Last news in Fakti

5 Февруари, 2014 17:38 1 000 0

ООН критикува Ватикана за сексуалните злоупотреби с деца от свещеници

  • ватикана-
  • обивнения-
  • оон

От организацията искат Светият престол да направи публично достояние своите данни за извършените престъпления

ООН критикува Ватикана за сексуалните злоупотреби с деца от свещеници - 1
Снимка: БТА


ООН настоява Ватикана незабавно да премахне всички висши духовници, които са заподозрени в сексуално насилие над деца, съобщава Би Би Си.

В свой доклад регулаторът на организацията за правата на децата упрекна католическата църква, за това че прекарва политики, позволяващи на свещениците да злоупотребяват с хиляди деца. От Ватикана обявиха, че ще разгледат доклада, но и упрекнаха неговите автори за пресилените обвинения.

В своя доклад ООН призовава Светата църква да отвори своите файлове за свещениците, чиито сексуални престъпления са били прикрити, за да може на тях да им бъде потърсена отговорност. Регулаторът за защита на правата на децата изрази своите притеснения, относно това, че Светият престол не е отчел мащаба на извършените престъпления. В доклада си ООН изразява своята загриженост за свещениците, замесени в сексуалното насилие на десетки хиляди деца из целия свят. От организацията алармират и за прехвърлянето на провинили се свещеници от енория в енория в дадена държава, като понякога дори те биват местени в чужди страни. Тази практика поставя огромен брой деца в заплаха от блудство, като  много престъпниците все още поддържат връзка със своите жертви.

В доклада си ООН призовава специално създадената по случая от папа Франциск комисия през декември, да разследва всички случаи с насилени деца, както и начинът, по който църковната йерархия работи с тях. През миналия месец представители на Светия престол заявиха, че не искат да дават публична информация, за това какви мерки са взели относно случаите на сексуална злоупотреба. През декември Ватикана отказа да предостави на ООН данни за извършителите на престъпленията, тъй като това се прави само при  положение, че властите в дадена държава провеждат законово разследване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: