Last news in Fakti

14 Февруари, 2024 08:30 2 403 38

Тръмп залага основата за излизане на САЩ от НАТО, заяви Джон Болтън

  • доналд тръмп-
  • нато-
  • сащ-
  • излизане от нато-
  • джон болтън

Болтън преди всичко повтори мнението си, че Тръмп през 2018 г. едва не е взел решение да изтегли Вашингтон от Aлианса

Тръмп залага основата за излизане на САЩ от НАТО, заяви Джон Болтън - 1
Снимка: БГНЕС

Бившият американски президент Доналд Тръмп се стреми да заложи основите за изтеглянето на Съединените щати от Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО). Това изявление беше направено от бившия съветник по националната сигурност на Тръмп, Джон Болтън, в интервю, публикувано във вторник от Politico, предаде Фокус.

Коментирайки новите изявления на предишния ръководител на американската администрация за НАТО, които предизвикаха широк резонанс на Запад, Болтън преди всичко повтори мнението си, че Тръмп през 2018 г. едва не е взел решение да изтегли Вашингтон от Aлианса.

"На срещата на върха на НАТО през 2018 г. той беше много близо до напускането на НАТО точно на срещата. Така че за мен всеки негов коментар през [последните] шест години просто затвърждава, че той е много сериозен относно напускането на НАТО. Хората казват, добре той наистина не е сериозен, той се пазари с НАТО. Виж, аз бях там, когато той почти се оттегли [от Алианса] и той не се пазари, защото целта му тук не е да укрепи НАТО, а да постави основата за излизане“, заяви той.

От негова гледна точка оплакванията на Тръмп, че европейските съюзници не харчат необходимите суми за колективната отбрана на Северноатлантическия алианс, не целят "укрепване на НАТО“. "Той ги използва, за да подкрепи извинението си за напускането [на блока]“, казва Болтън.

Заемал е длъжността помощник на президента на САЩ по националната сигурност през 2018-2019 г. Преди това Болтън, който има репутацията на един от най-непреклонните ястреби на Републиканската партия на САЩ, заемаше ключови дипломатически постове. От 2001 г. до 2005 г. е заместник-държавен секретар на САЩ по контрола на въоръженията и международната сигурност.

Републиканецът Тръмп се стреми да се върне в Белия дом след предстоящите избори през ноември. На 10 февруари на предизборен митинг в Южна Каролина той разказа за една от срещите си с лидерите на страните от НАТО, когато беше американски президент.

По думите му тогава един от чуждестранните му колеги го попитал дали САЩ са готови да защитят Алианса в случай на предполагаема възможна заплаха от Русия, ако някой от съюзниците не плаща вноски за колективна отбрана на НАТО.

Тръмп отговорил, че не би защитил такава страна и дори би насърчил Русия да "прави каквото си иска". Бившият президент не уточни кога, къде и с кого е бил този разговор.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жак

    24 41 Отговор
    В такъв случай Тръмп трябва да бъде съдем за държавна измяна и за шпионаж в полза на сесесере

    Коментиран от #2, #6, #36

  • 2 То па...

    37 14 Отговор

    До коментар #1 от "Жак":

    ... едно НАТО!!!

    Коментиран от #4

  • 3 Селянин

    67 7 Отговор
    По ирония на съдбата в който и съюз влезе България, той се разпада.
    Голяма сила сме да знаете 😂
  • 4 Ганьо

    8 16 Отговор

    До коментар #2 от "То па...":

    А бе за нас не е малко...
  • 5 Механик

    34 12 Отговор
    Казвам вичестно, ама ако се случи в живота ми САЩ да излязат от НАТО, направо ще се спукам от смях! Даже не знам, дали ще оцелея или ще задуша в собствения си смях.
  • 6 Механик

    36 7 Отговор

    До коментар #1 от "Жак":

    Не схаващам логиката ти?
    Нали твърдите, че сте "бутнали" СССР и се е разпаднал? А сега намираш, че Тръмп служи на СССР?!
    Твърдите, че НАТО е отбранителен съюз и САЩ са смое една от държавите членки. Но според теб, щом Тръмп иска да напуска НАТО, това е ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА?? Е нали НАТО не е на САЩ???
    Или е??????????/

    Коментиран от #14

  • 7 Ако можех

    43 23 Отговор
    Бих гласувала за Тръмп!
    А, Вие?
  • 8 Пич

    32 3 Отговор
    Супер !!! Само Кирчовците и мис Бони трябва да изкарат курс за оксиженисти !!!
  • 9 един

    19 30 Отговор
    Тръмп е подкупен от Кремъл това е тъжната истина,или са му обещали да го позлатят,ако САЩ излязат от НАТО!Алчен и хитър мошеник е,нещо като Борисов!

    Коментиран от #12, #23

  • 10 Симо

    30 8 Отговор
    Това ще е най-голямото щастие за света!!! Край на рекетьорската организация и край на изнудването, безчинството и убийствата на тази групичка бандити. Ако Путин успее да направи и това, косвено, ще е най-великия стратег за столетия. Спря ковида, спря разпространението на раковото образувание на изток и ако помогне хиените да се скарат и разделят, ще е най-голямата геополитическа победа от поне 100 години.
  • 11 Българските турци

    32 2 Отговор
    Хората които не виждат погрома на бруталността на американската хегемония над човечеството се обявяват за демократи и хуманисти !...Оплюват справедливостта на правото на газените да се опълчват срещу злото и явния геноцид , който продължава от Христофор Колумб до наши дни !... Нима човечеството все още не е успяло да осъзнае , кои са тия, които са затрили цивилизациите на два континента и са заробили трети и ненаситно са грабили , и продължават да грабят човешки и природни ресурси ?!... Каква е тази сатанична заблуда обгърнала и обгръщаща в зловещата си прегръдка съзнанието на цялата ни планета ??!!...
  • 12 Колко си???

    15 5 Отговор

    До коментар #9 от "един":

    Прс само!Как да е подкупен бе ....Та нали този е супер милионер!Той има толкова кинти,че няколко животи няма да ти стигнат да броиш!Мислите кат по пишете малко ,ако има с какво!

    Коментиран от #26

  • 13 Ком

    13 4 Отговор
    НАТО в създаден за да защитава интересите САЩ е Европа. Да излезе САЩ просто означава, че те ще спрат да плащат. НАТО ще се финансира от сателите му, включително и американските бази в Европа. Войната в Украйна ще остане на издръжка от "коалиция на съгласните, Прибалтика, Чехия, Германия, Франция, Хърватия, България, Нидерландия.
  • 14 Опа

    10 2 Отговор

    До коментар #6 от "Механик":

    Ах да те чуе плевньо или соломонката .....
  • 15 СЛОНА

    14 5 Отговор
    Е ТАКА ДЕ ,ЗАБЪРКАХА КАШАТА ОТ ВОЙНИ И БЯГАТ КАТО СТАНЕ НАПЕЧЕНО!!!
    А МА РУСНАЦИТЕ ЧАК ТОГАЗ ЩЕ ИМ ПОКАЖАТ КОЙ Е ФАШИСТ ,КОЙ Е НАЦИСТ,КОИ СА БРАТУШКИТЕ НИ ,И КОИ Е НАЦИОНАЛИСТ!!!
  • 16 Правилно

    17 2 Отговор
    За какво им е на тях, това НАТО? Силния не се нуждае от помощ. Те са ги взели да им купуват оръжията, не за друго. Тръмп НЕ иска да разваля НАТО. Той просто иска да им обере и последните останали пари за американската военна индустрия. А който васал не реагира на реката, няма да го защитават в случай на война! А как тогава се обяснява цялата помощ за Укра??? Май нещо има нередно? Някои НЕ са платили нищо, но си получават милиарди?
  • 17 Сзп

    14 2 Отговор
    На ЕС трябва единна армия,тогава може да изгонят САЩ от НАТО и без това не плащат и цент за базите си в Европа.

    Коментиран от #21

  • 18 ........

    13 1 Отговор
    Тези сащисани за европейците са си като извънземните.По-добре да се махат особено ако ще разпалват дребни конфликти чрез разни пеещи пионки като подпалват културни домове в съседни държави,за да си продават чертежите за милиарди...
    А защо някои членове не си плащат таксите?Защото нямат пари понеже са поръчали прекалено много чертежи,а са бедни?
  • 19 Хм Хм

    10 3 Отговор
    Това за излизане от НАТО са пълни глупости и предизборни дрънканици. Точно САЩ имат нужда от НАТО предвид нарастващата сила на Китай. Просто американците искат от ЕС да се въоръжи по-добре и ако е възможно с американско оръжие. Така хем ще си вдигнат ръста на икономиката, хем ще имат силни съюзници. Win-Win.
  • 20 Мухаа ха!

    7 2 Отговор
    Кой ще изтегли щатите от натю,бе мустакат тюлен? Бай Тръмпи,който е търговец,до мозъка на костите си? Точно обратното,което той показа на всички европудели,когато беше президент.От нива под 2% от БВП за оръжие,на всяка държава - член ги задължи да отидат над 2% ежегодно.Което нашите наколенкаджии изпълняват пунктуално,до запетая- дори с десети отгоре.Ще отреже главата на златната кокошка,която снася в бюджета на щатите над трилион долара годишно,и гарантира стотици хиляди работни места на ВПК и други фирми,свързани с него.Всичко ,което приказвате,е заради клоуна. Бай Тръмпи иска..
    Плащаш - получаваш.Давам,но във вид на заеми.!" Просто,ясно,и в интерес на щатите и американския народ.Иска да затвори границата за милиони гмеж,който подбиват цена на труд,за местните жители.Затова на всички вас( преди с него,сега против) ви трепери дънцето.Купили сте всичко и всички наред- и там,и в Европа.Да лаят,колко е опасно ,ако стане президент.Включително и вашият само на думи" независим" Федерален съд.Което ще лъсне в близките дни,когато го отрежат от право да се кандидатира за Белият дом.Но това може,да ви окаже лоша услуга,след това.
  • 21 Късно е

    6 1 Отговор

    До коментар #17 от "Сзп":

    Европа е загубила индустрията и ноу нау-то във военните технологии. Те години само на САЩ са се надявали. Сега, ако се откъснат ще им трябват години за да успеят да настигнат другите. Но кой ще ги чака? А вече и парите свършиха. Оръжията са доста скъпа техника. Ако не върши правилно работа, по-добре да не се произвежда. Бракувани самолети, като Ф-35 само ще ти загубят пилотите. По-добре, вместо самолети, милиони по-евтини и всякакви БЛА. Това е бъдещето. Хората вече не искат да воюват.
  • 22 Пилотът Гошу

    7 1 Отговор
    Болтън, аре у леву... Не се излиза така от НАТО. Без малко бил излязъл... Дрън, дрън ... Да не говорим, че като излезете ще ждрапате да влезете ба другия ден или ще основете нов, че за никъде не сте сами... Вие срещу чаршафите даже тръгвате само с група приятели, демек всичкото НАТО, сами не знам срещу кого ще се биете .... Като излезете и се наложи да опразните базите из Европа освен да се пъчите на Мексико и Папуа Нова Гвинея, че всичкото се изпълнява от Рамщайн, що се случва в Европа, Африка и Близкия Изток. Няма лошо да излезете, ма няма как да се случи, понеже НАТО си е ваша клика, някой не е чел член 13, а? Тръмп нищо не може да реши сам. Уведомява се правителството на САЩ, че ще се излиза, демек вие ще информирате себе си. Само че не е решение на президента, а ще го гласувате. Аман от дрънканици...

    Коментиран от #27

  • 23 По-добре

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "един":

    Анализирай кръстословица 😀
  • 24 Тръмп НЕ е за президент, а е за затвора

    2 6 Отговор
    На САЩ с Тръмп за президент , врагове не им трябват, защото Америка е създадена от космополитни емигранти и дължи успеха и разцвета си благодарение на глоблизма, а Тръмп е старомоден антиглобалист и с политиката си на изолационизъм на САЩ от Европа, ще закопае И погребе Америка ...!!!

    Всички разумни американци знаят и разбраха че още с организирания метеж с щурма на Капитолия , Тръмп се изяви като държавен престъпник и е главният виновник и подстрекател за разделението на американското общество, насилието и жертвите от 6 януари 2021 г. , затова Тръмп трябва да бъде съден и да отговаря като държавен престъпник, защото за първи път в историята на САЩ се случва американски президент да отказва да изпълни конституционното си задължения за мирното предаване на властта И сега ще е пълно американско безумие, ако Тръмп вместо да е в затвора с неговите 90 държавни обвинения, бъде избран отново за президент, което ще донесе небивала радост в Кремъл и ще развърже ръцете за извършването на нови военни престъпления от един друг подкрепящ го държавен престъпник - Путин...!!!

    Коментиран от #34

  • 25 дрън та пляс

    4 0 Отговор
    Това не се решава от Президента! Парите и интересите управляват САЩ!
  • 26 един

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Колко си???":

    Има-има,затова е фалирал на няколко пъти,а като е фалирал на няколко пъти сигурно автоматично изведнъж става пак милиардер!Освен това, сега има да плаща глоби от порядъка на 400-500млн$!
  • 27 един

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "Пилотът Гошу":

    Не бъди толкова уверен в тезата си!Да,Конгреса прие закон при който президентът/който и да е той/не може да изведе САЩ от НАТО,но това не означава,че Тръмп не може да саботира и подрива дейността на Алианса!Достатъчно е да разколебае съюзниците си,като каже че САЩ няма да се задейства при чл.5 и да помогне примерно на Балтийските държави!Достатъчно е,да праща разнородни сигнали с които да разколебава единството на съюза!НАТО не е организация само проформа,там се водят скъпи военни учения и бойни тренировки с участието на всички членове,чертаят се планове и стратегии и се следи за тяхното изпълнение,и когато президентът на най-мощната държава в НАТО започне да говори за това,че НАТО е остаряла и ненужна организация/опорката на Кремъл/,хайде поясни ми,това как ще се възприеме от другите страни членки/или те ще се направят,че нищо не се е случило/?
  • 28 браво бе

    2 1 Отговор
    сащ излизат и нато на другия ден се разпада абе ние където сме всичко се разпада, разбихме варшавският догов сега ще счупим и нато остава ни евентуален съюз с турция най голямата армия в европа с най яката авиация сигурност от всякъде ако ни искат за съюзник не се знае те не ни пускат в шенген ама....
  • 29 Оракул от Делфи

    1 2 Отговор
    Тръмп даже сам не знае, ако се докопа до властта, какво ще прави.
    Много е вероятно да е точно обратното на сегашните му приказки.
    Половината от това, което иска е свършено - Европа е клекнала икономически.
    Ако стане президент, мисля, че ще се опита да привлече Путин срещу Китай.
    Доколко ще успее....
  • 30 Хъхъ

    1 2 Отговор
    Ани-ЕС и Анти-НАТО тролчетата просто не знаят какво ги чака или са на заплатка при Мутрофанова и плещат едни и същи тъпотии. Ще кажа едно, ще има много кръв и погубени семейства и животи заради шепа диктаторчета и техните амбиции да са господари на света. А вие къде ще се скриете драги тролчета, защото и вашите задници ще горят ?
  • 31 Мишел

    2 0 Отговор
    Който и да е следващия президент на САЩ, ще трябва да извади САЩ от НатО, с което ще ликвидира пакта.
    Ако не го направи, ще трябва да признае, че САЩ не са вече достатъчно силни, за да осигурят ядрен чадър за неядрените държави в НатО. Което пък означава, че всички държави ще се стремят да се сдобият с ядрено оръжие за самозащита. А от там до унищожаването на нашата цивилизация има една крачка.
  • 32 Мишел

    0 1 Отговор
    Който и да е следващия президент на САЩ, ще трябва да извади САЩ от НатО, с което ще ликвидира пакта.
    Ако не го направи, ще трябва да признае, че САЩ не са вече достатъчно силни, за да осигурят ядрен чадър за неядрените държави в НатО. Което пък означава, че всички държави ще се стремят да се сдобият с ядрено оръжие за самозащита. А от там до унищожаването на нашата цивилизация има една крачка.
  • 33 От страни

    0 0 Отговор
    С Тръм или без него САЩ ще напуснат НАТО и са вече направили свое джобно нато АУКУС. Първо ще опънат всички нато а после ще ги натирят.
  • 34 Мишел

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Тръмп НЕ е за президент, а е за затвора":

    За първи път в историята на САЩ американците са изправени пред избор на свой президент от две крайно неприятни възможности. Единият кандидат президент не трябва да стане президент и затова всячески му пречат да стигне до изборите, а вторият е така изкуфял, че не става за нищо, не само за президент. И двамата кандидат президенти са опасни за САЩ
    Плъс това, дори и Байдън да се гътне, партията му губи изборите.
  • 35 Нико

    2 1 Отговор
    Руски пари са спасили Тръмп два пъти от фалит. Ясно е ще служи на Кремъл доживот.
  • 36 ТоКакВо

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Жак":

    То какво общо има военен съюз от държави с държавна измама ... ама приказвате колкото да не заспите. Държавна измяне е да продадеш държавните интереси в интерес на някакъв "международен съюз", а не обратнотот :) В България е трудно да се разбере, защото ежедневно се продава държания интерес в името на "някакви ни партньори", който идват и казват какво трябва да правим.
  • 37 ,у,уеиш

    0 0 Отговор
    Че Нато е САЩ. За какво излизане ми говори тоя!
  • 38 браво

    0 0 Отговор
    Най-накрая САЩ ще се спаси от тая сбирщина.