Last news in Fakti

20 Февруари, 2024 05:34 624 4

Съветът за сигурност на ООН разглежда проекторезолюцията на Алжир за прекратяване на огъня в Газа

  • съвет за сигурност-
  • оон-
  • алжир-
  • газа-
  • сащ-
  • израел

САЩ не одобряват документа, готвят вето

Съветът за сигурност на ООН разглежда проекторезолюцията на Алжир за прекратяване на огъня в Газа - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 20 февруари в 10:00 нюйоркско време Съветът за сигурност на ООН ще гласува проекторезолюция на Съвета за сигурност, внесена от Алжир, изискваща незабавно прекратяване на огъня в Газа. САЩ не са доволни от този документ, и вече дадоха да се разбере, че ще използват "правото на вето". Ако това се случи, това ще бъде четвъртото американско вето след ескалацията на палестинско-израелския конфликт през октомври 2023 г. , предаде ТАСС.

Първият параграф на алжирския документ съдържа искане за „незабавно хуманитарно прекратяване на огъня“ в зоната на палестинско-израелския конфликт. Освен това той отхвърля принудителното разселване на палестински цивилни, изисква незабавното и безусловно освобождаване на заложниците и призовава за безпрепятствен хуманитарен достъп до анклава. Той също така подчертава ангажимента за решение на палестинския въпрос с две държави. Постоянният представител на Руската федерация в ООН Василий Небензя в интервю за ТАСС нарече алжирската проекторезолюция „солиден и силен“ документ.

Съединените щати разработиха собствен проект на резолюция за Близкия изток като противотежест на алжирската. Той съдържа клауза в подкрепа на временно прекратяване на огъня в ивицата Газа, „когато това е възможно“. Освен това проекторезолюцията на САЩ отбелязва, че в сегашната среда „широкомащабна сухопътна операция в Рафах може да има сериозни негативни последици за регионалния мир и сигурност, в светлината на които подобна наземна операция не трябва да се провежда“.

Репутацията на САЩ в света страда всеки път, когато те налагат вето върху проекти на резолюции на Съвета за сигурност на ООН (СС) за Близкия изток. Това мнение изрази в понеделник заместник-постоянният представител на Русия в световната организация Дмитрий Полянски в своя канал в Telegram.

Неформалното заседание на Съвета за сигурност на ООН по „формулата Ариа“, свикано по предложение на Русия, посветено на борбата с тероризма, беше отложено от 20 февруари за неопределено време. Това съобщиха в понеделник от пресслужбата на руската постоянна мисия към световната организация.

„Бихме искали да ви информираме, че поради промени в графика на Съвета за сигурност на ООН, тази среща се отлага до второ нареждане“, се казва в изявлението.

В четвъртък заместник-постоянният представител на Руската федерация в ООН Мария Заболоцкая каза, че на тази среща се планира да се обсъди „въздействието на едностранните принудителни мерки върху борбата с тероризма“. Дипломатът отбеляза, че много развиващи се страни ежедневно се сблъскват с този проблем.

Срещите „по формулата на Ариа” са неформални. Те са кръстени на венецуелския дипломат Диего Ария, който за първи път организира подобни срещи в ООН през 1992 г. Такива срещи се свикват по правило по инициатива на член на Съвета за сигурност на ООН, а не на неговия председател. Всяка страна сама взема решение за участие в срещата и може да откаже да присъства.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    3 2 Отговор
    Логичният Въпрос е, Защо Моше пали Близкия изток де. А тия да си лафят клекнали, не е проблем за Моше.
  • 2 тоя филм сме го гледали

    4 0 Отговор
    Краварите доставят оръжие и пари , а вие искате да подкрепят резолюцията .
    Закривайте тая фалшива организация.
  • 3 Морално салто

    2 0 Отговор
    За "борците за демокрация" САЩ войната е мир.
  • 4 Селянин

    2 0 Отговор
    Още малко да умуват, той конфликта сам ще се прекрати като избият всички палестинци. Нещо рязко ми напомня на конфликта между новите американци и местните индианци и между новите австралийци и местните аборигени. Всичко си е същото, само оръжията са малко по мощни и новините идват малко по бързо.