Last news in Fakti

27 Февруари, 2024 04:45 1 042 9

САЩ унищожиха три морски дрона и две противокорабни крилати ракети на хусите

  • сащ-
  • йемен-
  • хуси-
  • дронове-
  • лойд остин-
  • пентагон

Пентагонът се освобождава от отговорност след тайната хоспитализация на американския министър на отбраната Лойд Остин

САЩ унищожиха три морски дрона и две противокорабни крилати ракети на хусите - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Военните на САЩ съобщиха днес, че са унищожили три морски дрона и две противокорабни крилати ракети, които са били подготвени за изстрелване към Червено море от контролирани от хусите райони в Йемен, предаде Ройтерс., цитирана от БТА.

Централното командване на САЩ (СЕНТКОМ) посочи в изявление в социалната мрежа "Екс", че също така е унищожило безпилотен летателен апарат над Червено море. Всички тези оръжия "са представлявали непосредствена заплаха за търговски кораби и за американски бойни кораби в региона", се казва още в изявлението.

Междувременно Пентагонът оповести резултатите от 30-дневна проверка, с която на практика се освобождава от отговорност във връзка с тайните хоспитализации през декември и януари на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Докладът едва ли ще потуши политическия фурор или ще смекчи очакваните изслушвания на Остин от страна на американските законодатели по-късно тази седмица. Шефът на Пентагона ще се яви пред комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, за да бъде изслушан по въпроса.

Остин не бе съобщил дори на президента Джо Байдън за операцията си от рак на простатата през декември, както и за последвалата хоспитализация през януари, отбелязва Ройтерс.

В проверката, извършена от служители на Пентагона, се казва, че "нищо от проученото по време на проверката не е показало признаци за лоши намерения или опит за замазване на положението". Остин също прегледа доклада.

По-рано този месец Остин се извини, че не е съобщил предварително на президента и на висши военни за неотдавнашната си диагноза за рак на простатата, като добави, че страхът за здравето, който е изпитал, е бил истински удар.

Законодателите от двете партии критикуваха Остин за това, че не е съобщил за диагнозата си, както и за последвалата хоспитализация. Някои видни републиканци, включително бившия президент Доналд Тръмп, призоваха Остин да бъде отстранен от поста.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ъхъ

    2 1 Отговор
    Да обаче кусите си кусат! Щом няма портрет на Путин на борда.
  • 3 Гошо

    3 1 Отговор
    Не ни стигаха хусите, а сега дойдоха и кусите. Следващите са жусите ли?
  • 4 е-Гейско море

    2 1 Отговор
    САЩ унищожиха два дрона и три ракети в червено море и пак убиха мъртво море.
  • 5 мисирки дънокопачки

    2 1 Отговор
    айде пак ново име … ама вие се спукахте да сгавате кръстници на тия вече и аз незнам хути ли са хуси ли са или са кути..?
  • 6 да де

    2 1 Отговор
    пак са гърмяли по случайно преминаващи , а като знаем и колко често казват истината ,може да са били и велосипедисти
  • 7 Мишел

    1 1 Отговор
    Хутите са прекъснали подводните кабели по дъното на Червено море, свързващи Интернета на Африка, Азия и Европа (17% от световния трафик).

    Коментиран от #8

  • 8 абориген

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Мишел":

    значи работят за илончо ?
  • 9 Но тези

    1 1 Отговор
    Аборигени по чехли са повредили интернет кабелите разположени на дъното на Червено море.