Last news in Fakti

6 Юни, 2024 15:54 1 660 17

Олаф Шолц: Престъпниците трябва да бъдат екстрадирани

  • олаф шолц-
  • шолц-
  • германия-
  • престъпници-
  • полиция-
  • бежанци-
  • ислям-
  • манхайм-
  • афганистан-
  • екстрадация

Поводът: убийството на млад полицай в Манхайм, извършено от 25-годишен афганистанец

Олаф Шолц: Престъпниците трябва да бъдат екстрадирани - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

От 2021 година насам, когато талибаните завзеха властта в Кабул, Германия не екстрадира хора в Афганистан. През последните дни обаче се чуват все по-силни критики към тази позиция. Причината: миналия петък, 31 май, 25-годишен афганистанец рани с нож няколко души в Манхайм. Единият от тях, 29-годишен полицай, почина вследствие на раните си. Оттогава насам призивите за депортиране на криминално проявени афганистанци в родината им стават все по-силни. Разгорещен дебат по темата се води и в Берлин - социалдемократите, свободните демократи и християндемократите настояват за екстрадирането на лица, извършили тежки престъпления.

Сега канцлерът Олаф Шолц заяви пред парламента, че екстрадициите на престъпници в Афганистан и Сирия отново трябва да станат възможни - въпреки че тези две страни все още са категоризирани като "несигурни". "Лица, извършили тежки престъпления, трябва да бъдат депортирани - дори и ако са от Афганистан или Сирия", гласят думите на Шолц, част от правителствената декларация. Интересите на Германия, свързани със сигурността, в тези случаи са по-важни от защитата на престъпника, посочи Шолц.

В момента федералното министерство на вътрешните работи преговаря за практическото прилагане на тази мярка със съседните на Афганистан държави. По думите на Шолц лица, извършили тежки престъпления, и тези, от които произтичат терористични заплахи, нямат място в Германия. В правителствената декларация канцлерът подчерта също така, че Германия няма да толерира възхваляването на терористични престъпления. Той обяви, че правилата за екстрадиране ще бъдат затегнати така, че и одобряването на терористични престъпления да може да доведе до депортиране. "Всеки, който възхвалява тероризма, противоречи на всички наши ценности, и трябва да бъде депортиран", продължи Шолц.

Същевременно Олаф Шолц предупреди, че не бива всички онези 20 милиона души в Германия, които имат мигрантски корени, да бъдат поставени под общ знаменател. Всеки, който злоупотребява с престъпления като това в Манхайм, застрашава нашето единство, каза още Шолц.

"В момента няма възможности за екстрадиция директно в Афганистан"

Към момента, при актуалните германски правила, директното депортиране в Афганистан не е възможно, обяснява пред германската обществена телевизия АРД експертът за Афганистан Томас Рутиг, който е един от създателите на Afghanistan Analysts Network. "В момента няма никакви възможности за директна екстрадиция в Афганистан. Освен ако германското правителство не успее да убеди съседните държави да сътрудничат. Но те ще обмислят много добре дали да приемат такова лице - особено в случай на тежък нарушител. А цената може да бъде толкова висока, че вероятно ще прекрачи някои морални граници", казва Рутиг.

В момента някои от дискусиите, които се водят в Германия, създават впечатлението, че престъплението в Манхайм евентуално е можело да бъде предотвратено, ако Германия и в миналото беше депортирала престъпници и опасни лица. В свой анализ АРД обаче посочва, че дори и да нямаше правни или други пречки за депортиране в Афганистан, това престъпление нямаше как да бъде предотвратено. Причината: нападателят не е бил криминално проявен, нито е попадал в полезерението на властите по линия на евентуална терористична заплаха.

Какво ще се случи сега с 25-годишния мъж от Афганистан? Може ли веднага да бъде екстрадиран? АРД обяснява, че нападателят от Манхайм е извършил тежко престъпление на територията на Германия - ранил е няколко души и е убил един човек. Затова той първо трябва да бъде изправен пред германски съд. Целта е да бъде осъден в Германия - защото престъплението е извършено в тази страна. Ако той бъде екстрадиран веднага, може да се окаже, че в страната, в която е изпратен, няма да бъде осъден за това тежко престъпление и така ще остане ненаказан.

Кой е афганистанецът, убил полицая в Манхайм?

25-годишният афганистанец, убил миналата седмица полицая в Манхайм, пристига в Германия през 2014 година. Той е женен, има две деца и живее в Хепенхайм, провинция Хесен. До момента на извършване на престъплението той не е попадал в полезрението на органите по сигурността. Тъй като не е принадлежал към някаква група, е трудно такъв човек да се проследи предварително, подчертаха от вътрешното министерство на Баден-Вюртемберг.

"Предотвратяването на подобен тип нападения е наистина много трудно", подчерта във вторник, 4 юни, вътрешният министър на Баден-Вюртемберг Томас Щробл. Тогава той посочи, че има все повече доказателства за това, че престъплението е било религиозно мотивирано или по-точно ислямистко-екстремистко мотивирано. Към момента по всичко личи, че нападателят от Афганистан вероятно е "ислямистки радикализиран индивидуален извършител", подчерта Щробл. Подобни единични лица, които се радикализират, биха могли лесно да се сдобият и с оръжие. Те използват или моторно превозно средство, или нож, а и двете са лесно достъпни, обясниха от вътрешното министерство.

Автор: Мария Илчева


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    34 4 Отговор
    Ще ги връщат в страна на първа регистрация, всички знаете коя е тя. Денков ходи и разписа, да поличавате по 20000 еврака на върнат талибанин.
  • 2 Абе Шолцито

    21 2 Отговор
    Сам ли ще се екстрадира сега?
  • 3 Боко с тротинетката

    33 3 Отговор
    Забравил е да спомене къде ще ги екстрадират......познайте от три пъти.....

    Коментиран от #6

  • 4 Помнещ

    20 2 Отговор
    Евроценнстите на пзвиляват депортация на бежанци това е основен принцип на ЕС
  • 5 Семинарията

    16 2 Отговор
    Ще края на ЕС ако почнат да депортират емигранти и бежанци.
  • 6 честен ционист

    4 9 Отговор

    До коментар #3 от "Боко с тротинетката":

    Не се коси, пенсия трябва да получаваш един ден, а пари йок.

    Коментиран от #10

  • 7 БОЗА

    13 1 Отговор
    Меркел не одобрява това..."Ще се справим"... ;-)))

    Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ( Баклава и Халва )
  • 8 честен ционист

    1 8 Отговор
    Братишките ще разиграят Афганистан 2- продължението, тоя път по други чукари.
  • 9 А тебе Щолци

    9 1 Отговор
    Къде ще те екстрадираме? Ти си пефектен престъпник!
  • 10 Боко с тротинетката

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "честен ционист":

    Изяден от канибали и заклан от амуджи пенсия не харчи бе шошон.

    Коментиран от #11

  • 11 честен ционист

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Боко с тротинетката":

    В Африка за демократично се разбира, като те гръмнат, да не те ядат после.
  • 12 Ръкспин

    5 1 Отговор
    Къде? В България ли?!
  • 13 БАРС

    6 0 Отговор
    АБЕ КАКВО ГИ ЖАЛЕЯТ НА ЕДИН РАНЕН ПЛИЦАЙ ИЛИ ОБИКНОВЕНН ЧОВЕК ОТ ТИЯ ТО 10 000 НАОБРАТНО ОТ КЪДЕТО СА ДОШЛИ АКО НЕ ВСИЧКИТЕ НА ОБРАТНО,А ПО ЦЯЛАТА ГРАНИЦА НА ЕС С ТУРЦИЯ И ГЪРЦИЯ ДА СЕ СТРЕЛЯ И ДА СЕ НАСЛАГАТ МИНИ КАКТО ПРИ ТОШКАТА ПИЛЕ ДА НЕ МОЖЕ ДА ПРЕХВРЪКНЕ.

    Коментиран от #15

  • 14 Луд

    13 0 Отговор
    Докато екстрадирате 1 000 000 джихадисти от Германия те ще са избили 2 000 000 Германци и ще са оставили наследство 4 000 000 да продължава джихада. и така от 4 на 8 от 8 на 16 до изтребването на Европа. Не Ви се вярва нали ,няма да сте живи да видите. Те и Немците през 1940 г не са вярвали че ще целуват ръка на еврейте ама. Ти да видиш.
  • 15 Е така де

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "БАРС":

    Но дядо Джо не дава .
    А иначе това беше брутално и одговора трябва да е безмилостен .

    Коментиран от #16

  • 16 БАРС

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Е така де":

    ДА ПРАВ СИ МНОГО ОТ ПОЛИТИЦИТЕ ТА И НАШИТЕ СЕ РЕДЯТ НА ОПАШКА ДА ГО ЦУНКАТ ПО Г
  • 17 Бай Дън

    1 0 Отговор
    Евро 2024 ще е много интересно тези наистина си играят с огъня, вече съм убеден че са малоумни. После Русия ще е виновна, ще има едни конспирации, теории всички западни медии ще почнат да плюят. Но Олафчо сееш ветрове не знам какво ще жънеш да не се окаже последното европейско по футбол!!!! Когато един боклук се вмирише ароматизатор не помага Европа дъха!
Новини по държави: