го прави доста успешно при минимални загуби за нея.
  • 68 ОТЧАЯНО

    3 1 Отговор
    АБЕ ПИЛЕ
    ОТЧАЯНИ В АВДЕЕВКА СА САМО ЗОМБИТАТА ОТ ВСУ
    А АВДЕЕВСКИЯТ ПИНГ ПОНГ ПРОДЪЛЖАВА
  • 69 Ами голямото

    2 2 Отговор
    отчаяние е за укрите и западните им куратори,а щом много реват,значи положението за братята руснаци е много добро и много зле за укро-натовското ЧВК.Почерка е познат от завода Азов,Соледар,Артьомовски още стотици освободени населени места.
  • 70 ВСУ

    2 2 Отговор
    Не само в Европа, но и в Америка, където беше планиран и осъществен украинският проект, сега гръмко заявяват: спасението на украинците вече е дело на самите украинци. И те могат да направят това само по един начин: да поискат преговори в момента, докато има шанс поне под някаква форма да спасят страната. Но Зеленски, който си въобразява, че е Наполеон, иска война на последния украинец!
  • 71 стоян георгиев

    1 0 Отговор
    Руските войски отчаяно побеждават!
  • 72 стоян георгиев

    0 1 Отговор
    Украйна загуби цяло поколение млади хора убити и ранени. Освен това е на изчерпване на боеприпаси, военно оборудване и военни доставки, мрачно обобщава The New York Times две години битки.
  • 73 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #62 от "Говорит Масква":

    Говорит Джо!Памперсомания!
  • 74 Ццц

    4 1 Отговор
    Авдеевка и Купянск са ключови за украинската защитна система.
    След 2014 г. Зоната е превърната от натовските стратези в крепост - отправна точка към Донбас, както и основна защитна линия, ако Русия се намеси. Има информация, че същите стратези са искали да подготвят други линии в дълбочина, подобно на руската отбрана, която отчая украинците лятото, но дрогата е отказал, убеден, че една свръх укрепена линия е достатъчна. Сега реват от безсилие, че непревземаемата крепост се превзема методично. Последните планове на Дрого да строи защитни стени всъщност са отказаните от него предложения. Така че Авдеевка е от огромно значение, което в западните медии ще отслабва с настъпването на руснаците. И Бахмут от ключова позиция стана просто прищявка на Путин за 9-ти май със загубата му. Хубаво е пропагандните методи да се поизменят, ако очевидно не са дали резултат вече две години. Обидно вече са дори опитите.
  • 75 падналия ангел

    2 2 Отговор
    Руснаците ще вземат Авдеевка защото си е руска!
  • 76 стоян георгиев

    2 0 Отговор
    Украйна загуби цяло поколение млади хора убити и ранени. Освен това е на изчерпване на боеприпаси, военно оборудване и военни доставки, мрачно обобщава The New York Times две години битки.
  • 77 Отчаяна журналистка

    4 0 Отговор
    Заедно с отчаяните украинци и още по-отчаяните им донори, отчаяно ще твърдим, че руснаците са отчаяни!

    Все някой отчаян може да клъвне
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Германски експерт

    3 2 Отговор
    "Защо Русия отчаяно иска да превземе Авдеевка?"

    Нито е отчаяно, нито бърза да превземе!

    Всичко си върви по план. Укромасата се топи, снарядете са малко, фърчоплане няма, абрахамите не ги пущат.
    Абе идилия...
  • 80 Тити

    2 1 Отговор
    Дапревземеш празно село това го матцсамо Рашистите.
Новини по държави: