Last news in Fakti

4 Март, 2024 06:00 3 975 13

Франция публикува списък на оръжията, доставени на Киев

  • франция-
  • украйна-
  • оръжия

Данните са публикувани на уебсайта на министерството на отбраната.

Министерството на въоръжените сили на Франция публикува списък на военната помощ, предоставена на Украйна през двете години на конфликта, включително ракети с голям обсег и противовъздушна отбрана, предаде ТАСС.

Данните са публикувани на уебсайта на министерството на отбраната.

Таблицата с 50 елемента включва както защитно оборудване, така и комуникационно оборудване, както и различни оръжия и безпилотни превозни средства. Данните са предоставени към 31 декември 2023 г., т.е. преди подписването на двустранно споразумение за сигурност между Париж и Киев.

Сред системите за противовъздушна отбрана, които Париж определи като приоритетни в подкрепата за Киев, до края на 2023 г. са предадени две установки Crotale NG, шест ПЗРК Mistral и една френско-италианска система за противовъздушна отбрана SAMP/T. За нито една от системите не се предоставят данни за натоварването с боеприпаси. В този раздел е посочен радарът за противовъздушна отбрана CM200, но вероятно става въпрос за радара Ground Master 200 (GM200), чийто трансфер беше обявен още през февруари 2023 г. Сред оръжията въздух-земя са посочени само ракетите SCALP (аналогични на британските Storm Shadow), броят им не се разкрива.

Друга приоритетна област, в която френските власти решиха да подкрепят Украйна в конфликта срещу Русия, е артилерията. До края на 2023 г. Париж е прехвърлил на украинските въоръжени сили 30 самоходни артилерийски установки „Цезар“, шест гаубици TRF1, четири реактивни системи за залпов огън и 10 120-мм минохвъргачки. Към гаубиците са доставени и 30 хиляди снаряда. Сред противотанковите системи са 1 002 гранатомета АТ4 и три ПТРК Мilan.

До края на 2023 г. Франция е доставила 38 леки колесни танка AMX10 RC и 250 бронирани превозни средства с оръжие или в конфигурация на линейка, както и 120 SUV и шест камиона. За AMX10 RC са доставени 9 хиляди боеприпаси за главното оръдие.

Освен това украинските въоръжени сили са получили 160 „разузнавателни“ самолета - дронове, както и 10 устройства за откриване на дронове. За какви дронове става въпрос обаче не се уточнява. В графата „морски кораби“ са изброени 30 надуваеми лодки Zodiacs Futura. По-рано обаче френските власти обявиха желанието си да разширят сътрудничеството в областта на безпилотните летателни апарати и обявиха планове за изграждане на производствени мощности в Украйна.

Сред малките оръжия има 55 картечници с калибър 7,62 mm, 560 картечници с калибър 12,7 mm, както и 1 000 пушки Famas и 20 снайперски пушки. В продължение на две години са били доставени 1,7 милиона патрона с калибър 12,7 mm, 1,1 милиона патрона за малки оръжия, включително калибър 9 mm и 5,56 mm, както и 10 500 гранати и 3 600 противотанкови мини. Други артикули включват гориво, защитно оборудване (бронежилетки, каски), както и комплекти за първа помощ, комуникационно и навигационно оборудване.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    36 6 Отговор
    Само боклуци.
  • 2 Иван Крумов

    23 3 Отговор
    Момчета, какво си мислите - че ние - пацифистите сме някакви беззъби старци. Легнете си - ако има на какво - сигурно сте на палатки и на землянки, то нема умора луд.

    Хората жадуваме спокойствие, децата искат хляб, мъжете - бира, а жените - торбички от Била.

    Цялото спално - да заспи.
  • 3 Гай Турий

    34 3 Отговор
    А за члена на НАТО БА макароните дариха ли поне 1 патрон? Чайкайте когато цъфнат налъмите.
  • 4 БАНко

    39 3 Отговор
    НАТООВЦЕТЕ УБИХА ИЗКУСТВЕНО СЪЗДАДЕНАТА ОТ ГОРБАЧОВ ДЪРЖАВА ,,ПОУКРАИНА " !!!
  • 5 Акула

    28 1 Отговор
    Войните са кървав Бизнес
  • 6 Браво на Франция

    8 7 Отговор
    сега, ако има да продължава да дава още толкова, че Зелето иска!
  • 7 Ксаниба

    23 3 Отговор
    Макарона с мъжа си да одят в орксинските окопи, да отъмщават позора си в Африка, че скоро пак казаци в Париж
  • 8 Иван

    17 4 Отговор
    Русия да метне една ядрена бомба над Ньой!
  • 9 Механик

    23 3 Отговор
    А кога ще публикуват какво е останало от тия джиджавки?
    А, и кажете най-после, това оръжие дето им го давате, те плащат ли го, ще го плащат разсрочено или /......
    Щото такак като ги пишете, оставаме с впечатление, че го подарявате, па на нас не ни се вярва.
  • 10 ........

    18 3 Отговор
    Във всички държави публикуват какво дават,а само в България е тайно,за да не види народа какви далавери въртят.
  • 11 Тагарев

    9 3 Отговор
    Макрончо , ако видиш колко ние сме дали ,
    ще се скриеш от срам.
    6 милиона население 3.5 милиарда .
    Сащ 340 милиона 70 милиарда .
    БГ гарант на заемите на Украйна .
    7694
  • 12 Защо

    19 3 Отговор
    От фактите за пореден път се разбира целта на войната. Подхода е ясен "разделяй и владей".
    Противопоставят се две християнски държави с цел самоунищожаваме и дългосрочна омраза. Това поведение е запазена марка на американците. Създаване на конфликти дълеко от тяхната граница от които могат да печелят пари. Това че всичко това ще отнеме човешки животи няма никакво значение. Т е има - дори е по-добре.
    Много ми се иска това да се разбере от "нашите" политици които да защитават Нас българските граждани а не вземат решения с които ще погубват толкова много семейства.
  • 13 Перо

    8 2 Отговор
    Джендърията е изпълнителен орган за разложение и влияние на ционизма! Включват всички третополови, обратни, геронтолози, непълноценни и др. измет от неолибералния спектър! Франция и Германия са водещи страни, следвани от САЩ! На предстоящите избори тези унтерменши ще бъдат изметени и Макарон ще го сполети съдбата на един друг френски президент с присъда!
Новини по държави: