Last news in Fakti

12 Март, 2024 03:57 689 11

Поне 11 души бяха убити при американски и британски удари по обекти на хусите в Йемен

  • йемен-
  • хусиьсащ-
  • загинали

Ранените са 14

Поне 11 души бяха убити при американски и британски удари по обекти на хусите в Йемен - 1
Снимка: Фейсбук

Най-малко 11 души са били убити, а 14 - ранени, при въздушни удари, нанесени от американските и британските въоръжени сили по цели на хусите в Западен Йемен, заяви пред Ройтерс говорител на международно признатото правителство на страната, цитиран от БТА.

Той не разкри откъде разполага с тези данни.

Операцията в защита на търговското корабоплаване през Аденския залив и Червено море - ключов воден път, е била проведена вчера. Поразени са били пристанищни и други градове.

Телевизията на хусите съобщи за най-малко 17 удара, включително по главния пристанищен град Ходейда.

В неделя САЩ обявиха, че заедно със своите съюзници са свалили най-малко 28 дрона, пуснати от свързаната с Иран йеменска групировка.

Преди броени бяха регистрирани първите случаи на убити моряци и потънал кораб, откакто хусите започнаха през ноември да атакуват плавателни съдове в Червено море и Аденския залив в знак на солидарност с палестинците на фона на израелската военна кампания, предприета в ивицата Газа в отговор на нападението на ислямисткото движение "Хамас" срещу Израел на 7 октомври. Много от обстрелваните кораби обаче не са свързани с Израел, противно на твърденията на йеменската групировка.

Вчерашната операция съвпадна с първия ден от Рамазана - свещения за мюсюлманите месец.

Въпреки ударите, нанасяни от САЩ и оглавяваната от тях коалиция, хусите засилиха кампанията си на атаки срещу товарни кораби по един от най-натоварените морски маршрути в света. В резултат много компании пренасочиха своите плавателни съдове по по-дългия и скъп път, заобикалящ Африка, което съответно оскъпява доставките.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    15 4 Отговор
    Натовски терористи! 😡🤬💀☠👿
  • 2 Института

    17 3 Отговор
    За убитите от американци и британци пишете рано сутрин, когато хората спят. Я за вероятните убити от руснаци, пишете цял ден. Колко сте прозрачни.Този плосък номер няма да помогне на ДД запомнете.

    Коментиран от #7

  • 3 Поне 11

    8 1 Отговор
    Значи са повече.
  • 4 Ха,ха,ха

    8 3 Отговор
    Убити ,но хуманно ,а руснаците убиват като зверове.
  • 5 Разбирам

    8 2 Отговор
    Че вчера военни кораби свързани съединените щати
    Се извършили варварски нападения срещу мирни жители на Йемен
  • 6 ха ха

    5 6 Отговор
    Хуси, руси, пуси - всичко под ножа. Който нож вади, от нож умира! Така, че мислете като стреляте първи...
  • 7 Божеее , Боже

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "Института":

    Дори когато Института спи , никога не спи .
  • 8 Да знайш

    6 3 Отговор
    Русите са хора, англосаксонците - варвари!
  • 9 Пффф

    2 2 Отговор
    Проколхозната получовешка утайка предпочита да ѝ е скъпо, но да е напук на цивилизацията. Тъпа, та дрънка.
  • 10 Артилерист

    4 0 Отговор
    Вчера цялата англосакска пропаганда гърмеше, че при ракетен обстрел на пристанището на Одеса от руснаците е била убита една възрастна жена. Израел е убил повече от 30 000 палестинци-мълчание-или плахи назидания от сорта, че ТРЯБВА да се ВЗЕМАТ МЕРКИ за прекратяване на огъня. Русия воюва с цялата западна глутница, начело със САЩ в Украйна, ракети и бомбардира военни обекти в населени места само нощем и когато въпреки това се получат някои съпътстващи жертви, се надава вой до небесата. Аз не оправдавам Хусите, но тяхната кауза -да помагат на палестинците, борейки се срещу Израел- е далеч по-благородна от тази на САЩ. Американците, дошли от хиляди километри в Близкия изток, всъщност помагат на израелците необезпокоявани да избиват палестинците. С атаката по Хусите, уж за освобождаване на морския път, те по същество предупреждават всеки, какво го очаква, ако се осмели да се изправи срещу Израел.
    Това са "миролюбивите" американци и западняшката им коалиция. Всеки, който не ги слуша, се обявява за терорист, агресор, нарушител на реда, основан на техните правила и следва бомбене...
  • 11 ТИГО

    1 1 Отговор
    ХУТИ ХУТИ Мисирe