Last news in Fakti
  Тема: Украйна

29 Март, 2024 14:01 2 604 29

Войната в Украйна и грешките на Германия

  • украйна-
  • олаф шолц-
  • грешки-
  • шолц-
  • германия-
  • таурус-
  • русия-
  • война-
  • нато-
  • канцлер

Петима германски историци разкритикуваха остро думите и действията на "своя" канцлер спрямо Русия

Войната в Украйна и грешките на Германия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Управляващата в Германия Социалдемократическа партия се тресе от вътрешни противоречия и външен натиск във връзка с непоследователната си политика към Русия и войната в Украйна. Сега по този повод остро писмо написаха петима уважавани историци, сред които и един от корифеите на историческата наука в страната.

Хайнрих Аугуст Винклер не е кой да е. Смятат го за един от най-важните историци в Германия, припомня германската обществена медия АРД. В публикацията става дума за едно настойчиво, дори гневно писмо, което Винклер и още четирима професори, при това симпатизиращи на социалдемократите, са изпратили до ръководството на ГСДП, т.е. и до канцлера Олаф Шолц. "Писмото звучи като разчистване на сметките с цялата политика на ГСДП относно Украйна", пише авторът Георг Шварте и цитира: "Комуникацията на канцлера, на партията и на фракционното ръководство по въпроса за оръжейните доставки за Украйна с основание остро се критикува в обществения дебат".

Още новини от Украйна

Става дума за колебливата позиция на канцлера по въпроса за оръжейните доставки и най-вече за неговото вето върху изпращането на крилати ракети "Таурус" за Украйна.

Според историците, аргументите на социалдемократите в дебата за оръжейните доставки са "произволни, противоречиви и нерядко изопачаващи фактите" - това пише в писмото, с което разполага редакцията на АРД. Медията припомня, че професор Винклер членува в ГСДП вече от 60 години и че още преди Путин да прояви своята лакомия за власт и територии е предупредил за тази опасност. Сега Винклер и другите професори, поставили подписите си под тревожното писмо до Социалдемократическата партия, с изненадваща недвусмисленост критикуват думите и действията на "своя" канцлер. Те смятат, че правителственият ръководител и неговата партия са длъжни най-напред да оценят действията на Русия: "Щом канцлерът и партийното ръководство прокарват червени линии не за Русия, а само и единствено за германската политика, това трайно отслабва германската политика за сигурност и само помага на Русия", пишат историците.

"Липсата на единство окуражава Путин"

Те имат предвид най-вече окончателното вето на канцлера върху доставките на крилати ракети "Таурус", но писмото им поставя и друг акцент: защо канцлерът реагира така остро на умишлено неопределените думи на френския президент Макрон за изпращането на западни войски в Украйна? Както е известно, Шолц недвусмислено заяви: "Нека го кажа от ясно по-ясно: като германски канцлер аз няма да пращам войници в Украйна". Историците коментират в тази връзка, че Путин ще възприеме като окуражаване всяко разминаване в позициите на съюзниците, всеки случай, когато те нямат предварителна съгласуваност.

В писмото става дума и за едно изявление на парламентарния лидер на социалдемократите Ролф Мюцених, което предизвика бурни обществени реакции: "Не е ли дошло време вместо за това как се води война, вече да говорим за това как се замразява, а по-късно и приключва една война?". Мюцених постави този въпрос в Бундестага, а петимата историци, редом с доста други общественици, смятат изявлението за "фатално" и илюстриращо "късогледия възглед за мира на някои социалдемократи".

Грешките не са преосмислени

Историците поставят и още един болен въпрос, за който в международната политика се говори по-често, отколкото в германската: грешките на социалдемократите в политиката им към Русия през последните десетилетия. Те смятат, че вместо честно да преосмислят тези грешки, сега социалдемократите са оправдават с традиционната външна политика, чието начало постави Егон Бар, която възприемат безкритично и дори идеализират като запазена марка на ГСДП. Но по този начин партията им започва да изглежда неблагонадеждна и уязвима, пишат историците.

В отговор на запитване на АРД, от партийната централа на социалдемократите отговорили, че са стреснати от възбудата на такива известни историци, че с тях се разговаря, а след Великден е запланувана и обща среща. Съпредседателят на ГСДП Ларс Клингбайл напоследък на няколко пъти повтаря, че в момента Европа има нужда от сигурност срещу Русия, а не заедно с нея, но професор Винклер и другите историци сякаш не смятат това за достатъчен ангажимент. Тяхната дефиниция звучи другояче: "Един истински епохален обрат изисква преди всичко следното: да се разбере, че Русия вече от години води хибридна война срещу Европа, а още от началото на пълномащабното нахлуване в Украйна преследва плана си да я унищожи".

Тонът на писмото е еднозначен - според петимата историци ГСДП отказва да приеме реалността, коментира авторът на АРД. Той припомня още, че току-що заявка за оттегляне от политиката направи един виден социалдемократ - специалистът по външна политика Михаел Рот. Рот открай време настоява да се доставят оръжия за Украйна, а тази му позиция явно не се харесва на някои хора в партията, обяснява той и признава, че по отношение на войната вътре в ГСДП има напрежение.

В обобщение Георг Шварте пише: "Ропотът срещу курса на социалдемократите по отношение на Украйна става все по-шумен и все по-публичен. Нищо, че наскоро канцлерът обяви тези дебати в Германия за "смехотворни" и "конфузни".

Георг Шварте (ARD) | Биляна Михайлова (редактор)


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 съществуването на Германия

    32 4 Отговор
    е грешка.

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ЩЩД Веле

    26 4 Отговор
    Записано ви е в Конституцията да не пращате военни срещу Русия. Историците знаят ли за цокалата в коридора, или не?

    Коментиран от #6

  • 4 горски

    34 4 Отговор
    Партията така,партията иначе....
    Направете референдум,и питайте немския народ какво иска....и дали е склонен да влиза във война и да обеднява заради Украйна.Ама шубе ....
    То и у нас и в цяла Европа, отговора ще запрати всички политици ...в преизподнята.
  • 5 Тома

    31 4 Отговор
    На тези историци сигурно дядовците и бащите са били в чувала на Сталинград и мечтаят това пак да се случи
  • 6 Ризата

    10 9 Отговор

    До коментар #3 от "ЩЩД Веле":

    В корана е записано не пращайте войници срещу руските свръхчовеци

    Коментиран от #8

  • 7 Это

    7 29 Отговор
    Грешка на Германия е че бави Тауруса а грешка на фащ е че не дават ЯО на укрите за да им решат проблемите и да не се налага на 4 таджика да правят за смях свръхдържавата

    Коментиран от #10

  • 8 ЩЩД Веле

    8 3 Отговор

    До коментар #6 от "Ризата":

    Не ти знам религията, ама щом се гъ.зиш ти вялвам....

    Коментиран от #11

  • 9 Томов

    21 2 Отговор
    Петима историци, на обща възраст 450г. Те няма да ходят да се бият.
  • 10 ЩЩД Стайков

    12 1 Отговор

    До коментар #7 от "Это":

    Свръх, свръх... Ника си мениш, ама от сайтчето сте еднакви...
  • 11 Ризата

    2 14 Отговор

    До коментар #8 от "ЩЩД Веле":

    Срещу руските наколенкаджии да бягам не мога да ги стигна по гъзене

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ЩЩД Веле

    9 2 Отговор

    До коментар #11 от "Ризата":

    Ами защото си на задна скорост - затова. Кой съм аз да ти се меся в половия живот!?

    Коментиран от #17, #28

  • 14 бутни в това число и

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "Значи":

    себе си ,клето гяу рче

    Коментиран от #16

  • 15 Механик

    14 3 Отговор
    Тоя историк, май не помни историята. А който не помни историята е обречен да я повтори.
    На будестага май пак ще се вее червеното знаме, а на площада ще се чува руска реч и и бръмчене на руски танкове.

    Коментиран от #29

  • 16 Значи

    1 7 Отговор

    До коментар #14 от "бутни в това число и":

    Не изпадай в истерия азиятски
  • 17 Ризата

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "ЩЩД Веле":

    Като цяло си господин никой правилно

    Коментиран от #22

  • 18 Шляхтих

    9 1 Отговор
    Тоя е историк,колкото Бойко генерал.Мазохисти, сър..
  • 19 Найгнусните

    1 9 Отговор
    Еничари са русофилите
  • 20 хъхъ

    10 1 Отговор
    Дърти нацисти мечтаят пак да превземат Русия.
  • 21 Грешката е една

    9 0 Отговор
    Една е само грешката, че пак се бутат между шамарите. Германия може да строи автомобили и минарета, ама за война не стават, хич не им върви горките
  • 22 щщд

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Ризата":

    Защо ми го ползваш като четка за зъби? На София 1000, ул. Карнеги 11А нямате ли си?
  • 23 Хайнрих Химлер

    1 7 Отговор
    Крайно време е да ударим руснаците!
  • 24 интереси и ескалация

    9 0 Отговор
    Тези професори са прекалено смели, защото са прекалено стари за фронта! Защо не попитат младите? Кой е готов да отиде да се бие за американските интереси в Украйна? Ракетите "Таурус" трябва да се обслужват и насочват от германски войници и офицери! Франция и Великобритания дадоха ракети "Сторм Шадоу" на Украйна, но там има техни части, макар и уж като доброволци! И не малко от тях вече загинаха.....
  • 25 Тити

    1 0 Отговор
    Дойчовците са мишки!
  • 26 Историк

    0 1 Отговор
    Колкото и да говорят руснаците, ако Хитлер не бе ангажиран на запад СССР едва ли щеше да се справи с вермахта. При Сталинград 29 дивизии стоят във Франция и за да пазят евентуален десант от Запад. Само четири от тях щеше да решат битката при Сталинград. В Норвегия стоят други осем. Въпреки , че няма резерви германците настъпват при условие, че руснаците непрекъснато пращат нови. Последните две преди малко преди 19 ноември са притени от личния резерв на Сталин.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 От страни

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "ЩЩД Веле":

    Той е на "обратна" скорост....
  • 29 От страни

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Механик":

    И седналите в парижското кафене русняци ще викат "быстро-быстро, тащи су.а хавчик". А после ще ги наричаме бистро...
Новини по държави: