3 Февруари, 2014 11:11 2 064 0

Нов силен трус разтърси Кефалония

  • кефалония-
  • гърция-
  • земетресение

От седмица стотици жители на Кефалония живеят на борда на двата ферибота, които властите изпратиха, за да осигурят покрив над главата на страхуващите се да се върнат по къщите жители на острова

Нов силен трус разтърси Кефалония - 1
Снимки: AP/БTA

Силен трус с магнитуд от 5,7 по Рихтер е разтърсил тази сутрин около 5,08 часа остров Кефалония, съобщават гръцките медии.

Това е второто силно земетресение от 27 януари, когато островът беше разлюлян от близо 6 по Рихтер.

От Американския геосеизмичен институт заедно с колегите си от Европа обявиха, че сутрешния трус в района на Кефалония е бил със сила от 6,1 по Рихтер.

Минути по-късно на острова са усетени вторични трусове. Най-силният, от които е бил с магнитуд от 4,5 по Рихтер.

Кметът Александрос Парисис обяви, че са нанесени щети на пристанището и болницата, има и хора с леки наранявания. Преди седмица се съобщаваше само за материални щети.

От седмица стотици жители на Кефалония живеят на борда на двата ферибота, които властите изпратиха, за да осигурят покрив над главата на страхуващите се да се върнат по къщите жители на острова.

Тазсутришните трусове стават на фона на проливен дъжд и силен вятър. Училищата ще останат затворени поне до сряда. Директорът на Геосеизмичния институт в Атина Димитра Сахпази потвърди, че епицентърът на труса е в същия регион.

Министърът на отбраната Димитрис Аврамопулос е създал специален щаб за кризисната ситуация. Военна фрегата и военно-транспортен самолет С-17 са изпратени, за да доставят неща от първа необходимост.

Премиерът Андонис Самарас непрекъснато е информиран за развитието на ситуацията. Към района на бедствието се изпращат пожарникари и обучени кучета.

Най-силното земетресение на острова беше през далечната 1953 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: