Last news in Fakti

19 Март, 2024 16:26 2 050 36

Докато САЩ призоваваше преосмисляне на сухопътната офанзива, Израел нанесе въздушен удар по Рафах

  • израел-
  • сащ-
  • сухопътна офанзива-
  • въздушен удар-
  • газа-
  • цивилни жертви-
  • хамас-
  • рафах

Перспективата за рязко увеличаване на броя на цивилните жертви предизвика тревога сред международната общност

Докато САЩ призоваваше преосмисляне на сухопътната офанзива, Израел нанесе въздушен удар по Рафах - 1
Бежански лагер Рафах, южната част на Ивицата Газа, 03 март 2024 г./Снимка: БГНЕС

Израел уби 14 души при въздушни удари по град Рафах, предаде Ройтерс, като се позова на местните здравни служби. Атаката бе нанесена в момент, в който САЩ призоваха Израел да преосмисли намеренията си за сухопътна офанзива срещу бойците от "Хамас", които се укриват в претъпкания с бежанци град в южната част на ивицата Газа, отбелязва агенцията, предава БТА.

В Рафах, който се намира на границата между Газа и Египет, се подслониха над един милион палестинци, разселени в хода на продължаващата вече пети месец война. Израел твърди, че там се намират четири батальона на "Хамас", въоръжени с огнестрелни оръжия и ракети, или една шеста от бойната сила на палестинската групировка. По думите на израелските власти преди да приключи войната, тези части трябва да бъдат разбити.

Перспективата за рязко увеличаване на броя на цивилните жертви обаче предизвика тревога сред международната общност, отбелязва Ройтерс.

Медицински лица съобщиха, че сред убитите при днешната израелска атака срещу Рафах има три жени и три деца. Все още не е установена самоличността на осем мъже от убитите.

Белият дом заяви, че ще разговаря с израелските власти, преди в Рафах да влязат каквито и да е военнослужещи или танкове. В момента се води нов кръг от преговори с посредници за евентуалното освобождаване на заложници, взети от "Хамас" по време на кървавото нападение срещу Южен Израел от 7 октомври, което предизвика войната в Газа.

"Позицията ни е… че една голяма сухопътна операция там би била грешка", заяви вчера пред журналисти съветникът на Белия дом по национална сигурност Джейк Съливан след телефонен разговор между американския президент Джо Байдън и израелския премиер Бенямин Нетаняху, припомня Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да бе Да

    28 4 Отговор
    Дават им оръжие и поле за изява, после се правят на ощипана госпожица. Преосмисляли те...само изгодата си.

    Коментиран от #24

  • 2 Християнин

    14 15 Отговор
    Бога ми не съм вярвал че Русия е толкова Слаба и Безсилна страна

    Коментиран от #18

  • 3 КОТарАК

    11 23 Отговор
    евреите са единствените играчи и мъжкари на тая планета! след ГАЗА специално се заемат с джуджа..те не прощават-око за две , зъб за чене

    Коментиран от #6, #16

  • 4 Айде бе

    26 4 Отговор
    Пак краварите се правят на ни-чули, ни-невидяли. Евтина сценка в градския театър. Закривай
  • 5 АУДИ

    24 4 Отговор
    Нещо санкции няма ли да има за безразборно избиване на цивилни жени,деца а?

    Коментиран от #25

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 КОТарАК

    8 13 Отговор

    До коментар #6 от "Лошо":

    няма как да не уважавам народ , който се е върнал в родните си земи и е помлял всички наоколо , врагове , в няколко войни , и управлява света /имаше един виц , дето американец се хвали на еврей , колко се е издигнал синът му до президент чак! еврея не се впечатлил и казал-е президент е..кво искаш-бог ли да стане? еврея-един от нашите стана../съвсем не ги харесвам , но ги уважавам

    Коментиран от #10, #21

  • 8 Трол

    8 2 Отговор
    После ще преосмислят въздушния удар, докато ги нападат по суша и така.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 КОТарАК

    3 9 Отговор

    До коментар #10 от "Биби сатрапов":

    само мъдър човек!! ако си изчел толкова книжки , колкото мен , ще разбереш ,че животът е джунгла и тигърът може и да мрази мечката , но я уважава за това което е ,и не се впуска в бой с нея за щяло и нещяло ..както и мечката
  • 13 12345

    8 2 Отговор

    До коментар #9 от "АБВ":

    То така и Осрания, но всички ги защитават!!!
  • 14 Пустиняка

    5 8 Отговор
    Удри циганьорите
  • 15 ИСКАМЕ "МИР", ДРЪН ,ДРЪН

    6 2 Отговор
    ПОРЕДНОТО ТЕАТРО !!!! ПА ДАНО НЕКОЙ СЕ ВЪРЖЕ!!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 КОТарАК

    6 7 Отговор

    До коментар #16 от "1234":

    иди пред еврейското посолство , да се правиш на мъж-алаху акбару , джагара джугара..ще ти хвръкне ченето на300 метра../тогава ми пиши

    Коментиран от #22

  • 18 българин

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Християнин":

    а вярвал ли си колко си тъп и заоблен мухлю
  • 19 тия деца ги знаем

    1 2 Отговор
    на по 14-18 години и с автомат в ръка. виждали сме ги. Сите от Африка са така.
  • 20 Наглецо

    3 3 Отговор
    Само Путин е бил убиец ! Евреина не е ! Това е Западния морал !
  • 21 Ъ?!!!

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "КОТарАК":

    Родните им земи? Не са им родни. Те са изгонени от Египет. Там се самонастаняват след дълго скитане. Много прилича като "културните" особености на едни, други, подобни на тях племена. И в цялата им история има само войни, грабежи, интриги, разврат и непрекъснат низ от престъпления. Едно дърво не пише да са засадили. Навсякъде където се появят, независимо къде са меко казано недолюбвани. Без изключение. И винаги те невинни, а другите са все виновни. Защо ли?

    Коментиран от #26, #29

  • 22 Ъхъ!!!

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "КОТарАК":

    Като ги пази жандармерия от любоФтъ на другите. То всеки така може, даже и дядо ми е юнак.
  • 23 МИЛОСЪРДНА СЕСТРА❤

    1 0 Отговор
    ТУКАШНИТЕ ”КРАЙНО ДЕСНИ” ПУ.РУ.ФИЛИ.С ДВЕ ЛЕВИ ОБУВКИ
    МНОГО МИЛЯТ ЗА(🗣🗣🗣🗣)ГААЗАЙЦИТЕ...
    АМА АКО ДОЙДАТ НА ВИТОШКА
    КАТО ТУРИСТИ БЕЖАНЦИ СТУДЕНТИ...
    ПЪРВИ ЩЕ ОТИДАТ ДА ГИ ПРОФИЛАКТИРАТ
  • 24 бате Златко водолаза

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Да бе Да":

    Хамас е радикална организация проповядва радикален ислям, пълни им главите с омраза към израелците от детска възраст за да са готови бойци като пораснат. Всичко е политика, никаква икономика и развитие в Газа, цялата международна общност ги издържа, включително ЕС. Строи им болници,училища ,сгради, там са ООН, Червения кръст, лекари и за какво, Хамас да си строят тунели под носа им и да складират оръжие. Изобщо те се подиграха с целия свят. Израел направи от пустинята рай, развива се технологично, образование, иновации и са най лошите, въпреки че приемат и приобщават араби, осигуряват им работа. Е, това ли трябваше да се случи и то след като Израел дава пари за инфраструктура, а те вероятно я ползваха за военни цели. Да нападнеш изненадващо, да убиеш 1200 невинни хора, да знасилваш и накрая да отвлечеш 253 заложници в тунелите на Газа. ХАМАС трябва да бъде завинаги ликвидирана.

    Коментиран от #31

  • 25 Фелдмаршал Бърнард Монтгомъри

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "АУДИ":

    Обръщам внимание за падението на Египет и мълчанието на останалите богати арабски държави. Не ви ли е срам бе? 1.4 милиона палестинци, ваши братя и сестри по вяра, чакат евакуация, а вие държите контролно-пропускателния пункт "Рафах" затворен. Как е възможно това? Европа как прие милиони ислямски мигранти в своите държави? А, Вие приемате само такива хора, като Роналдо и Меси. Богаташи, но не и обикновени хора. Засрамете се, не само да приказвате по световните станции, ами покажете съпричастност към бежанците от Близкият Изток и тези от Палестина. Край с ГАЗА. Там кьорав палестинец повече няма да има. Окончателно този анклав остава на Израел. Нещата стоят така: или Израел или палестинците. Съвместно съжителство не е възможно. Време е всички да го разберат това. От Байдън, Путин и всички останали държавни ръководители. Край с ХАМАС, ще бъде унищожен
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Бесен язовец.

    5 0 Отговор
    Санкции трябва да има към палестинците и ХАМАС защото ,хората по света видяха кои са убийците и какво направиха. Терористите от ХАМАС на 7-ми октомври 2023г нападнаха Израел. Избиха много невинни хора, изнасилваха жени и момичета, и накрая изпекоха бебе във фурна пред очите на вързаните им родители. За капак отвлякоха 253 заложници в тунелите на ГАЗА, които и до ден днешен стоят вързани в дупките на ГАЗА. В деня на "победата" се вееха хиляди палестински знамена, играха се кючеци, всичи се смеха и радваха на извършените издевателства в кибуците на Израел. Сега, оле-ле, какво стана. Ами ще стане, може ли да се радваш и поощряваш злодеите терористи от ХАМАС, извършили без причина стотици престъпления срещу човечеството. Съдът в ХАГА още не е осъдил терористичната групировка ХАМАС, що за справедливост е това?
  • 28 Генерал Колев

    4 0 Отговор
    Докато в Газа и останалите селища има и едно място, където терористите от Хамас да могат да се скрият, бойните действия на израелската армия трябва да продължат. Докато и последният джихадист от Хамас не бъде изпратен при 72-те девственици в техният рай, офанзивата на армията не трябва да спира. Докато има и един единствен будала, който да си мисли, че с фанатични мюсюлмани може да се живее в мир, офанзивата на израелската армия трябва да продължи до пълна победа. Египет да не се прави ни лук яла, ни лук мирисала, ами да отвори границите си и приеме палестинците да мигрират на нейна територия. Една вяра са.
  • 29 Историк

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "Ъ?!!!":

    Израел не е окупатор и няма геноцид. За какъв геноцид говорите, след като няма държава Палестина, има държава Израел от 1948 година с признаването от ООН. Първата държава признала Израел е СССР. После призната от САЩ, Англия, Франция и т.н. В областта Палестина живеят няколко арабски племена. За по удобно им викат палестинци носещи името на областта. Така както има египтяни, ливанци, сирийци, иракчани и т.н. Отново обръщам внимание, няма държава Палестина.

    Коментиран от #33

  • 30 тон

    1 1 Отговор
    Арабските терористи изклаха невинни деца,жени,старци.Израел отвърна достойно.Прав е Нетаняху,ликвидирането на хамас е необходимост.Защо цивилното арабско население в газа защитава хамас?Защо не им се противопоставиха?Защото и цивилното население е хамас!Изтребване на терористити до крак.Това е война на цивилизацията срещу атресивните,невежи и жестоки варвари.

    Коментиран от #32

  • 31 А детеубийците

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "бате Златко водолаза":

    Не са радикални като излизат и тълкуват религията и казват че Палестинците не са хора а животни и трябва да бъдат изтрепани даже и тези които още не са се родили.
    Аман от проозззтаци .....

    Коментиран от #34, #35

  • 32 Браво

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "тон":

    Само незнам как ще се оправдаеш в съдния ден когато те попитат и кажат че и ти си съучастник за убитите над 13500 невинни деца с подкрепата си!
    Помисли докато още дишаш и имаш шанс да видиш истината.
  • 33 Тоест

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "Историк":

    Да разбираме чи трепането на хора които няман държава е позволено и не е геноцид?
    Я пак?
    Слуга или глупак?
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Абе

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "А детеубийците":

    не са и животни, те са нещо като зомбита...

    Коментиран от #36

  • 36 Пожелавам ти

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Абе":

    Някой ден и с тебе да се случи същото за да разбереш как е някой да ни казва че си животно!