Last news in Fakti

4 Април, 2024 14:39 1 728 15

Гръцкия външен министър: Ситуацията в Украйна представлява огромен проблем за страните от НАТО

  • гърция-
  • украйна-
  • външен министър-
  • ситуация-
  • проблем-
  • страните-
  • нато-
  • йоргос герапетритис-
  • дмитро кулеба

Ситуацията в Украйна е огромен проблем за страните от НАТО

Гръцкия външен министър: Ситуацията в Украйна представлява огромен проблем за страните от НАТО - 1
Снимка: БГНЕС

Министърът на външните работи на Гърция, Йоргос Герапетритис, се срещна с украинския си колега Дмитро Кулеба в коридорите на срещата на министрите на външните работи на страните от НАТО в Брюксел, по повод 75-ата годишнина от създаването на Алианса, съобщи агенция АНА-МПА и БТА. Ситуацията в Украйна е огромен проблем за страните от НАТО, е заявил гръцкият първи дипломат, цитиран в съобщение на министерството на външните работи, предаде ТАСС.

Герапетритис е отбелязал, че 75-ата годишнина от основаването на НАТО се чества в момент, когато продължават военните действия, създаващи значителна нестабилност на световната арена.

"По-специално въпросът за Украйна е огромен проблем, който трябва да бъде решен незабавно. Всички държави членки трябва да преценят способността си да окажат помощ на Украйна, особено на сегашния етап, когато се наблюдава тенденция към засилване на руската агресия", е заявил гръцкият външен министър.

На срещата с Дмитро Кулеба вчера двамата са обсъдили наличните възможности за предоставяне на съществена, полезна и ефективна помощ на Украйна.

„Изключително важно е да се окаже подкрепа на Украйна, тъй като в този момент на карта са поставени основните ценности, на които се основава не само НАТО, но и глобалната архитектура за сигурност - точното прилагане на международното право, вярата в зачитането на суверенитета и териториалната цялост и борбата срещу всякакви ревизионистични тенденции“, е посочил Герапетритис, цитиран в прессъобщението.

В кулоарите на срещата в Брюксел гръцкият външен министър се срещна вчера и с турския си колега Хакан Фидан, съобщава АНА-МПА. Според дипломатически източници, цитирани от агенцията, двамата са обсъдили регионални и международни въпроси, пътната карта за двустранно сътрудничество и подготовката за предстоящото посещение на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в Анкара през май.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Флглгю

    22 4 Отговор
    Турците ще ви оправят

    Коментиран от #15

  • 2 Българин

    31 2 Отговор
    ОкраИна не е в НАТО.
    Какъв ви е проблема.

    Коментиран от #4

  • 3 Гост

    21 0 Отговор
    И тоя претопля ядрената манджа с мерудии от САЩ.......
  • 4 Професор

    1 23 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    В Мариопулис бяха убити много гърци.Византийците никога няма да простят на орките.

    Коментиран от #5, #10

  • 5 честен ционист

    21 1 Отговор

    До коментар #4 от "Професор":

    Онези у Мариупол са гърци, колкото и гагаузите у Варна българи.

    Коментиран от #7, #8

  • 6 Интересно

    26 0 Отговор
    Украйна не е член на НАТО, така че НАТО само си пъха гагата там и после "проблем"!?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Варненец

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "честен ционист":

    Ти па какво имаш против гагаузите?
  • 9 Механик

    15 0 Отговор
    Какъв ще да е тоя проблем на НАТО? Нали не са сртана в конфликта? Нали той (конфликта) си е Русия-Украйна?
    Поне така ни убеждавате до сега. Или е дошло време да си кажете, че сте пряко замесени в тоя конфликт и по тая причина сте зависими от изхода му?
  • 10 Механик

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "Професор":

    Професоре, скъсай си дипломата!
    Първо, гърците не са ВИЗАНТИЙЦИ.
    Второ, гърците не са дори и ГЪРЦИ.
    Трето, тия в Мариупол са толкова ГЪРЦИ/ВИЗАНТИЙЦИ, колкото аз съм чист прабългарин.
    Четвърто, какво ще кажеш по точка едно, две и три?
  • 11 Сталин

    2 1 Отговор
    Гърците - православни турци

    Коментиран от #12

  • 12 Укипедия

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Сталин":

    След падането на Византия под османска власт се формира специфична православна общност, с различен етнически състав, наричана рум миллет, на чиято основа през XIX век се формира гръцката нация. Независимо от това, през XX век в Гърция се използват специфични термини за някои негръцки по произход общности, които са присъединени доброволно, или не съвсем по волята си, към гръцката нация. Такива са т. нар. славяногласни гърци (българи), албаногласни гърци (арванити), влахогласни гърци (армъни), туркогласни гърци (караманлии), арменогласни гърци (хайхуруми) и др. Днес почти цялото това разнородно население, има гръцко национално съзнание.

    Коментиран от #13

  • 13 Укипедия

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Укипедия":

    Да се чете Уикипедия
    от автора
  • 14 ЗАЩО да е

    7 1 Отговор
    проблем за Натото? 00сра НЕ Е В НАТО!
    И защо не беше проблем за Натото, Ирак например?
    В Югославия Натото бомбардираше сръбската власт, понеже "била тормозела чалмите в другите републики"! А сега, защо тези толкова "честни и демократични" натовци не обявиха война на Украйна и заедно с Русия да ги спрат, бандерите да не убиват руското население в Донбас и българите в Белгород, Измаил, Каменка, Табаки...? Те даже не се и постараха да се изпълнят Минските съглашения, за които се бяха подписали като гарант... Еми то не може, един път бялото да е черно, а друг път, да си е бяло! Вече няма нито един разумен човек на тази планета, който да ви вярва простотийте... "Отбранителен съюз" ли? Тогава ЗАЩО САЩ са имали 12 военни поделения в 00ска на границата с Русия да разузнават, подслушват, изучават слабостите на руската армия??? САЩ са се готвели за война с Русия на територията на 00ска... Вече не може да скриете фактите!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: