Last news in Fakti

24 Февруари, 2024 05:23 1 112 5

Техеран: Не сме давали балистични ракети на Москва

  • иран-
  • русия-
  • сащ-
  • балистични ракети

САЩ предупреди Иран за "бърз и твърд" отговор, ако Ислямската република е предоставила балистични ракети на Русия

Техеран: Не сме давали балистични ракети на Москва  - 1
Снимка: YouTube

Иран отрече да е предоставял балистични ракети на Русия, след като САЩ заявиха, че ще има сериозен международен отговор на всяка подобна стъпка, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

В началото на седмицата Ройтерс, позовавайки се на шест източника, съобщи, че Иран е предоставил на Русия голям брой мощни балистични оръжия земя-земя, което задълбочава военното сътрудничество между двете страни, санкционирани от САЩ.

В четвъртък администрацията на Байдън предупреди Иран за "бърз и твърд" отговор от страна на международната общност, ако Ислямската република е предоставила балистични ракети на Русия.

"Въпреки липсата на законови ограничения за продажбата на балистични ракети, Иран е морално задължен да се въздържа от сделки с оръжия по време на руско-украинския конфликт, за да предотврати разпалването на войната", заяви в социалната мрежа "Екс" мисията на Иран към ООН.

"(Това) се корени в спазването на международното право и Устава на ООН от страна на Иран", добави тя.

Ограниченията на Съвета за сигурност на ООН върху износа на някои ирански ракети, безпилотни самолети и други технологии изтече през октомври.

Въпреки това САЩ и Европейският съюз запазиха санкциите върху иранската програма за балистични ракети на фона на опасенията за износ на оръжия за негови съюзници в Близкия изток и за Русия.

Първоначално Иран отричаше че доставя безпилотни самолети на Русия, но месеци по-късно заяви, че е предоставил малък брой преди Москва да започне нахлуването си в Украйна на 24 февруари 2022 г.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Свободен

    12 9 Отговор
    "Оста на злото" освен Иран, Русия и Северна Корея включва и малко български бурени папкащи от Европа и ненавиждащи ръката, която ги храни!
  • 2 Хаха

    8 14 Отговор
    От как израелтяните настъпиха хамасци и хуси то Иран спря доставките за Путлер защото те са следващите ✌🏻🇮🇱

    Коментиран от #4

  • 3 Перо

    5 1 Отговор
    Иран е независима държава и може сама да си определя вътрешната и външна политика!
  • 4 Перо

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Хаха":

    Малко ще се узорят с Иран, защото Израел е близо и може те да са следващите!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.