Last news in Fakti

1 Март, 2024 05:13 769 18

САЩ не вярват, че днешните избори в Иран ще бъдат свободни и честни ВИДЕО

  • избори-
  • сащ-
  • иран

Не мисля, че много иранци очакват това, заяви пред журналисти говорителят на Държавния департамент Матю Милър

САЩ не вярват, че днешните избори в Иран ще бъдат свободни и честни ВИДЕО - 1
Снимка: YouTube

САЩ заявиха, че насрочените за днес избори в Иран няма да бъдат свободни, при положение, че консервативните власти се опитват да заглушат призивите за бойкот, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Не очаквам изборите в Иран да бъдат свободни и честни и не мисля, че много иранци очакват" те да бъдат такива, заяви пред журналисти говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

"Хиляди кандидати вече бяха дисквалифицирани в една непрозрачна процедура, а светът отдавна знае, че иранската политическа система се характеризира с недемократична и непрозрачна административна, съдебна и избирателна система", допълни той.

Над 61 милиона иранци са призовани да гласуват днес за нов парламент и за членове на Събранието на експертите, като се очаква в отсъствието на алтернатива консерваторите да засилят влиянието си.

Върховният ирански лидер - 84-годишният аятолах Али Хаменей, който е на този пост от 1989 г. - насърчи иранските избиратели масово да гласуват, като заяви, че "враговете" на държавата искат ниска избирателна активност.

Изборите обаче бяха критикувани дори в редиците на ветераните на ислямската република.

Иран е "много далеч от свободни и конкурентни избори", отбеляза със съжаление бившият президент реформатор Мохамед Хатами (управлявал от 1997 до 2005 г.). Хатами не призова за бойкот на изборите, за разлика от опонентите си в изгнание, които представят всяко участие като признак на компромис със системата.

Основната коалиция от реформаторски партии - "Фронт за реформи" - на свой ред обяви, че отказва да участва в тези "безсмислени избори".

САЩ и Иран изпитват дълбока взаимна враждебност от Ислямската революция през 1979 г. насам. Отношенията им се влошиха още повече след кървавото нападение на подкрепяното от Иран палестинско ислямистко движение "Хамас" срещу подкрепяния от САЩ Израел на 7 октомври.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пешо

    21 1 Отговор
    краварите да си гледат техните избори

    Коментиран от #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 да де

    27 1 Отговор
    Хехе за това ли след "избирането" на бай пън недоволните атакуваха Капитолия защото вЕрваха, че изборите в обора са много честни.
  • 4 Точно

    22 0 Отговор
    На иранците им е през калашника в какво вярват америте...
  • 5 ЩО БЕ

    20 1 Отговор
    В ИРАН ПО ПОЩАТА ЛИ ЩЕ ГЛАСУВАТ
    Я СЕ СТЕГНЕТЕ МАЛКО С ПРОПАГАНДАТА
    ЕЙ МНОГО ПЛОСЪК Е СОРОСПРОПАГНДАТОРА
    ЕСТЕСТВЕНО В РУСИЯ И ИРАН И СЕВЕРНА КОРЕЯ И КИТАЙ НЯМА ЧЕСТНИ ИЗБОРИ
    КАКТО И В САЩ БЪЛГАРИЯ И КЪДЕ ЛИ НЕ
    КОЙТО ПЛАЩА ТОЙ ПЕЧЕЛИ
    И ТОВА ГО ЗНАЕ И НАЙ ТЪПИЯ
  • 6 Марк Твен

    20 0 Отговор
    За добро или зло ние продължаваме да поучаваме света. Никой не ни е избирал за тази длъжност, просто си я присвоихме.
  • 7 Ъхъ

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "пешо":

    Някой в Иран да не би да вярва, че американските избори са честни?
  • 8 Някой

    14 1 Отговор
    То и никой не вярва, че изборите в САЩ са свободни и честни. Но тръгнали да се месят на другите - независими от тях държави.
  • 9 Васко Делчев

    13 0 Отговор
    Кой са тези та да вярват или не..... Кой го интересува в какво вярват те?!?? Очевидно в сатаната. Че някой да не вярва в техните избори - от двама старци на хората им се предлага да изберат по-нефелния..... Голяма демокрация, та и те ще вярват или не за чужди избори.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ХАХАХА

    15 0 Отговор
    Много интересно! Голяма част от света ,също не вярва ,че изборите във ФАЩ ще са свободни и честни , но това не пречи на ФАЩ да обявяват ,че са такива . Да не говорим, че на Иран му е през пена та във Виена от това какво мисли ФАЩ!
  • 12 Само изборите

    12 0 Отговор
    в САЩ по "технология" от средновековието са демократични!!!!!!!!

    Кои сте вие та ще давате оценка на избори в друга държава?
  • 13 дядото

    7 0 Отговор
    така де.единствените честни избори правят сащ и запада.сами се убеждаваме от изтичащата от там информация.умници като байдън даже знаят къде по света изборите няма да се честни
  • 14 Краварите отново лъжат

    5 0 Отговор
    Кравари ако искате шамари манипулирайте изборите там!
  • 15 резервист

    3 0 Отговор
    Първо си подредете кочината пък после давайте оценки за другите! От пример за демокрация се превърнахте в пример за анархия и задкулисни игри.
  • 16 Сократ

    2 0 Отговор
    То в сащ изборите едни честни и демократични. В тая държава може да се гласува без документ за самоличност. На последните избори масово гласуваха хора умрели началото на миналия век. Но сащ сочат с пръст всеки, който не им изнася. Завират си мръсните ръчички навсякъде.
  • 17 като се замисля

    4 0 Отговор
    и Иран не вярва, че изборите в САЩ ше бъдат свободни и честни.

    САЩ да си гледат своята паничка и да престанат с това свое троцкизско поведение, че вече омръзнаха на всички. За свобода говорят, а сеят само американски деспотизъм.
  • 18 пенко

    0 0 Отговор
    ВСЕКИ ВТОРИ /ПЪЛНОЛЕТЕН / ИРАНЕЦ СЕ ПИТА : " ВЯРВАТ ИЛИ НЕ ВЯРВАТ САЩ " !?!?!?!?!?!?