7 Февруари, 2014 10:25 1 122 2

Ердоган наложи цензура на интернет

  • интернет-
  • турция

Освен това доставчиците на интернет вече са задължени да пазят данни за активността на потребителите в продължение на 2 г., за да ги предоставят при поискване от властите

Ердоган наложи цензура на интернет - 1
Снимка: AP/БTA

Контролираният от партията на премиера Реджеп Тайип Ердоган парламент прие рестриктивни мерки върху достъпа до интернет в Турция, съобщава арабската редакция на Би Би Си.

Опозицията разкритикува приетите текстове, определяйки ги като опит за налагане на тотална цензура. Депутатът Хасан Орен заяви от парламентраната трибуна, че Ердоган се превръща в Адолф Хитлер.

Приемането на рестриктивните мерки беше предопределено, защото управляващата Партия на справедливостта и развитието разполага с 319 места в 550-местния парламент.

Приетите текстове дават широки правомощия на местния телекомуникационния регулатор да блокира сайтове, без да е искал разрешение от съда.

Освен това доставчиците на интернет вече са задължени да пазят данни за активността на потребителите в продължение на 2 г., за да ги предоставят при поискване от властите. Освен това те не се задължават да съобщават на потребителя кога са предали данните на властите. По този начин управляващите ще могат да следят дейността в интернет на изявени интелектуалци или критици на властта, отбелязва АП.

Достъпът до интернет до Турция е силно ограничен и стотици сайтове са блокирани, припомня Би Би Си.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердеган е известен със своите критики към глобалната мрежа, определяйки Туитър като бич, а социалните мрежи за най-лошата заплаха за обществото.

Туитър и Фейсбук бяха активно използвани от протестиращите срещу правителството, за да заобиколят наложената по време на вълненията в Истанбул за парка Гези медийна блокада.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    0 0 Отговор
    Е тоя е опасен...
  • 2 трезво мислещ

    1 0 Отговор
    Състоянието в което е изпаднал турският премиер накратко обяснено е - параноя.Това състояние е много опасно,особено при контрола с който разполага въпросният диктатор.Ако все пак има запознати с историята на южната ни съседка,аз мога да кажа,че виждам един паралел Аднан Мендерс със Реджеб Ердоган,само дето края на историята с първия е много трагичен,така че ако Ердоган не престане да вижда Турция като наследена от баща си може да се сблъска (поне така го усещам) с по злочестива съдба от Аднан Мендерес.
Новини по държави: