Last news in Fakti

19 Февруари, 2024 04:10 702 4

Хиляди излязоха на „марш за демокрация“ срещу президента и управляващата партия в Мексико ВИДЕО

  • протести-
  • мексико

Протестите, свикани от мексиканските опозиционни партии, призовават за свободни и честни избори

Хиляди излязоха на „марш за демокрация“ срещу президента и управляващата партия в Мексико ВИДЕО - 1
Снимка: YouTube

Хиляди демонстранти, облечени в розово, протестираха в много градове в Мексико и в чужбина в неделя на „марш за демокрация“, насочен срещу управляващата партия преди изборите за президент и парламент в латиноамериканската страна на 2 юни, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Протестите, свикани от мексиканските опозиционни партии, призовават за свободни и честни избори и се обявяват срещу корупцията само дни след като управляващата партия Морена обяви кандидата си за президент – доскорошната кметица на столицата Мексико Клаудия Шейнбаум.

Тя е широко възприемана като последовател на популярния сред избирателите президент Андрес Мануел Лопес Обрадор. Той е боготворен от много гласоподаватели, които казват, че на изборите през 2018 г. е изместил партиите на елита от властта и представлява работническата класа.

Но 70-годишният президент също така е обвиняван, че с ходовете си е застрашил демокрацията в страната. През миналата година той оряза финансирането за електоралния орган на Мексико, Националния избирателен институт (ИНЕ), и отслаби контрола върху разходите за политически кампании, което според ИНЕ може „само по себе си да отрови демокрацията“. Цветът на ИНЕ, розово, е използван като символ от демонстрантите.

Лопес Обрадор освен това е нападал словесно журналисти по време на многочасови пресконференции, често критикува мексиканското правосъдие и твърди, че съдии са част от консервативен заговор срещу правителството му.

Освен в столицата Мексико и други мексикански градове демонстрации се проведоха в САЩ и Испания.

Въпреки това президентът остава много популярен, а съюзникът му Шейнбаум води в проучванията на общественото мнение с 64 процента. Най-близкият ѝ конкурент, сенаторката Сочитл Галвес, има подкрепа в анкетите от едва 31 процента.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нещо

    4 1 Отговор
    като Луковмарш към кремъл
  • 2 Зико

    1 3 Отговор
    Розова революция му готвят на единствения читав президент на Мексико от много време насам.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 пико

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Зико":

    лабрадора още ли вижда извънземни ?
  • 4 Единствения читав президент?

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Зико":

    Яко прегърнал се с наркокартелите, а управляваната от него "държава" - разграден двор като България, ама читав? На какво отгоре?
Новини по държави: