Last news in Fakti

8 Юни, 2024 05:31 1 490 21

В Манхайм почетоха паметта на убития от афгански имигрант полицай ВИДЕО

  • германия-
  • манхайм-
  • памет-
  • полицай

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер определи извършеното като "кървав терористичен акт"

Водещи национални и местни политици, а също и около 1 500 роднини, приятели и хора, дошли да покажат съпричастността си, почетоха паметта на полицая, намушкан с нож преди седмица от афганистански имигрант в югозападния германски град Манхайм, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер определи извършената на централния градски площад в Манхайм атака с хладно оръжие, при която служителят на реда беше смъртоносно ранен, като "кървав терористичен акт".

По време на възпоменателната проява майката на 29-годишния полицай Рувен Лаур избухна в сълзи. Синът ѝ издъхна миналата неделя, само дни след като беше ранен при опит да се намеси при нападение, при което мъж атакува няколко души по време на митинг на антиислямското движение "Пакс Европа" в Манхайм, град в провинция Баден-Вюртемберг.

Щайнмайер, премиерът на Баден-Вюртемберг Винфрид Кречман и областният вътрешен министър Томас Щробъл запазиха минута мълчание в памет на полицая. Почит към Лаур отдадоха и служителите на реда в цяла Германия.

През последните седмици не спират "подлите актове на политическо насилие", нападат се кметове, министри, депутати и партийни активисти, каза Щайнмайер.

"Ние демократите в тази страна никога не бива и никога няма да се примирим с използването на насилие при политически спорове", заяви президентът.

Заради смъртоносното нападение с нож канцлерът Олаф Шолц иска да се възобновят депортациите в Афганистан и Сирия за извършителите на тежки престъпления. Но в изложеното от него становище по въпроса от името на правителството не се уточнява как той смята да претвори намеренията си в реалност.

При нападението афганистанецът рани и петима участници в митинга, състоял се на 31 май, които все още страдат от последствията и изпитват болка, заяви Щефани Кицина от "Пакс Европа".

"Все още сме в шок", каза тя. "Първо трябва да се съвземем, да преодолеем шока от случилото се."

По думите ѝ 59-годишният член на управителния съвет на организацията Михаел Щюрценбергер се е наложило отново да влезе в болница заради прекалено голямото количество кръв, което е загубил в резултат на раняването си при атаката.

Снощи след церемонията в памет на убития полицай неколкостотин души излязоха на демонстрация срещу ислямизма, организирана от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) в Манхайм. Тя беше посрещната от контрапротест на няколко хиляди души, които скандираха вън нацистите от страната.

Според полицията участниците в митинга на АзГ са били около 700, а тези в контрадемонстрацията - около 3300.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За какво е натото??

    54 2 Отговор
    Да пази народа от чужденци, които го унищожават!
    Тогава, всичките брадати ножари, дошли в страната след 2000-та година, на натовски кораби и обратно в страните, от където са дошли. Няма "деца", няма "майки с деца", няма "инжинери" и "химици"! Всичката паплач да се махне от Европа.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 ТОВА МАИ

    14 10 Отговор

    До коментар #1 от "За какво е натото??":

    НЕ Е ДЕМОКРАТИЧНО

    Коментиран от #4

  • 3 да де

    40 3 Отговор

    До коментар #1 от "За какво е натото??":

    Га ги посрещаха с плюшени мечета и си правеха селфита с тях не реваха сега рИвът за това да благодарят на Меркел ханъм.
  • 4 А колко е

    35 2 Отговор

    До коментар #2 от "ТОВА МАИ":

    Демократично, да наръгат полицая? А преди месец един 34 годишен сириец наръга 4 годишно дете в магазин... А пътници във влак бяха гонени с брадва от друг брадат... В Бремен заклаха двама бояджии, коренни немци. И все оръжието е било брадви и ножове, а пострадалите коренното население!!!
    Е, кое е демократично? Да седят и да чакат, докато ги заколят всичките? "Хубава демокрация " са си избрали!!!

    Коментиран от #7

  • 5 ХАХАХА

    26 1 Отговор
    А колко ги избиха без да им почетат паметта не ти е работа. И афганеца сега в затвора сигурно го гледат кат писано яйце хахаха ,ама не го показват и не вият разни НПО там ,че му се нарушават гражданските права.
  • 6 Калпазанин

    20 1 Отговор
    Нападат се кметове, депутати министри политици от различни партий, мен ми е интересно само от емигранти ли се нападат и защо, сигурно защото причината е в либерастията и опитите ви да заглушават истината, да пи агаъе не на тия на които трябва, забранявате палестинския флаг и пропслесрински протести а пред всяко кметство закачени парцалите на укрия исраел и онова там с дъгата, и после кой ми @@@ в г@@@@@

    Коментиран от #10

  • 7 ТАКА Е ПРИ

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "А колко е":

    ДЕМОКРАЦИЯТА НЕ ГО ПИПАШ ДОКАТО НЕ ИЗВЪРШИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ
  • 8 Ходили ли сте в Манхайм

    17 1 Отговор
    Ако не сте ходили , поне сте ходили на пазара в Одрин, няма разлика, само чалми и фесове ще видите
  • 9 Жоро

    16 0 Отговор
    Толерантноста е повод да те оберат тези с които трябва да си толерантен! Най лошото е да те убият и да ти почетат паметта с минута мълчание а да ги екстрадират в родното им място вместо да ги екзекотират е цинично.
  • 10 Пинко

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "Калпазанин":

    Освен, че си прост, си и неграмотен.
    ПартиИ, Имигранти .
  • 11 Абсурдистан

    10 0 Отговор
    Това се случва, когато толерантността се бърка с толерастия! Приютяването на терористи е престъпление!
  • 12 БГсъм

    13 1 Отговор
    Осъзнай се ариецо! Крайно време е и то изтича.
  • 13 Циник

    10 0 Отговор
    Защо да го депортират, за да се върне пак ли. Или разстрел или в изолатора до живот. Глупави европейци, а после плачат, че Алтернатива за Германия става все по-силна.
  • 14 Германски Хелзинкски Комитет

    7 0 Отговор
    След инцидента наши психолози оказаха психологическа помощ на клетите бежанци. Те обащаха друг път да не правят така. Изпитват остра нужда от повече джамии и е необходимо да се повишат помощите за тях и милите им 15-20 членни семейства!
  • 15 Мнение

    7 0 Отговор
    В Манхайм е нещо страшно, все едно не сте в Германия!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Истината!

    5 0 Отговор
    Германия отдавна вече не е същата.
  • 18 Луд

    2 0 Отговор
    Видеото е в нета вижте сами защо този полицай бе заклан . Ясно се вижда че повали на земята германеца а не мюслито .
  • 19 Луд

    3 0 Отговор
    А политиците какво правят Погребението минава и чакаме с безразличие следващото .
  • 20 Валентин

    1 0 Отговор
    Една от най-глупавите прояви на човек от органите на реда, които съм гледал.
    Естественият подбор работи!
  • 21 Виц

    2 0 Отговор
    3000 канцлера на Германия говори на арабски а от долу вървят немски субтитри в реч по телевизията .
Новини по държави: