Last news in Fakti

27 Януари, 2014 14:53 4 251 0

Извънредно положение на Кефалония заради земетресение

  • земетресение-
  • гърция-
  • трус-
  • кефалония

Цяла нощ стотици жители на острова прекараха в колите си

Извънредно положение на Кефалония заради земетресение - 1
Снимка АП/БТА

Извънредно положение бе обявено днес на  гръцкия остров Кефалония, след като в неделя силно земетресение с магнитуд 5,8 по Рихтер нанесе значителни материални щети и рани най-малко 8 души, съобщи АП.

Цяла нощ стотици жители на острова прекараха в колите си в страх от природната стихия. Първото земетресение бе последвано от десетки по-слаби труса. Най-силният беше с магнитуд 5,3, като епицентърът му се намираше на 27 км северозападно от град Аргостоли и на 305 км западно от столицата Атина. Останалите трусове през изминалата нощ бяха между 3,2 и 4,7 по Рихтер, според Института по геодинамика в Атина.

Сеизмолозите отбелязват, че е твърде рано да се каже дали трусът в неделя , който Американсият сеизмологичен институт, определи като 6,1 по Рихтер, е основният трус или  по-силен може да се очаква в следните дни.

"Имаме нужда от 48 часа, за да сме сигурни на 99% , че това е основният трус", заяи Танасис Ганас, ръководител по изследователската дейност на Института по геодинамика в Атина.

Местните власти заявиха, два ферибота са на път за острова в понеделник, за да осигурят временни жилища на хората, чиито домове са били повредени.

"Има щети, но за щастие няма островът е устоял на земетресението“, каза министърът на вътрешните работи Янис Михелакис, който пристигна скоро след инцидента, за да огледа щети.

Кефалония и близките й Закинтос и Итаки бяха опустошени от мощни земетресения през 1953 г. Трус с магнитуд 7,2 по Рихтер удари три дни, след като трус с магнитуд 6,4 срина почти всички сгради на островите, убивайки стотици хора и ранявайки хиляди. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: