Last news in Fakti
  Тема: Украйна

15 Март, 2024 14:08 5 782 78

Кошмарът на границата: какво се случва на влизане в Русия

  • русия-
  • граница-
  • кошмар-
  • украйна-
  • война-
  • свобода за русия-
  • фсб-
  • путин

Какво се случва на граничния контрол при влизане в страната на Путин?

Кошмарът на границата: какво се случва на влизане в Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Кога един руснак, който се прибира в родината си, изведнъж става подозрителен за граничните власти? Ами ако е дарявал за украински организации, ако в социалните мрежи е пускал постове и коментари срещу окупационната война на Русия в Украйна или пък просто ако в паспорта си има подозрителни визи – при всички тези хипотези него могат да го спрат, да го подложат на контрол и на разпит при влизане в страната. В някои случаи по-късно се образува и наказателно производство.

Подозрителни визи в паспорта

Още новини от Украйна

Да вземем например Наталия (името ѝ е променено от редакцията), която през февруари 2024 година е влязла в Русия от Естония. Тя разказва как една граничарка прелистила паспорта ѝ и открила латвийска виза, която може да се трансформира в дългосрочна. Граничарката отвела Наталия в стая за разпити, където служител на руското контраразузнаване ФСБ започнал да ѝ задава въпроси. Държал се строго, разпитвал я за латвийската виза и за отношението ѝ към тъй наречената „специална военна операция" – както е известно, в Русия за войната се говори единствено с това евфемистично словосъчетание.

Мъжът от ФСБ преровил и телефона на Наталия. „Не намери нищо подозрително, но си копира идентификационния номер на моя телефон", разказва тя. Чрез този сериен номер от 15 цифри всеки телефон може да бъде идентифициран по целия свят. Наталия добавя, че тази проверка на границата продължила часове.

Щателни проверки, стриктен контрол

От 2022 година насам руските граничари редовно извършват проверки на влизащите в Руската федерация и на излизащите от нея. Под съмнение може да попадне абсолютно всеки. Повод за проверка може да се окаже чуждестранно гражданство, виза за друга държава, особено за западна държава. Когато властите установят нещо, което от тяхна гледна точка е осъдително, лицето подлежи на незабавен арест за извършено предполагаемо престъпление в миналото. Това важи както за изречени на висок глас ругатни на публично място, така и за незачитането на полицейско разпореждане или други подобни безобидни деяния. Понякога арестът се извършва дни след прекосяването на границата и влизането на лицето в Русия.

Силите за сигурност редовно практикуват такива мерки, казва адвокатът Евгени Смирнов. Той обяснява, че различните власти съгласуват помежду си такива арести, а на засегнатото лице обикновено се предявява обвинение в „дребно хулиганство".

Точно това се случило на 32-годишната рускиня Ксения Хавана, която през 2021 година взела американско гражданство. На влизане в Русия през февруари 2024 година претърсили телефона ѝ, а агентът на ФСБ открил, че е дарила 51 долара на украинско-американската фондация „Заедно за Украйна". Това било достатъчно, за да се повдигне обвинение срещу младата жена за „измяна на родината". Обвинили я официално, че по този начин подпомага украинската армия. Ксения успяла някак да се добере до Екатеринбург, където живеят родителите ѝ, но там полицията я арестувала по друго обвинение: че на публично място ругаела на висок глас.

"Черните" списъци на службите

Адвокат Смирнов обяснява, че граничарите най-често претърсват телефоните, използвайки ключови думи. Те проследяват кореспонденцията по електронна поща, в месинджърите и в текстовите съобщения. Редовно гледат дали задържаният е посещавал проукраински акаунти в социалните мрежи и за кои канали в Телеграм има абонамент. В отделни случаи граничарите вече са набелязали човека, когото спират за проверка, ако той е попаднал в някой от многобройните „черни" списъци на тайните служби.

Потърпевшият от такива мерки може до определен момент да си няма дори представа, че е обект на наказателно преследване. Точно това се е случило на Юри Малев, който притежава както руски, така и американски паспорт. 60-годишният влязъл в Русия през декември 2023 година, а две седмици по-късно бил задържан в Санкт Петербург. Откарали го в следствения арест, където го обвинили в „реабилитация на нацизма". Поводът: два негови поста в руската социална мрежа „Съученици", насочени срещу войната в Украйна.

Как може да избегнете всичко това

Поради всичко това специалистите препоръчват преди пътуване за Русия най-добре да се извади нов паспорт без „подозрителни" визи, а мобилният телефон и евентуално лаптопът да бъдат съответно настроени и подготвени за проверка.

Друга възможност е преди пътуване за Русия просто да се набави нов мобилен телефон с нови профили в социалните мрежи и месинджърите, казва Анастасия Буракова, основателка на проекта „Арка", насочен към несъгласните с войната в Украйна руснаци. „Сложете снимки на малки котенца или кореспонденция с мама, неща, които са съвсем далеч от политиката", казва тя. И обяснява какво има предвид: личните електронни устройства трябва предварително да се подготвят и да бъдат „напълнени" с безопасни съдържания.

Автор: Алексей Стрелников


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 &&&&&&&&&&&&

    46 17 Отговор
    Тежко ранени, докарани от границата с Русия, се транспортират от летищата на Харков и Суми
    На летищата в района на Харков и Суми се забелязва повишена активност на "украинската" авиация: там масово се транспортират тежко ранени бойци от границата с Русия.
    "„След неуспешни „месни“ атаки противникът понася тежки загуби не само в техника, но и в жива сила.
    Линейки и редовни превозни средства непрекъснато пътуват от границата, извозвайки ранени бойци. В Харков за трети ден са обявени дни за кръводаряване за доброволци. Хеликоптерите активно транспортират особено тежки бойци, включително френската Super Puma. Има много ранени, те са откарани в различни големи болници, включително в Днепропетровск на името на Мечников.

    Коментиран от #12, #63

  • 2 КОТарАК

    20 40 Отговор
    на мен във влака ми взеха джобното ножче рашаните-било уж оръжие , и не знаели кво ми е в главата

    Коментиран от #7, #20

  • 3 Българка

    32 45 Отговор
    Путинисти не пускат безпроблемно руснаци в Русия, но русоподлогите в България пропускат, продават визи, подкрепят рашистите. Това е оксиморон

    Коментиран от #13

  • 4 Факт

    38 48 Отговор
    РФ по всички признаци е фашистка държава с феодално управление и ислямистки порядки .

    Коментиран от #33

  • 5 минчу

    43 11 Отговор
    По-добре зная какво се случва в Русия, отколкото в Бг. Бетер мисирки, ъ?
  • 6 Лъжи и лъжи

    41 18 Отговор
    лъжи.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Зелен плъх

    36 6 Отговор
    Русия не е в Шенген.
  • 10 Какво е това виза?

    27 24 Отговор
    От 2007-ма година обикалям 3/4 от света без виза. Само на русняците им търсят визи.

    Коментиран от #17, #25, #44

  • 11 Реалист

    33 33 Отговор
    След година, най много две, за Baтницитe Ceвеpна Kopeя ще изглежда демократична.

    Коментиран от #18

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 От Малта до Шпицберген

    14 15 Отговор
    Никакви визи!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Обикаляш

    20 8 Отговор

    До коментар #10 от "Какво е това виза?":

    между Перник и Хасково.

    Коментиран от #35

  • 18 Ким

    18 2 Отговор

    До коментар #11 от "Реалист":

    При нас е пълна демокрация
  • 19 пешо

    17 7 Отговор
    зеле давайте всички на амбразурата изборите започват
  • 20 Хи хи хи

    15 4 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Нали си борче?
    Що не си го взема обратно?

    Коментиран от #26

  • 21 Костя

    17 13 Отговор

    До коментар #16 от "КОТарАК":

    Те не са русофили ,те са рублофили

    Коментиран от #31

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 2002

    11 7 Отговор

    До коментар #16 от "КОТарАК":

    Фани се обеси бе човеко! Заболяване без лечение е това твоето да не приемаш чуждо мнение и да си убеден, че винаги си прав.
  • 24 Всичко е по план

    15 18 Отговор
    Излизат ми нови постове за създаването на Белгородска народная республика! Да ни е честита! Скоро и Курската народная республика ще се обяви! В Белгород ПВО вече е под контрола на Руският Освободителен Батальон! Скоро и в други градове!

    Коментиран от #29, #75

  • 25 Аха верно

    26 8 Отговор

    До коментар #10 от "Какво е това виза?":

    Даже и в щатите ходиш без виза.
    През мексиканската граница

    Коментиран от #39

  • 26 КОТарАК

    17 18 Отговор

    До коментар #20 от "Хи хи хи":

    не съм чак токова тъп , да тръгна срещу униформени рашани..ако не ме застрелят на място ще ме набухат в ареста докато не си платя-те са корумпирани иначе , много
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Муньос

    32 14 Отговор
    Такива разпити се правят даже и в "най-демократичната" държава на планетата САЩ, например ако видят, че имаш печати и визи от Куба, Иран, Сирия и др.
    В Куба вече не слагат печати на американски граждани, за да не им правят проблем като се върнат обратно.
    Иран издава вече електронни визи.
    Подобни разпити правят и в Израел, някои арабски държави и др.
    Ама понеже е Русия и се почва с плюенето.
  • 29 БгТопИдиот🇧🇬

    9 6 Отговор

    До коментар #24 от "Всичко е по план":

    Само акне мое ти излиза !

    А другото са мечти и полюции на многополовите многоцветните "революционери".
  • 30 Слава на Русия !

    14 14 Отговор
    Делкане на всички продажници !
  • 31 Клети нещастни копейки

    16 16 Отговор

    До коментар #21 от "Костя":

    Е, не.
    Копейки са си. По-евтини са от магистрални труженички, затова и им викат копейки.
    Рубладжии са волкин, карбовски, чуков, кеворк...., БСП, ГЕРБ, ДПС
  • 32 Атина Палада

    23 11 Отговор
    Вече няма какво да пишат за победите на режима в Киев и започват да си съчиняват...Наташка,пък Дария, пък Олга....
  • 33 Ами сега

    16 16 Отговор

    До коментар #4 от "Факт":

    А когато СПОРТИСТИТЕ от Русия ги караха да осъдят СВО и само в този случай ги пускали на границата ? Забрави ли ?
    Или ако обикновените хора ги спираше патрул и на призива слава на Украйна , отказалите да отговарят както им наредено директно разстрелвани , то това не е фашизм ?
    Колко ви е къса паметта !

    Коментиран от #37, #40, #45, #46, #48, #53, #54, #56, #59

  • 34 Голем смех

    16 13 Отговор
    Айде бе копейкаджии, кво чакате та още не сте стегнали чеМАДАните и не сте заминали за рашисткия рай :) хахаха

    Коментиран от #49

  • 35 Какво е това виза?

    9 3 Отговор

    До коментар #17 от "Обикаляш":

    Не ме е срам да ходя и в Перник, и в Париж. В Перник малко трудно се разбираме, защото не навсякъде говорят български. В Париж с английския е поносимо.
  • 36 Гост

    12 6 Отговор
    Чудя се какво ли става с украинец, дарявал на русия ...

    Предполагам, не му дават медал ...
  • 37 Не знам за какъф фасизъм драскаш

    7 3 Отговор

    До коментар #33 от "Ами сега":

    Но това надрасканото от таб си е най-долнопробна пропаганда.
  • 38 Механик

    14 15 Отговор
    Какво пак ревете бе?
    Има си Русия граници и си ги пази. То да не е като при нас, кой от де дойде и си влиза и излиза като стой па гледай.
    Оня дето уби момчето се измъкна и избяга 4 дни след като бе обявен за издриване.
    И не е само той.
    Разграден двор е тука.

    Коментиран от #41, #42

  • 39 Какво е това виза?

    10 4 Отговор

    До коментар #25 от "Аха верно":

    Прав си. Не съм ходил в Щатите, но пък бях в Мексико. На българи не искат визи.

    Коментиран от #47

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Абе механика на стари колелета

    10 7 Отговор

    До коментар #38 от "Механик":

    Не ми се прави на невина копейка.
  • 42 Що си не гледаш механизмите?

    11 9 Отговор

    До коментар #38 от "Механик":

    Пази тя - грънци. Завчера едни отряди за освобождение от Украйна отидоха с танковете да гласуват в Белгородска област. Днес някакви към Курск отпрашили.

    Коментиран от #74

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Механик

    16 14 Отговор

    До коментар #10 от "Какво е това виза?":

    Кой свят обикаляш бе? Тоя или оня?
    В САЩ ходи ли без виза? Нали са ни приятели? Я опитай да си извадиш американска виза да те видим!
    Ми в Ю. Корея, Япония... там ходи ли? Нали са от нашия блок? Що не пускат без виза?
    Ходил той! Обикалял.
    Аман от шушляци!

    Коментиран от #50, #52, #58, #61, #65

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Механик

    11 8 Отговор

    До коментар #34 от "Голем смех":

    Ти от САЩ ли пишеш, шекелче?
    Или там не те пускат? Не дават виза, нали?
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Уса

    6 6 Отговор
    На летищата в сащ е така от много години.Новото е,че не е нужно да се мъчите на летищата а просто да използвате границата с Мексико,където ви чака един изперкал дядка да ви черпи с храна и кафе.После ще ви подарят кредитна карта да харчите на воля от парите на американските работници
  • 52 За себе си говориш, нали,

    8 5 Отговор

    До коментар #44 от "Механик":

    че от Омск и за турска трябва да се редиш? Шушляка ли е върха на облеклото, все още само на стар скъсан анцуг ли си?
    Смех, дрОгарю!

    Коментиран от #64

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Лъжи и пропаганда по руски

    6 10 Отговор
    То друго освен това, нефт и газ не се добива в блатная...
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 ссср

    8 11 Отговор
    Пълни глупости и жалка пропаганда , всяка година летя до Русия и до сега никога не съм имал проблеми по границите. При наличието на толкова много терористи е нормално към някой украйнци и руснаци да има съмнения и да ги разпитват .

    Коментиран от #60

  • 58 Амат от вас шушлеци!

    8 2 Отговор

    До коментар #44 от "Механик":

    Българската дума е шушлек а не шушляк.
    И за какво ме триете, факти?
    Пазите обиждащия.
  • 59 Смех

    11 6 Отговор

    До коментар #33 от "Ами сега":

    Айде живейте си в севрнокоорейско-просийската държавица и не говорете лъжи - алеи на ангелите, паразстрели, па мултики...
    Само кремлянските naZисти убиват цивилни!
  • 60 Защо се връщаш?

    10 5 Отговор

    До коментар #57 от "ссср":

    Стой си там... или викаш друго си е европейско паспортче, нали лицемерче крепостно!?
  • 61 Коментар 44

    2 1 Отговор

    До коментар #44 от "Механик":

    Да не би да е модераторски обижда и го пазите?
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 ха ха ха

    7 7 Отговор

    До коментар #1 от "&&&&&&&&&&&&":

    " След неуспешни „месни“ атаки..."
    За руснаците няма "месни" атаки, при тях всичко е постно и свършва в черен найлонов чувал.
  • 64 Хмхмхмхмхм

    10 6 Отговор

    До коментар #52 от "За себе си говориш, нали,":

    Питайте го защо неговият идол пут///лер носи яке Бриони, но за да не разберат /умните/ руснаци, че това е италианско яке на Бриони, карал интенданта си да реже всички етикети, указващи, че якето е марка Бриони и че е произведено в Италия;0 Цял свщт се гордее, ако мъжът е с яке/ костюм/ рчно шит костюм Бриони, само руският нацист иска да не се разбира марката на дрехата му, защото тогава съвсем логично е да бъде попитан- ами след като натовските държави и държавите от ЕС / Италия е такава/ постоянно са заклеймявани като фашистки, нацистки , русия иска унищожаването им и ги е обявила за свой враг, защо руският президент не носи яке руска марка производство, а носи италианското /фашистко/- хахахахаха- яке на Бриони. т.е. яке, създадено в държава- враг на русия- хахахахаахах;0
  • 65 Какво е това виза?

    8 1 Отговор

    До коментар #44 от "Механик":

    Трябва ли да ти обяснявам елементарни неща? Не пътувам сам, а със семейството си. Обикалям като турист. Нямам безкрайно много време. За Щатите ще ни трябва месец, който засега аз не мога да си позволя. В Мексико също има хубави плажове, хубави ресторанти и много забележителности. Но Япония ми е в плановете. Южна Корея не. Не вярвам да имаме проблеми с визите. Пожелавам ти и ти да имаш време и пари да обикаляш по света.

    Коментиран от #68

  • 66 Русоробски фронт

    10 3 Отговор
    Затова трябва бързо да натирим нашите русофили и руснаци от Бг към Матушка като правехме преди години с едни ,,чужди елементи,,
  • 67 Бамбука

    8 2 Отговор
    Най-безопасния начин да избегнеш арест е да не се връщаш там.
  • 68 Петър

    7 2 Отговор

    До коментар #65 от "Какво е това виза?":

    За Япония не ти трябва виза, това нещо беше издействано от Тодор Живков.
  • 69 Класация на паспортите

    5 0 Отговор
    Съществува Individual Passport Power Rank. За 2024 година най-пробвиният при международни пътувания е паспортът на Обединените Арабски Емирства. С него посещаваш 179 държави без виза, в 45 взимаш виза на летището и 19 са по трудния начин. В тази класация българският паспорт е на 40 място с показатели 170/49/28. Русия е на 83-то място с показатели 127/43/71. Северната Македония е малко по-добре - на 80-то място с показатели 128/45/70.
  • 70 Магелан

    8 2 Отговор
    Шок и ужас.Нищо старо Сталенинско болшевишко не е забравено в Дяволска Русия и нищо ново демократично не е научено!Това е новия Световен ред на масовия убиец
  • 71 флипп

    5 6 Отговор
    Интересно, нито една статия за патрулиращите въоражени с автоматично оръжие военни в Ню Йорксото метро, странно, човек би помислил, че не сте ноовинарски сайт, а пропаганден център на САЩ. Но очевидно в свободна България няма как да е така

    Коментиран от #72

  • 72 трольо

    6 3 Отговор

    До коментар #71 от "флипп":

    Наистина ли ти е интересно какво се случва в нюйоркското метро, на което не можеш да напишеш името?
  • 73 Макс

    9 2 Отговор
    Кой е тръгнал да се връща в русия ? Няма такива нормално мислещи хора . Навални беше последният наивник и плати това с живота си .путин в Хага !!!
  • 74 Чичо Гошо

    2 1 Отговор

    До коментар #42 от "Що си не гледаш механизмите?":

    Те отидоха прав си но не се върнаха а и доста техника и замина 😀
  • 75 Еее

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "Всичко е по план":

    Голяма фантазия. Я виж в действителност какво става. Разстрелват ги на пусия.
  • 76 Безименен

    1 1 Отговор
    А някой който е пътувал до САЩ… Би ли споделил какви са проверките от миграционните служби, а и не само. Дори в случай на най-малко подозрение, може да ви бъде отказан достъп до страната и без да ви се дава обяснение.

    Коментиран от #78

  • 77 1944

    2 0 Отговор
    гагагаааааа .... вечните роби. ние сме били по свободни по време на османската империя.
  • 78 1944

    3 0 Отговор

    До коментар #76 от "Безименен":

    ти до града не си ходил пък за щатите мисмиш. кланяй се на портрета на сталин.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания