Газовите печки и котлони имат много предимства. Но учени твърдят, че те може да са опасни за здравето. Ето защо:
Всеки, който готви на газ, се радва на плюсовете - директен огън, температура и пламък, които лесно се регулират. Няма нужда от специални съдове като при индукционните котлони, а и готвенето на газ е по-евтино, отколкото на ток.
Въпреки това газовите печки постоянно се обсъждат. Така например сега се очаква да бъдат забранени в повечето новопостроени сгради в Ню Йорк от 2026 година нататък. Главната цел е да се ограничат парниковите газове. Освен това обаче газовите котлони създават и рискове за здравето, пишат изследователи от университета Станфорд в журнала Science Advances.
"Проблем за цялото семейство"
В тази публикация учените се занимават най-вече с негативните ефекти на азотния диоксид. Той се отделя в големи количества като страничен продукт от горивните процеси, например в промишлени предприятия, електроцентрали и отоплителни системи. Основният източник обаче е автомобилният трафик.
Азотният диоксид се отделя и при готвене на газ, а замърсяването на въздуха с него далеч не се ограничава само до кухнята, предупреждават изследователите. "Не очаквах, че нивото на замърсителите в спалнята ще надвишава здравните препоръки цял час след използването на газовата печка и ще остане високо в продължение на няколко часа", казва Роб Джаксън, професор в Станфорд. Той е един от авторите на проучването. "Излагането на тези изпарения не е проблем само за готвачите, а за цялото семейство", казва той.
Какви рискове за здравето носи азотният диоксид
Азотният диоксид е токсичен окисляващ дразнещ газ, който може да увреди лигавицата в целия дихателен тракт, особено в бронхите и алвеолите. Това може да доведе до задух, кашлица или бронхит. Сред последствията от поемането на азотен диоксид са и повишената податливост към респираторни инфекции или намалената белодробна функция.
Хората с респираторни заболявания като астма и хроничен бронхит, хората със сърдечни проблеми и деца, които имат забавено развитие на белодробната функция, се считат за рискови групи за излагане на азотен диоксид.
За това предупреждават и авторите на изследването - те преценяват, че миксът от газове, които се отделят при готвене на газ и пропан, са причинили до 200 000 случая на астма у деца в САЩ. Според учените една четвърт от тези случаи може би се дължат на вредата от азотния диоксид. Освен това според тях 19 000 смъртни случая годишно се дължат на дългосрочно излагане на азотен диоксид в дома.
Учените обаче подчертават, че това са само средни стойности, тъй като не се взема предвид дълготрайното излагане на екстремно високи нива на азотен диоксид за кратко време, каквато е ситуацията с газовите печки в дома. Освен това изчисленията се базират на предходни изследвания на ефекта от азотния диоксид в отворени пространства, където има замърсяване и от превозни средства и електростанции.
Каква е ролята на газовите печки за здравето
Учените от Станфордския университет вече са публикували няколко проучвания за вредите от използването на газови котлони. Предходните изследвания разглеждат отделянето на метан и канцерогенния бензен. Последното проучване е само поредно парче от пъзела, което ще помогне да се установи цялостния ефект на газовите печки върху човешкото здраве.
Този път изследователите се съсредоточават върху начина, по който се разпространяват вредните газове, как се акумулират и кога в крайна сметка се разсейват в домашни условия. Огромно значение има, разбира се, и големината на всеки дом.
Резултатите потвърждават също, че храната не отделя никакъв или много малко количество азотен диоксид, докато се готви, както и че електрическите фурни и котлони не отделят азотен диоксид. "Проблемът е в горивото, не в храната", обяснява Джаксън. "Електрическите печки не отделят нито азотен диоксид, нито бензен."
Федералната агенция по околната среда на САЩ пише, че "готвенето и печенето с газови котлони [...] в дома може да доведе до краткосрочно високи нива на азотен диоксид, които бързо намаляват в зависимост от вентилацията на помещенията". Заключението на агенцията е, че при инсталирането на газова готварска печка при планирането може да се вземе предвид аспирация с изходящ въздуховод навън.
Изследователите от Станфорд също така препоръчват използването на аспирационен филтър, както и редовно проветряване, за да се намали нивото на замърсителите.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Българин
Коментиран от #10
16:55 05.05.2024
2 Този коментар е премахнат от модератор.
3 Много са вредни, за глупаците
Коментиран от #5
16:58 05.05.2024
4 Този коментар е премахнат от модератор.
5 Механик
До коментар #3 от "Много са вредни, за глупаците":
Да ама не "на дървени въглища" ами е "надървени въглища". И не са въглища, ами са едни други работи. Големи и дебели работи.И не са чевермета, ами е пастет от ларви.
Ма то като не се е къпал от 2 месеца, не го бърка нищо. Е, вярно, че на прайда малко ще понамирисва, ама кво от това? Важното е да има тротинетка.
Коментиран от #13
17:01 05.05.2024
6 Този коментар е премахнат от модератор.
7 Повишавайте цените на
17:04 05.05.2024
8 Този коментар е премахнат от модератор.
9 Еко талибан
Не е ясно защо не пищят срещу живака и графена във ваксините, или срещу ГМО, които са 1000 пъти по вредни
17:05 05.05.2024
10 ИМПЕРИАЛИСТ
До коментар #1 от "Българин":
Най-важното го премълчават, а то е, че отделящият се азотен двуокис е силно КАНЦЕРОГЕНЕН...17:07 05.05.2024
11 болен соpoсоид
17:09 05.05.2024
12 Русофил
17:09 05.05.2024
13 механичке
До коментар #5 от "Механик":
ти къпеш ли се на топлия извор17:10 05.05.2024
14 руслямец
До коментар #8 от "Руснакаааа":
мий тупарата че ше те имат в 3 ствола.питай ма й ка си тя знае17:12 05.05.2024
15 един
Коментиран от #19, #20
17:16 05.05.2024
16 Бойкот на алчните от О.Л.Х.
скъпият хАмерикански газ е абсолютно безвреден, купувайте от него...
Коментиран от #17, #27
17:21 05.05.2024
17 каунь
До коментар #16 от "Бойкот на алчните от О.Л.Х.":
за теб ще има VX17:22 05.05.2024
18 Хахаха
Особено полезен при варене на шкембе или готвене през зимата, защото го оставяш на терасата без страх, че може да гръмне бутилката.
Ползвам го и съм доволен.
След това са керамичните котлони ...
Ползвал съм и газ, но се отказах.
Но ползвам пиростия за варене на буркани, на не откъсвам поглед.
А, тези които не са, от време на време се взривяват и не само че умират, а унищожават жилищата на съседите си.
Газовите котлони са опасни!!!
Коментиран от #24
17:26 05.05.2024
19 Анонимен
До коментар #15 от "един":
Ползваш суперскъп анализатор на азотни оксиди, че знаеш.А знаеш ли че не азотният диоксид а азотният монооксид е вредния?Ако беше се позаинтересувал една кола на газ за един час отделя повече азотни оксиди отколкото ти да готвиш цял месец на газКоментиран от #21
17:33 05.05.2024
20 Анонимен
До коментар #15 от "един":
Имаш може би в предвид че вътре в газта се слагат миризливи вещества. Ако има теч на газ да се усеща че отнякъде изпуска газ без да е запален котлона17:36 05.05.2024
21 един
До коментар #19 от "Анонимен":
Казвам това от личен опит,без да съм запознат в подробности какви вещества се отделят при горенето на газ и какви не!Помещението трябва да се проветри добре защото се усеща че въздухът не е здравословен!Може би на други хора не им влияе толкова,но на мен да!Коментиран от #23
17:46 05.05.2024
22 Този коментар е премахнат от модератор.
23 Ами готви
До коментар #21 от "един":
В лятната кухня на открито!Ние ползваме газови конлони от години и сме много доволни. За по сигурно бутилките са даже зад сградата, та ако нещо изпускат, на открито не може да стане голям взрив. Отделно утечки ако има също бързо се разсейват. Готвенето става много бързо, удобно и чисто е. Токът е по-скъп за готвене и греене на вода с него.
Коментиран от #28
18:09 05.05.2024
24 Какво е
До коментар #18 от "Хахаха":
пиростия?18:10 05.05.2024
25 македонска наденица с краварски привкус
18:17 05.05.2024
26 От страни
18:37 05.05.2024
27 От страни
До коментар #16 от "Бойкот на алчните от О.Л.Х.":
Нали каза оня, дементния, че американската газ има молекули на свободата та значи е даже полезен.18:40 05.05.2024
28 един
До коментар #23 от "Ами готви":
Всеки ползва и се нагажда според това което има,аз споделям моят опит касаещ се за апартамент и природен газ,няма как да имам лятна кухня на този етап!Спорно е колко е по-скъп тока от пр.газ,макар че сега цената на газа е сравнително ниска,но имаше периоди/около началото на войната и след това/,когато цената се движеше около и над 2лв/м3,и хич не беше по-евтино готвенето и топлата вода от това на ток,за отоплението да не говорим!18:45 05.05.2024
29 1453
19:33 05.05.2024
30 бидон без ориентация
а колко НЕпушачи умряха под 45 г не е истина , а с газ без газ агнешкото трябва да се готви на някъв огън все пак :)
19:40 05.05.2024
31 Сандо
21:02 05.05.2024
32 Оги
21:04 05.05.2024