Тема: Украйна

12 Март, 2024 04:18 1 215 9

Шолц потвърди: Германия няма да дава ракети "Таурус" на Украйна

  • олаф шолц-
  • германия-
  • ракети таурус-
  • украйна

Ясен съм по въпроса, това не е оправдано, заяви германският канцлер

Шолц потвърди: Германия няма да дава ракети "Таурус" на Украйна - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц потвърди позицията си да не бъдат доставяни крилати ракети с по-голям обсег "Таурус" на Украйна, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Ясен съм по въпроса. Моята работа като канцлер, като ръководител на правителството, е да бъда точен и да не създавам никакви подвеждащи очаквания. Съответно отговорите ми са ясни", каза Шолц на пресконференция в Берлин вчера.

Още новини от Украйна

Германският канцлер заяви в отговор на въпрос дали подобно на министърката на външните работи Аналена Бербок вижда вариант за размяна на ракети с Великобритания вместо директна доставка за Украйна. Бербок спомена вчера за възможно предоставяне на крилати ракети "Таурус" на Великобритания, която в замяна да изпрати на Украйна още ракети "Сторм шадоу".

Преди това британският външен министър Дейвид Камерън не изключи подобен подход в интервю, публикувано през уикенда в германския вестник "Зюддойче цайтунг".

Шолц обаче подчерта, че предоставянето на Украйна на ракети "Таурус", които са с обсег от 500 километра, не би било оправдано.

Киев призова за първи път Берлин да му даде такива оръжия през май миналата година, припомня ДПА. Германският канцлер вече отхвърли искането - първо през октомври и след това отново преди две седмици.

Шолц повтори вчера, че не иска да предаде ракети "Таурус" на Украйна, без Германия да може да проверява по какви цели са изстрелвани те - нещо, за което са необходими германски войници. Той отново отказа да изпрати такива оръжия на Украйна, като изрази опасения, че в противен случай Германия може да бъде въвлечена във войната.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Крум

    26 8 Отговор
    Шолци,явно не искаш да пробваш нервите на вовата. Щото този път нямаше да има 2 германии, а едно голямо нищо.
  • 2 То е ясно

    8 16 Отговор
    Че Шолц е путинист

    Коментиран от #4

  • 3 тъжно козяче

    16 3 Отговор
    Е ся га са оплача на Козяк!
  • 4 Не бе,

    15 5 Отговор

    До коментар #2 от "То е ясно":

    взе да му увира главата !
  • 5 Хер Таурус

    4 6 Отговор
    Поради что се плашите от мене , бе ?!🤔

    Коментиран от #6

  • 6 Сармат

    9 2 Отговор

    До коментар #5 от "Хер Таурус":

    Сам не, защо да се плаша от теб по-скоро ти от мен!

    Коментиран от #8

  • 7 Много правилно,

    15 3 Отговор
    Хер Шолц. Усетихте се овреме! Договорът 2+ 4 за обединението на Германия има параграфи от Германия да няма военна агресия, особено към страните от договора 2+4, една от които е Русия. А бъде ли нарушен от германците този договор ПАДА и Русия има право ДА РАЗРУШИ ОБЕДИНЕНИЕТО! И да влезе пак с тяхна войска в Източна Германия!!!
    Сега немците яко ще го закъсат, ако това стане! Нато, пато НЕ може изобщо да бъде горант, ако договора 2+4 е НАРУШЕН ОТ ГЕРМАНИЯ!!! Точка!
  • 8 Че то Таурус

    8 3 Отговор

    До коментар #6 от "Сармат":

    В сравнение със Сармата е като детско, бакелитово пистолетче пред Солнцепек. Последното с един удар може да затрие страна, като Британия. Е и Таураса може да унищожи команден пункт, мост , но той е съвсем друг клас оръжие. Сармите са стратегическо оръжие!!!
  • 9 Още как..

    0 0 Отговор
    Коментар от 9:от Путин само Ердоган не го е страх защото са братушки
Новини по държави: