11 Януари, 2014 23:22 1 298 3

Депутатски бой в Турция, десетки хиляди пак на протест

  • турция-
  • протест-
  • корупционен скандал-
  • депутати-
  • бой-
  • ердоган

Нов закон предвижда затягане на контрола над съдебната система от страна на правителството

Турски депутати се сбиха по време на заседание на парламентарна комисия, на което се е обсъждал корупционният скандал, тресящ страната, съобщи „Ройтерс“. Дебатите са били свързани със закона, предвиждащ затягане на контрола над съдебната система от страна на правителството.

Един от депутатите се качил на маса и започнал да рита опонентите си с крака, друг хвърлил по колега своя iPad, разменяли се юмручни удари и летели пластмасови бутилки с вода.

Според агенцията, конфликтът бил иницииран от представител на съдийската общност, който обявил закона за противоконституционен и се възмутил, че изявлението му не било включено в протокола от заседанието.

Новият закон е подготвен от турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, след като правосъдните органи през декември миналата година задържаха около 50 високопоставени държавни служители и бизнесмени, включително синовете на трима от министрите, по подозрения в корупция.

Между временно гражданските вълнения в страната избухнаха с нова сила. Десетки хиляди се събраха в столицата Анкара на протест срещу правителството на Реджеп Ердоган и ширещата се корупция. Най-малко 20 000 души излязоха на площад “Съхийе” по призив на синдикатите и неправителствени организации, скандирайки "Крадци!" по адрес на управляващата Партия на справедливостта и развитието и "Революцията ще изчисти боклука!". На площада раздаваха фалшиви долари с лика на премиера Ердоган.

Според наблюдатели, сегашният корупционен скандал е най-голямото изпитание за 11-те години управление на Ердоган.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 трезво мислещ

    1 0 Отговор
    Турците трябва да избират между ислямизирането на страната в два формата,единия е този на Ердоган който е по умерен но съпроводен с диктатура от негова страна,която се цели да може да се оставя в наледство както е Северна Корея.Другият формат на ислямизирането е този на Фетхуллах Гюлен,който е радикален и е съобразен според шериата,тогава Турция ще бъде разделена на племенни области и ще се създадат вътрешни раздори и конфликти,което пък от своя страна ще обслужва Амерканската военна индустрия.Между другото могат да създадат и по различен сценарий, но Бюлент Еджевит вече не е сред живите,ако могат да му намерят аналог да гласуват с две ръце за него.
  • 2 трезво мислещ

    1 0 Отговор
    Между другото,нека да направя вметка в пост 1 ,нека всеки обърне внимание кога започна възстановяването на Американската икономика.Не знам дали е съвпадение,че този момент започна именно след засилваното на военните конфликти в близкия изток,но Американците излязоха с пропагандно твърдение което да не остави място за посяване на съмнение за предходното твърдение,което нарекоха "Шистова революция".Жалко е,че за да просперира Америка тя има острата нужда от военни конфликти,които да я държат на крака.Евреите не са прости и са осъзнали,че пътят към богатството е чрез създаването на конфликт в който да продадеш инструмента за битка на противниковите страни,и само да го подклаждаш.
  • 3 comments

    1 0 Отговор
    Както винаги-абс точен,прав и аргументиран-затова
    заставам до и зад теб!
    Само да допълня нещо по моя преценка-и аз мисля,че
    т.н.Световно правителство готви изгнаника Гюлен начело
    на Турция.Ердоган за ония е вече бита карта и ще си отиде.
    А специално за скандала-мисля,че се търсеше усилено повод
    за нещо такова и -заради влошените отношения с Израел-
    Мосад си свърши перфектно работата,повода беше даден
    на когото трябва,а Ердоган-на кучетата!
    Просто-няма грешка системата-световните миротворци оттатък
    и всесилните от Мосад тук!
    Турция просто ТРЯБВА ДА СТАНЕ ПРОДЪЛЖЕНИЕ на Либия,Египет,
    Ирак И СЪС СИГУРНОСТ ЩЕ СТАНЕ!
    Защото-поне до сега-системата ЗА ОМИРОТВОРЯВАНЕ на
    войнствените каубои работи БЕЗОТКАЗНО И ЗА ТЯХ!
    А пък всичкото това май идва от онова АБСОЛЮТНОТО ЗЛАТНО
    ПРАВИЛО на някогашната Велика Британия-
    РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ!.....
    И малко осъвременено от днешните робовладелци-
    и подклаждай-с всички сили и с всякакви способи-омраза,
    конфликти,дрязги,караници-всичко,което може да свърши
    работата в случая,защото-ЦЕЛТА ОПРАВДАВА СРЕДСТВАТА!
    Това е,според мен..........
Новини по държави: