7 Февруари, 2014 19:32 2 223 0

Масови протести и неподчинение разтърсиха Босна и Херцеговина - Обновена

  • босна и херцеговина-
  • протести-
  • сблъсъци

Местните граждани са недоволни от ширещата се безработица в страната

Масови протести и неподчинение разтърсиха Босна и Херцеговина - Обновена - 1
Снимка: AP / БТА

Продължаващите вече трети ден протести в Босна и Херцеговина ескалираха, след като протестиращите запалиха няколко правителствени сгради, съобщава Би Би Си.

Поделенията за борба с тероризма помагат на полицията да усмири демонстрантите в Сараево. Трима са тежко ранени, а други 50-тина са леко пострадали при сблъсъците с полицията в столицата.

Местните власти в Тузла са подали оставка.

Протестиращите в Мостар са запалили сградата на кметството. Горят административни сгради в Сараево и Зеница.

Гневни протестиращи заради икономическото положение в Босна нахлуха в сградата на областната администрация в Тузла, започнаха да я разграбват и я подпалиха. Стотина младежи с качулки с емблемата на местния футболен отбор проникнаха в сградата, където унищожиха мебелите и хвърляха телевизори през прозорците. Над 5000 протестиращи, които се събраха на площада, аплодираха.

Стотици полицаи се изтеглиха на около сто метра, където образуваха кордон около сградата на Бърза помощ в града. Пламъци и гъст черен дим излизаха от първия етаж на десететажната сграда. Протестиращите вътре в сградата не позволяват на полицаите да загасят пламъците. В Тузла са отменени занятията в училищата.

Полицията използва гумени куршуми и сълзотворен газ, за да разпръсне демонстриращите в столицата Сараево и северния град Тузла. В протестите са замесени близо 7000 души.  Местните граждани са недоволни от икономически протест в Балканската държава, 40% от чието трудоспособно население е безработно. Това са най-лошите безредици в страната, след края на войната в Босна.

Местните медии съобщават, че протестиращите са се опитали да проникнат в президентската сграда. Прозорците на зданието са били изпотрошени. Според босненския вестник „Дейли Аваз“, 50 души са били ранени по време на протестите. Ройтерс съобщава, че в четвъртък сблъсъците между полиция и демонстриращи в град Тузла са взели повече от 130 ранени.

Протестите в града започнаха по-рано през тази седмица, след новината за затварянето на няколко фабрики, даващи работа на по-голямата част от местното население. Демонстрациите се пренесоха и в останалите части на страната, като гражданите обвиняват местното правителство, че така и не е успялоПроте да овладее ширещата се безработица в държавата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА