13 Януари, 2014 16:58 2 498 1

Въоръжени жители на Мексико в сблъсък с наркокартел

  • мексико-
  • наркокартел-
  • въоръжени мъже-
  • рицарите тамплиери

Доброволчески, въоръжени групи превзеха градове в опит да се справят с наркокартел

Въоръжени жители на Мексико в сблъсък с наркокартел - 1
Снимки АП/БТА

Група доброволци, решили да вземат закона в свои ръце, в Мексико са превзели малкия град Нуева Италия след сблъсъци с предполагаеми членове на наркокартела „Рицарите тамплиери“, съобщава Би Би Си.

Повече от 100 мъже влезли в града в Западния щат Мичоакан в неделя сутрин и обезоръжили местната полиция.

Имало е престрелка с предполагаеми членове на Рицарите преди доброволческата група да окупира града.

Групата е създадена от мексикански жители, които твърдят, че армията и полицията не са успели да ги защитят и не правят нищо, за да се справят с престъпниците.

Доброволците, известни и като "полиция на хората", са били активни в няколко мексикански щата. В Мичоакан те вече контролират няколко града. Преди няколко дни те започнаха офанзива, завземайки градовете Паракуаро и Антунес.

Те заявяват, че са се отправили към град Апацинган, предполагаемият щаб на бандата на „Рицарите Тамплиери“.

В много щати на Мексико гледката на маскирани мъже с оръжия в ръце, които "патрулират" се е превърнала в ежедневие. Въоръжени с ловни пушки, ножове, а понякога дори и с вили, участниците в местните групи за самозащита се опитват да опазят градовете на почти всяка цена.

В Паракуаро, местни доклади казват, че групите за саморазправа първоначално са били подкрепени от местното население. По-късно обаче, жителите се разбунтували и подпалили много от превозните средства на самопровъзгласилите се защитници на реда в неуспешен опит да ги прогонят.

Групите за самозащита са били обвинени, че подкрепят друг наркокартел - „Нова Генерация“, който се подвизава в съседния щат Халиско. Те обаче отричат.

Тамплиерите са в постоянна война с „Нова Генерация“. Двете групи се борят за надмощие в района.

Анализатори смятат, че сблъсъците в Мичоакан ще бъдат голямо предизвикателство за президента Енрике Пеня Нието, който беше избран преди година и обеща да даде тласък на икономиката и да намали нивата на насилие.

Повече от 70 000 души са загинали при насилие, свързано с наркотици в Мексико в последните шест години. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    1 1 Отговор
    Да си внесем малко от тях за борба с онези в парламента...
Новини по държави: