Last news in Fakti
  Тема: Украйна

19 Март, 2024 07:26 2 061 87

Приликите между анексирането на Крим през 2014 г. и войната в Украйна

  • крим-
  • русия-
  • украйна-
  • война

Руските служители организираха фалшив и нелегитимен референдум в Крим на 16 март 2014 г., призовавайки Кремъл да анексира Крим

Приликите между анексирането на Крим през 2014 г. и войната в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският президент Владимир Путин анексира окупирания Крим преди 10 години, поставяйки условия за пълното завладяване на Украйна, което все още иска. Путин подписа незаконен договор за анексиране с окупационни служители на Крим на 18 март 2014 г.

Руските служители организираха фалшив и нелегитимен референдум в Крим на 16 март 2014 г., призовавайки Русия да анексира Крим.

Путин произнесе реч пред руското правителство на 18 март 2014 г., подобна на тази, с която поиска да оправдае войната в Украйна, започнала на на 24 февруари 2022 г.

Президентът твърди, че Русия е защитата на кримчани от "потисническото" украинско правителство. Настоява, че Украйна не е истинска държава и че украинци, беларуси и руснаци споделят една и съща култура, цивилизация и човешки ценности. Путин отпразнува 10-ата годишнина от незаконното анексиране на Крим от Русия на 18 март 2024 г., по време на което той се опита да оправдае продължаващата си окупация на части от Донбас и Южна Украйна и да постави условия за продължителна война в Украйна.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Руските окупационни власти последователно потискаха украинците на полуострова - същото обвинение, в което Путин обвини украинското правителство, за да оправдае нахлуването си - и оттогава Русия милитаризира Крим, за да подкрепи своите по-широки териториални амбиции срещу Украйна. Путин милитаризира Крим за осем години и го използва, за да започне широкомащабна инвазия в Южна Украйна през февруари 2022 г.

Русия също така започна през 2014 г. да променя съществено етническата демография на Крим чрез презаселване на хиляди руснаци на полуострова и се опита да изкорени както украинската, така и кримскотатарската национална идентичност, за да интегрира допълнително Крим в Русия и да осигури контрола на Русия над полуострова.

Amnesty International публикува доклад в чест на 10-ата годишнина от окупацията на Крим на 18 март, в който се посочва, че руските власти систематично са се опитвали да изкоренят украинската и кримскотатарската национална идентичност в Украйна през последните 10 години, като са прекъсвали, ограничавали и забранявали използването на украински и кримскотатарски езици.

Руските власти са потиснали религиозните и културни права в Крим и са ограничили широко свободата на словото. ISW по-рано оцени, че Русия използва подобна схема за окупация, за да установи постоянен контрол върху новоокупираните територии в Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области.

Условията предполагат обаче, че продължителната руска окупация на вече окупираните територии или останалата част от Украйна ще бъде придружена от потисничество и етническо прочистване, за да се консолидира постоянният руски контрол.

Путин се опитва да използва заявените рекордни нива на избирателна активност и подкрепа за кандидатурата си за президент, за да създаде информационни условия за продължителна война в Украйна. Руската Централна избирателна комисия (ЦИК) заяви на 18 март, че Путин е спечелил президентските избори с 87,28 процента от гласовете.

Председателят на руската ЦИК Ела Памфилова заяви, че изборите в Русия са с рекордна избирателна активност от 77,44 процента. ЦИК твърди, че президентските избори в Русия през 2018 г. са имали 67,47 процента избирателна активност и че Путин е спечелил със 76,67 процента от гласовете.

За президента и властите това демонстрира единството и доверието на Русия.

ЦИК твърди, че Путин е спечелил 88,12 срещу 95,23 процента от гласовете в окупираните Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска области и Крим.

Руското министерство на отбраната (МО) твърди, че 99,8 процента от личния състав в руските въоръжени сили са гласували на президентските избори, от които 97,27 процента са гласували за Путин.

Путин заяви, че не е очаквал толкова високи изборни резултати в тези територии и че резултатите показват, че хората в окупирана Украйна са "благодарни за руската защита". Следователно Русия ще направи всичко, за да гарантира "защитата" на окупираната част от Украйна.

Путин вероятно продължава да оправдава продължителен конфликт и дългосрочна окупация на Украйна под прикритието на "защита" на цивилни в окупирана Украйна, които са в опасност само поради руската инвазия, предполага ISW.

Путин отговори на неотдавнашните предложения на френския президент Еманюел Макрон за изпращане на западни войски в Украйна, като заяви, че персоналът на НАТО вече е в Украйна и призна твърдението на френския си колега, че западният персонал ще изпълнява "второстепенни функции".

Путин също повтори тезите на Кремъл за възможността от пълномащабен конфликт между Русия и НАТО и престорения интерес на Русия към мирни преговори, целящи да подкопаят подкрепата на Запада за Украйна и да убедят западните държави да тласнат Украйна към преговори, които в крайна сметка биха подкопали украинския суверенитет и териториална цялост.

Путин отново подчерта идеята за "буферна зона" в Украйна по начин, съответстващ на неотдавнашния призив на заместник-председателя на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев за пълно премахване на украинската държавност и поглъщане към Руската федерация. Путин отговори на медиен въпрос на 18 март дали Русия трябва да окупира Харковска област, за да гарантира сигурността на Белгородска област, заявявайки, че "не изключва" идеята за създаване на демилитаризирана зона в контролираните от Украйна райони в отговор към последните "трагични събития" по украинско-руската международна граница. Путин вероятно имаше предвид неотдавнашните проукраински руски трансгранични нападения в Белгородска и Курска области.

Той отказа да обсъди кои зони и кога Русия трябва да окупира.

По-рано наблягаше на идеята за демилитаризирана зона, която би изтласкала Русия и окупираната от Русия Украйна извън обхвата както на украинските, така и на предоставените от Запада оръжия, цел, която е непостижима, докато Украйна остава независима с някаква способност за борба, защото Путин вероятно ще претендира за всяка украинска територия в демилитаризираната зона.

Това е по-фин подход от директните призиви на Медведев за пълно унищожаване на украинската държава, но все пак е в съответствие с целите, очертани в сардонично наречения "мирен план" от седем точки на Медведев.

Медведев повтори призивите на Кремъл за украинска "демилитаризация", "денацификация" и пълно поражение, които Путин изтъкна като военни цели на Кремъл от февруари 2022 г., а седемте точки на Медведев имат силна идеологическа основа в есето на Путин от 2021 г. "За историческото единство на Руснаци и украинци", както ISW съобщи по-рано.

Путин призна, че общоруските проукраински доброволчески сили се състоят от руски граждани на фона на продължаващите трансгранични нападения в Белгородска област на 18 март. Путин заяви на 18 март, че "четири групи предатели" (вероятно имайки предвид руските Доброволчески корпус, легион "Свобода на Русия", сибирски батальон и ичкерийски доброволци) извършват трансгранични нападения в Русия и намекват, че Русия ще екзекутира предателите.

Путин твърди, че руските сили са ликвидирали 800 от общо 2500 изцяло руски проукраински служители, които според него са участвали в извършването на атаките в Русия.

По-рано Путин обвини "украинските сили" в извършването на трансграничните нападения на 12 до 15 март.

Politico наскоро съобщи, че Франция е готова да изгради коалиция от държави, които са отворени за изпращане на западен военен персонал в Украйна след неотдавнашните твърдения на Путин, че "западните ескалации", като изпращането на военни контингенти на НАТО в Украйна, могат да застрашат ядрен конфликт.

Твърдението на Путин, че западен военен персонал вече оперира в Украйна, предполага, че той вярва, че Западът вече е нарушил тази предполагаема "червена линия" и по този начин западната загриженост относно реакцията на Русия на нарушаването на "червената линия" (ако тя някога е съществувала изобщо) е безпочвен. ISW по-рано отбеляза, че украинските сили и западната помощ за Украйна са преминали предполагаемите "червени линии" на Русия няколко пъти в хода на войната, без да предизвикат значителна руска реакция, което показва, че много от "червените линии" на Русия най-вероятно са информационни операции, предназначени да възпира действията на Украйна и Запада.

Говорителят на руското министерство на външните работи (МВнР) Мария Захарова неоснователно обвини Украйна, че е извършила на 17 март съобщения удар с дрон срещу военна база в Приднестровието, отцепилата се от Русия република Молдова, вероятно като част от продължаваща хибридна операция на Кремъл, насочена към дестабилизиране на Молдова. На 17 март Захарова заяви, че ударът е украински "опит да се посее паника сред руските избиратели в Приднестровието".

Освен това Захарова твърди, че официалните молдовски изявления, отричащи участието на Украйна в удара, са "нелепи". Приднестровските власти обвиниха молдовските власти в "неадекватна реакция" на удара и предишни "терористични атаки" в Приднестровието.

По-рано молдовското Бюро за реинтеграция заяви, че ударът с дрона е бил умишлено предназначен да всее страх и паника в Приднестровието, намеквайки, че ударът е част от противникова информационна операция, насочена към Молдова, а Украинският център за противодействие на дезинформацията обвини Русия, че е извършила удара срещу манипулират информационното пространство.

ISW не може независимо да провери подробностите за единичния удар с дрон в Приднестровието или да идентифицира отговорните участници, но е малко вероятно украинските сили да са извършили удара предвид ограничените средства, използвани при удара, и незначителността на целта. Русия или свързаните с Русия участници биха могли да се възползват от удара, за да продължат продължаващите усилия на Кремъл да постави информационни условия, за да оправдаят различни руски хибридни операции, насочени към дестабилизиране на Молдова.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Израел

    33 25 Отговор
    И ние така фалшиво окупирахме Газа на времето. Дрън дрън.
  • 2 ДрБр

    40 30 Отговор
    Окрайна умря

    Коментиран от #78

  • 3 Петър

    44 28 Отговор
    Защо пишете глупости? Крим не е бил анексиран от Русия.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Я стига -вече цял свят вижда

    54 7 Отговор
    Тотални глупости-вече е пълно с западни блогери които снимат в Крим и питат хората там как са гласували-от 10 човека -9 казват че референдума им е дал правото да избират -и те са избрали Русия...-това е реалито. Ама Запада не зачита референдумите-а у нас даже не ги допускат...

    Коментиран от #24

  • 7 Фреди

    8 20 Отговор

    До коментар #4 от "Механик":

    Вижда, ли се Киев на хоризонта?

    Коментиран от #15, #58

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 хаха

    38 7 Отговор
    Крим се върна в Русия през 2014 годинаа сега е ред и на Укщраина, където Запада извърши фашистки преврат и започна вмойната срещу Донбас и Луганск, като си мислеше, че ще остлаби Русия и ще стане по-могъщ! хахахахахахахахахаха

    Не само че не отлаби Русия и не станаха по-добре, но вече и икономиката на ЕС се превръща в тази от Третия Свят, от където вече не могат ограбват. ЕС се превръща в гетото на Света.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Някой

    43 6 Отговор
    "Руските служители организираха фалшив и нелегитимен референдум в Крим на 16 март 2014 г., призовавайки Русия да анексира Крим." А нещо за референдума в Косово? Или понеже той отговаря на едни други интереси е легитимен. Като си казал А, кажи и Б. Обаче това няма как да стане като знаем кой стои зад този измислен институт.

    Коментиран от #22, #59

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Не отговори

    15 1 Отговор

    До коментар #7 от "Фреди":

    На нито един въпрос?Защо?Какво е станало?

    Коментиран от #46

  • 16 Киев за два дня.

    3 18 Отговор

    До коментар #13 от "Аз да питам само,":

    Колко метра останаха до Киев?

    Коментиран от #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Не разбрах за

    11 1 Отговор

    До коментар #16 от "Киев за два дня.":

    Нещата за които пита човека?Какво е станало?
  • 19 ТЪПОТИЯ

    26 3 Отговор
    ДО ШИЯ НЕ Е АНЕКСИРАН А ИМАШЕ РЕФЕРЕНДУМ АМА ФАШАГИТЕ НЕ ЗНАЯТ КАКВО Е ТОВА
  • 20 Избирател

    36 4 Отговор
    "организираха фалшив и нелегитимен референдум в Крим на 16 март 2014 г."

    Пък нашите служители даже и фалшив и нелегитимен референдум не организираха за да ни направят краварска колония като "равноправни" членове на НАТО или пък сега за отказване от суверенитет и приемане на еврото. Всички видове референдуми са нелегитимни за евролибералите и даже и самата дума "референдум" е фалшива за тях.

    Допитването до народа е фалшиво и нелегитимно - друго си е да се допиташ до господарите и да изпълняваш каквото ти наредят.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Петър

    30 2 Отговор

    До коментар #11 от "Някой":

    Евала за коментара, в Крим две трети от населението са руснаци, според мисирките и евроатлантиците, вероятно тези руснаци са щели да гласуват да останат в Украйна, а не да се отделят от Украйна, смешно е и е наивно, дори и за малки деца.
  • 23 За контранаступа

    22 2 Отговор
    И дали леопардите влязоха в Крим и Хаймарсите дали събориха керченския мост и за легиона дали превзе вече белгород явно не ви се говори, ами я кажете тогава какво стана с Авдеевка и Бахмут?
  • 24 В БГ рефендум- йок

    27 4 Отговор

    До коментар #6 от "Я стига -вече цял свят вижда":

    "Руските служители организираха фалшив и нелегитимен референдум в Крим"
    В "демократична " БГ нито фалшив , нито легитимен !
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 За Митрофанова не знам

    18 4 Отговор

    До коментар #14 от "Добро утро,б0kлуци.":

    Ама се обади Галя от посолството да пита легионерите след като завзеха Белгород дали превзеха и Москва вече ?

    Коментиран от #32

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Министър на отбраната на Ю.Корея

    23 3 Отговор
    Съмнявам се в украинската версия за Буча.Гн.Зеленски гледал ли е филма на френският журналист чийто запис в в ООН, как украински военни разхвърлят трупове от камиони с надпис ВСУ.
    Явно такава е и др.информацив на Украйна
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Така Така

    19 3 Отговор
    Тоя институт е същият като дойче веле.........Закривай
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Стеф

    21 1 Отговор
    Анексирано е Косово, а в Крим имаше референдум.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Верно ли?

    12 1 Отговор

    До коментар #32 от "Кво ми дреме за лигионерите.":

    Превзеха ли вече Белгород?🤣🤡
  • 39 Какво е СССР?

    3 11 Отговор

    До коментар #33 от "Ха ха ха":

    Къде са намира туй нещо?

    Коментиран от #43

  • 40 Така Така

    10 2 Отговор

    До коментар #25 от "В коя":

    Да идва,че само хаймани ни управляват след 1989

    Коментиран от #69

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Урюрвкос

    10 1 Отговор
    какво означава---Руските служители организирали референдум---
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Стеф

    16 4 Отговор
    Поздравления за "факти.бг" за свободата на изразяване, която осигурява на потребителите!
    В "дир.бг" вече всички,изразяващи мнение в подкрепа на Русия, биват безскрупулно блокирани.

    Коментиран от #52, #72

  • 45 Реплика

    8 1 Отговор

    До коментар #27 от "Ефрейтор":

    Такава база може да бъде само легитимна цел при възможно разширяване на конфликта с Русия извън границите на Украина.Какво те кара да се радваш на това?

    Коментиран от #50

  • 46 .....

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Не отговори":

    Па ти си същият човек.


    .
  • 47 Какво е това Укрсйна

    6 3 Отговор
    бе гълтачо Козяшки?
    Скоро на фронта щ разбереш какво е СССР.
    За два часа си в чувал безказармен тлъстяк
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Хаха

    15 2 Отговор
    Руския президент направи референдум и хората казаха Руснаци сме . Това е при диктатора Путин. В територията България на крепостните демократични селяни им бе казано е прав текст ЗАБРАВЕТЕ ЗА РЕФЕРЕНДУМ
    НАЛИ ВСЕ ПАК НАПРАВИХМЕ СЪДЕБНА РЕФОРМА ЗА ГРАЖДАНИТЕ.

    Коментиран от #66

  • 50 Никой не напада НАТО.

    4 8 Отговор

    До коментар #45 от "Реплика":

    Освен ако не иска да умре бързо.

    Коментиран от #60, #62

  • 51 Име

    10 3 Отговор
    Владимир Путин нищо не иска - има обективни фактори - аз примерно - не съм искал да пораствам, както и Пипи Дългото чорапче, но кой те пита, другото е - че не сме подвластни на волята си.

    Изобщо всичко се струпва само на главата ти и не те пита, Владимир Путин е могъл да остане губернатор на Ленинград, Петербург всъщност, ма е избрал да участва в политическият живот.

    Анексията на Крим е обективно необходима - защото Севостопол е важно пристанище и - НАТО взе цялото Черно мори и не се знаеше.

    Същото и с Украйна - без да изтласка войските на НАТО, Русия не може да спи спокойно - това е смешно - Кенеди навремето нали се притесни от едни ракети, същото и сега е - ракетите.

    Коментиран от #56

  • 52 Петър

    7 1 Отговор

    До коментар #44 от "Стеф":

    Казваш значи, че тук има доста по голяма свобода на словото?
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Инна

    8 5 Отговор
    Или идиоти, или негодници могат да настояват за нелегитимността на референдума през 2014 г. в Крим!
    Същото може да се каже и за референдумите в Донбас през 2022.
    За кого се мисли Западът и неговите поддръжници? Съдбите на света?
    Има само цитат на Лавров за умствените способности на "партньорите", който се превърна в мем.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Прав си!

    1 8 Отговор

    До коментар #51 от "Име":

    След Балтийско и Черно море стана натовско.Два американски самолетонисачи ще мръднат около Крим.Дс не си помисли някой нещо.Не за друго.

    Коментиран от #64

  • 57 резервист

    15 3 Отговор
    Бля, бля, бля! Украйна е самостоятелна държава в днешните си граници благодарение на кого? И с какъв държавен акт? Крим беше цел на кого за създаване на военна база и струпване на въоръжени сили от кого? И срещу кого? Майданът беше организиран и платен от кого? И с каква цел? Какво общо има той с демокрацията? Минските споразумения бяха сключени с каква цел и с чии гаранции? И кой ги наруши? Подписаните в Истанбул споразумения, слагащи край на войната още в самото и начало бяха торпилирани от кого и с каква цел? Колко хора загинаха след това?
  • 58 Инна

    0 5 Отговор

    До коментар #7 от "Фреди":

    През 2001 г. (!) година групата Бял орел (това, което пееше за възхитителни вечери в Русия) пусна видеоклипа "а в открито поле... ".
    Ето думите от този хит:

    Самолети Летят, кораби плават,
    Отломки от Ню Йорк в небесен прах.
    Целият живот плува, сякаш насън,
    И погледнете небето-има звезди в огън.

    И в открито поле системата "Град",
    След нас са Путин и Сталинград.
  • 59 Гост

    11 2 Отговор

    До коментар #11 от "Някой":

    Тогава Путин ги предупреди, че отварят кутията на Пандора. Бих добавил и какво стана с референдума в Каталуня?

    Коментиран от #65

  • 60 Запознат

    10 3 Отговор

    До коментар #50 от "Никой не напада НАТО.":

    Е НАТО-то никой не го напада наистина но за сметка на това то пък напада редовно много държави, че и Русия се пробва май да нападне - ама това ще е краят не само на любимото ви НАТО а на света - ама от къде толкова акъл да го разберете.

    Те подлогите на краварите не са защитени от ядрените оръжия и те не поразяват само русофили.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Факти

    6 8 Отговор
    Когато СССР се разпадна, Крим остана в Украйна, а не в Русия. Тогава там беше спокойно и се проведе истински референдум, а не такъв под дулото на автомата. Хората избраха Украйна, а Русия се съгласи и призна границите й, като ги потвърди с Будапещенския меморандум. Ако Крим беше руски, Русия никога нямаше да позволи това.

    Коментиран от #67, #68, #71, #73, #74, #84

  • 64 Безказармена коза тъпа

    10 1 Отговор

    До коментар #56 от "Прав си!":

    Самолетоносачите са най лесна цел и веднага стават консервни кутии на дъното.
    Турция никога няма да пусне самолетоносачи
  • 65 Българин

    11 2 Отговор

    До коментар #59 от "Гост":

    То да е само референдума в Каталуния, ами и вече не позволяват референдум и на Шотландия. Референдум ли е той винаги е "фалшив и нелегитимен". Друго си е няколко еврейски фамилии отвъд океана да наредят нещо и то да стане въпреки че хората не искат - кой ги пита.
  • 66 Хихихи

    2 9 Отговор

    До коментар #49 от "Хаха":

    Отиди при путлер бе петолъчков и на теб да ти направи референдум! Чий го к..ш тук?
  • 67 Не лъжи

    11 1 Отговор

    До коментар #63 от "Факти":

    Референдумът от 1991 г.отхвърли Украйна, но Кучма, роден в Полша го анулира
  • 68 Помнещ

    11 1 Отговор

    До коментар #63 от "Факти":

    "Тогава там беше спокойно и се проведе истински референдум, а не такъв под дулото на автомата"

    То само с лъжи и пропаганда не става - кога се е провеждал референдум Крим да е към Украйна - някои хора не са хлапетии и помнят много добре събитията така че лъжите ви и пропагандата не вървят.
  • 69 А преди 1989

    1 4 Отговор

    До коментар #40 от "Така Така":

    Какви ни управляваха???

    Коментиран от #77

  • 70 Светлина в тунела няма да има

    10 1 Отговор
    Израелската армия изби над 50 000 цивилни, деца, жени, срина болници, църкви, джамии, университети пред очите на целият свят.
    С един замах показаха, че са отгледали чиста форма на фашизъм под идеологията за ексклузивен ционизъм.
    И никой освен едни хуси не реагира.
    Всички останали явно са купени и продадени няколко пъти.
    Стана видно, че Нетаняху управлява Конгреса на Америка директно.
    И няма надежда дори Тръмп да се качи на коня. Той продаде дъщерята на Къшнър, асистента му виден ционист и тя прие "правата" вяра.
    Грозен свят с грозни и глупави хора.
  • 71 Запознат

    9 2 Отговор

    До коментар #63 от "Факти":

    "истински референдум, а не такъв под дулото на автомата" - обаче в Косово въпреки че беше под дулото на автомата е "истински и легитимен" нали - ех пусти двойни стандарти. Много ви е хубаво да обвинявате Путин за същото което господарите ви правят постоянно.
  • 72 Тук е

    2 6 Отговор

    До коментар #44 от "Стеф":

    Обратното !!! За това русофил-гейзерите бликат....
  • 73 Петър

    6 1 Отговор

    До коментар #63 от "Факти":

    Много глупости си написал.
  • 74 Реплика

    10 1 Отговор

    До коментар #63 от "Факти":

    Факт е,че войната се води за доминация в Черно море.Крим беше автономия,а Севастопол беше град със специален статут.Ако Украина се пребори за Крим войната ще спре.НАТО иска своя военноморска база там.
  • 75 ватата

    1 7 Отговор
    тая грозотия архитектурно недоумение ..., още ли е там бре .....време е да го сринат . Ватата ще издуха супата
  • 76 Евроатлантик

    6 7 Отговор
    Само абсолютни подлеци и лицемери, като фюрера Путлер може да лъжат и мажат от позицията на силата когато нападат други държави , защото знаят, че разполагат с голям ресурс от жива сила и многобройна, бойна техника (която в момента е унищожена на 50% от Украйна😂🇺🇦)...
  • 77 Така Така

    8 6 Отговор

    До коментар #69 от "А преди 1989":

    Преди 1989 не беше супер, но се живееше нормално имахме един Първи и то скромен Човек Сега е ужас. Това е разликата
  • 78 Умрял ти е

    5 5 Отговор

    До коментар #2 от "ДрБр":

    пилешкия, рашистофилски мозък.
  • 79 Израел

    4 1 Отговор
    предложиха да върнат Газа и З. бряг на Египет и Йордания, те категорично отказаха. Дори съседите им, богати арабски държави закриват границите си за тях. Защо? За да изнудват правителства с конфликти, а малките общности да тънат в нищета, използвани за военни цели. Печелившите хващат тен по частни острови, замъци и др. Светът е много жестоко място за обикновените хора, ще става по-зле. Ако оцелеем до 2025, има минимален шанс за седем милиарда "излишно" население.
  • 80 Zахарова

    1 5 Отговор
    Скъпи ,,патриоти,, бяхме се разбрали с вас,че всичко за вашата преданност към др.Путин ще бъде платено. Изпращайте банковите си сметки с кратка извадка от публикуваните ви хвалепств ия към нашия- вашия вожд Путин на адрес Москва пл. Червен-1 за Zахарова. Изплащането е в рубли или рупей по желание
  • 81 Zахарова

    1 2 Отговор
    На най- преданните ,,патроти,, от България ще изпратим червен анцунг със Z на гърба. Да ни е честит вожд Путин,да живее
  • 82 Стефан

    6 0 Отговор
    Доколко идентичността на Крим е украинска? Населението е преобладаващо руско, Украйна управлява полуострова от 1954 г. Тя го получи през 1991 г. , защото Елцин беше в слаба позиция и бързаше да прибере ядреното оръжие. Украйна не е влязла в СССР с Крим. Сегашната война трябва да се разглежда като продължение на разпадането на Съветския съюз и искане на Русия за преразглеждане на договорите от 1991 и 1994 г. Нейната стратегическа сигурност налага това.
  • 83 Ха ха ха ха

    5 0 Отговор
    "Руският президент Владимир Путин анексира окупирания Крим преди 10 години, поставяйки условия за пълното завладяване на Украйна, което все още иска."
    Туй ICW-то май са явява кат "Министерствуту на истинътъ", а?!
    Само че не можеш да "анексираш" и "завладееш" нещо което си е твое. Възвръщаш си собствеността, открадната от теб е правилното отразяване на фактите. Лошо за западналите клептомани и лъжци, свикнали да паразитират на другите народи. Дааа, водата е мокра недраги гевроатлантици.
  • 84 Ха ха ха ха

    3 1 Отговор

    До коментар #63 от "Факти":

    Брав0, ма урсулкей! Само ти таквоз г.. в н0 мож сАтвори!
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Боко

    4 0 Отговор
    Когато видиш тъпа пропаганда, тя веднага се разпознава защото е еднопосочна, това важи и за двете страни. Относно тази статия веднага задава няколко въпроса. Защо Путин трябваше да чака 10 години за да нападне Украйна, когато той имаше огромна армия и оръжие още тогава, а Украинската армия просто не съществуваше, защо му трябваше да остави НАТО да обучи и въоръжи Украинската армия. Второ, не се ли използват същите методи от украйна относно превъзпитанието на рускоговорящите? И двете страни са лоши, но най лоши са хамериканците. Двама се бият, третия печели.
  • 87 роби

    0 0 Отговор
    Голям мерак за асвабаждаване на чужди държави. Ще дойде и момента и вас някой да ви асвабади.
Новини по държави: