Last news in Fakti

8 Април, 2024 09:04 906 19

Назначен е специален съветник, който да следи разследването на удара, убил 7 хуманитарни работници

  • израел-
  • специален-
  • съветник-
  • удар-
  • газа-
  • хуманитарни работници

Марк Бинскин, който преди това е бил началник на австралийските отбранителни сили, "ще се ангажира с Израел и Израелските сили за отбрана относно отговора на нападението, при което загинаха Лалзауми "Зоми" Франком и нейните колеги"

Назначен е специален съветник, който да следи разследването на удара, убил 7 хуманитарни работници - 1
Снимкa: БГНЕС

Днес Австралия обяви, че е назначила специален съветник, който да следи израелското разследване на въздушния удар в ивицата Газа преди седмица, при който загинаха седем хуманитарни работници, предаде ДПА и БТА.

Марк Бинскин, който преди това е бил началник на австралийските отбранителни сили, "ще се ангажира с Израел и Израелските сили за отбрана относно отговора на нападението, при което загинаха Лалзауми "Зоми" Франком и нейните колеги", се казва в изявление на австралийската външна министърка Пени Уонг.

"Австралийското правителство ясно заяви, че очакваме пълна отговорност за тези смъртни случаи", каза Уонг. "Назначаването на Бинскин ще гарантира, че семейството на Зоми Франком и австралийският народ могат да имат доверие в този процес."

Франком, австралийска гражданка, беше един от седемте служители на "Световната централна кухня" убити при въздушен удар на израелската армия по ивицата Газа на 1 април.

Другите шестима хуманитарни работници бяха от Полша, Великобритания, един човек с двойно гражданство на САЩ и Канада, и от Палестинските територии.

В публикувано в петък израелско разследване се посочва, че инцидентът е "сериозен провал". Конвоят с помощи е бил нападнат по подозрение, че в превозно средство в него са се намирали двама въоръжени членове на палестинската организация "Хамас", се казва в разследването.

Израелските сили не са разпознали автомобилите като принадлежащи на хуманитарната организация, въпреки че са били ясно обозначени. Нападението е "сериозно нарушение на заповедите на армията и стандартната оперативни процедури", гласи резултатът от разследването.

Австралийският премиер Антъни Албанезе заяви, че "информацията, която Израел е предоставил до момента за своето разследване, все още не е задоволила нашите очаквания".

"Затова очакваме, че г-н Бинскин ще може да работи по начин, който да предостави повече информация на Австралия", заяви Албанезе пред националната телевизия Ей Би Си.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трол

    4 0 Отговор
    Трябваше да назначат комисия.
  • 2 Иван

    7 1 Отговор
    Трябва да се разследва и американския терористичен акт в Мадридското Метро!

    Коментиран от #6

  • 3 ходят да печелят много

    1 1 Отговор
    а не вършат нищо . Няма условия , а хуманитарна криза . днес се сетиха да накажат виновните 2 войници . Не са спец войници , а цивилни викнати набързо да превземат газа . Да пратят други работници . 6 месеца е доста време .
  • 4 Иван

    6 3 Отговор
    На гнусните са.танински евреи не им дреме за убитите хуманитарни работници. На гнусните са.танински евреи им дреме за гнусния сатанински евреин Навални.

    Коментиран от #5

  • 5 Иванка

    1 7 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    Терористите от ХАМАС трябва да бъдат наказани. Да си получат заслуженото. Правилно постъпи България в ООН като защити Израел и не одобри резолюция осъждаща геноцида над палестинцит в ГАЗА.

    Коментиран от #10, #13

  • 6 Иванка

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    Трябва да се разследва и ислямсият терористичен акт през 2001г за кулите близнаци.

    Коментиран от #7, #11, #12

  • 7 Поправка

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Иванка":

    ислямският
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Веждичкаta

    4 2 Отговор
    ционистите - фашисти са виновни за много беди на арабите. Премахнат ли се евреите и фашагите фащ, светът ще мирне.
  • 10 Иван

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Иванка":

    Ама е геноцид, нали??...... демократичен геноцид.

    Коментиран от #19

  • 11 Иван

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "Иванка":

    Сатанистите Бенямин Натаняху и Лари Силвърщайн са хазарски евреи.

    Коментиран от #15

  • 12 Иван

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Иванка":

    Ислямистите ли подготвиха взрива в Пентагона?
  • 13 Ти, Иванке, наистина ли си жена,

    4 3 Отговор

    До коментар #5 от "Иванка":

    деца имаш ли, знаеш ли какво значи да ти убият детето? 13 ХИЛЯДИ дечица са убити от израелците. Те, тези душици малки, терористи от Хамаз ли са? Самите американци които винаги безусловно са защитавали Израел, гласуваха последната резолюция, ти смяташ, че България е права да защитава ционистките варвари.

    Коментиран от #14

  • 14 Иванка

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Ти, Иванке, наистина ли си жена,":

    Светът видя кои са убийците и какво направиха. Терористите от ХАМАС на 7-ми октомври 2023г нападнаха Израел. Избиха много невинни хора, изнасилваха жени и момичета, и накрая изпекоха бебе във фурна пред очите на вързаните им родители. За капак отвлякоха 253 заложници в тунелите на ГАЗА, които и до ден днешен стоят вързани в дупките на ГАЗА. В деня на "победата" се вееха хиляди палестински знамена, играха се кючеци, всичи се смеха и радваха на извършените издевателства в кибуците на Израел. Сега, оле-ле, какво стана. Ами ще стане, може ли да се радваш и поощряваш злодеите терористи от ХАМАС, извършили без причина стотици престъпления срещу човечеството. Съдът в ХАГА още не е осъдил терористичната групировка ХАМАС, що за справедливост е това?
  • 15 Иванка

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Иван":

    Е, какво от това, че са евреи? Извънземни ли искаш да са? Ти си чалма и с шалвари. Баш хубавец.Трай си.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Мдаа

    2 1 Отговор
    Терористите от ХАМАС трябва да бъдат наказани. Да си получат заслуженото. Правилно постъпи България в ООН като защити Израел и не одобри резолюция осъждаща геноцида над палестинцит в ГАЗА.
  • 18 Демократ

    2 1 Отговор
    Съдът в ХАГА, още не е осъдил престъпленията на ХАМАС на 7-ми октомври 2023г със на злодейското нападение на Израел. 1200 невинно избити хора, изнасилени жени, изпичане на бебе във фурна и накрая 253 отвлечени хора замък натирили в тунелите на ГАЗА. Съдът в ХАГА и той като ООН са подкупени от ислямистите и обслужват мюсюлманските държави. Те трябва да бъдат закрити.
  • 19 Историк

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Иван":

    Израел не е окупатор и няма геноцид. За какъв геноцид говорите, след като няма държава Палестина, има държава Израел от 1948 година с признаването от ООН. Първата държава признала Израел е СССР. После призната от САЩ, Англия, Франция и т.н. В областта Палестина живеят няколко арабски племена. За по удобно им викат палестинци носещи името на областта. Така както има египтяни, ливанци, сирийци, иракчани и т.н. Отново обръщам внимание, няма държава Палестина. Бравоп на България,която гласува срещу резолюция на ООН, осъждаща геноцида над палестински народ в Газа. Така България стана солидарна с Израел нападнат на 7-ми октомври 2023г от терористите на ХАМАС.