Last news in Fakti

12 Февруари, 2024 04:32 989 14

В САЩ допуснаха за разглеждане законопроекта за военната помощ за Украйна и Израел

  • сащ-
  • законопроект-
  • сенат-
  • украйна-
  • израел

В него не са включени мерките за затягане на контрола по южната граница

Сенатът на Конгреса на САЩ допусна за разглеждане законопроекта за военната помощ за Украйна и Израел, но без мерките за затягане на контрола по южната граница с Мексико, съобщи БТА.

Предложеният нормативен акт предвижда отделянето от американския федерален бюджет на над 95 милиарда долара - 60,6 милиарда за Украйна и 14,1 милиарда за Израел. Освен за тези две държави в него е заложено помощ да бъде предоставена и на Тайван.

По този начин сенаторите в доминираната от демократите горна камара показаха консенсус помежду си въпреки растящата съпротива на хардлайнерите в Републиканската партия и Доналд Тръмп, особено по отношение на помощта за Киев. Сега законопроектът ще може да бъде подложен на гласуване за окончателното си приемане от Сената.

За допускане до разглеждане в Сената законопроектът се нуждаеше от гласовете на поне 60 сенатори, но в крайна сметка събра 67, а против гласуваха 27 законодатели. Засега няма определени срокове за окончателното гласуване на законопроекта.

Американските медии отбелязват, че е изключителна рядкост Сенатът на САЩ да се събере на заседание в неделя, и то в деня на Супербол - финалния мач от американската Национална футболна лига, в който тази година един срещу друг се изправят "Сан Франциско" и "Канзас Сити".

По-рано лидерът на демократите в Сената Чък Шумър каза, че горната камара на Конгреса на САЩ ще продължи да работи по законопроекта за помощта на Украйна, "докато не бъде приключен".

Колегата му от страна на републиканците Мич Макконъл предупреди сенаторите за опасностите, които крие изоставянето на дългогодишни съюзници на САЩ в Европа.

"Няма да е пресилено, ако кажем, че днес погледите на света са насочени към американския Сенат", каза лидерът на републиканците в Сената Макконъл "Нашите съюзници и партньори се надяват, че незаменимата нация, лидерът на свободния свят, притежава нужната решимост да продължи."

В сряда аналогична инициатива, която наред с военната помощ предвиждаше отделянето на 20,23 милиарда долара за затягане на мерките за сигурност по границата с Мексико, не беше допусната за разглеждане.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    8 8 Отговор
    Щом няма нищо за границата няма да мине.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Българин

    13 5 Отговор
    Доналд Тръмп каза, че обича президента Зеленски и го нарече „най-добрият търговец в света“.
    Той също така обещава да прекрати войната и да "сключи сделка за войната". Тръмп каза още, че докато е бил президент, Путин не е нападал Украйна. Той добави, че Съединените щати никога повече не трябва да дават пари без надежда за изплащане или без задължения.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Над 60 млрд за

    12 3 Отговор
    Укра? Абе тия в ред ли са? Някакви старци, конгреси, сенати, камери... на хил. км определят, дали и колко руснаци ще мрат?
    Путине, най-правилното за тези деменции е, да им се направи едно напомняне от 60 Мегатона в океана. Подобно на това 1961 г. Тогава тътенът от водородния взрив е обиколил 3 пъти планетата.
    Да им изхфърчат чейнетата на тия деменции по време на решенията.
    Тогава за това не се е стигнало до унищожение, понеже са чувствали опасността. Днес са разглезени и не вярват, че е възможна.
    От Ким ги е страх, който още е аматьор, НО всеки 3 ти ден ги плаши. Тези трябва да се събудят, преди да е станало късно.

    Коментиран от #10

  • 7 Свободен

    5 5 Отговор
    Трябва да проявят почтеност и да спрат да се гаврят с руснаците!
    Не разбират ли, че е унизително да им дават надежди, че могат да спрат да финансират Украйна?!
    Таман подгизнаха от спирт покрай супер успехите в Авдеевка и сега ще се пропият този път от мъка!
  • 8 дедо Герчо

    3 1 Отговор
    И В ДОЛНАТА КАРАМАРА,А?М?...ИЧ...ХЪХЪХЪ...
  • 9 УКРАЙНА....ЗЛАТНАТА КОКОШКА

    4 1 Отговор
    За Пентагона....това не е за изпускане.
  • 10 ТРЪГНАЛ СИ

    4 4 Отговор

    До коментар #6 от "Над 60 млрд за":

    Да плашиш САЩ.....ДЖО си разиграва коня в Украйна, Газа, червено море, Тайван....и никой не смее да го спре....що ли????

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Перо

    1 1 Отговор
    Мигрантите гласуват за Байдън и за това не се предприема нищо за опазване на южната държавна граница на САЩ! Всички лобисти работят за ционистките режими в Украйна и Израел!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ОРЪЖИЕ ЗА УКРАЙНА

    0 0 Отговор
    До пълния разгром на путиновите пълчища.