Last news in Fakti

12 Юни, 2024 15:40 1 509 23

Вашингтон: Турция никога не е била по-солиден съюзник на Запада

  • турция-
  • нато-
  • украйна-
  • сащ-
  • реджеп ердоган

САЩ притиснаха Анкара да ограничи всяко заобикаляне на санкциите срещу Москва след избухването на войната в Украйна, както и да разреши разширяването на НАТО

Вашингтон: Турция никога не е била по-солиден съюзник на Запада - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция продължава здраво да се държи за Запада и нейното партньорство със Съединените щати никога не е било по-силно, въпреки че страните остават разединени по отношение на войната на Израел в Газа. Това заяви посланикът на САЩ в Анкара Джеф Флейк пред "Ройтерс".

Флейк, който трябва да напусне поста си тази есен, посочи, че одобрението на Турция за разширяването на НАТО и сделката за продажба на американски F-16 са сигнал за наклона на Анкара към Запада през тази година и поставят началото на траен тласък в търговията и инвестициите.

"Стратегическото партньорство никога не е било по-силно и ние сме на добро място", увери 61-годишният Флейк.

Вашингтон притисна Анкара да ограничи всяко заобикаляне на санкциите срещу Москва след избухването на войната в Украйна, както и да разреши разширяването на НАТО, което приключи през януари с одобрението на Турция за членството на Швеция след 20-месечно забавяне.

Флейк отбеляза, че въпреки силните икономически, търговски и енергийни връзки на Турция с Русия, войната в Украйна подчертава нейния ангажимент към НАТО и Запада.

Турция "е перфектна в подкрепата си за териториалната цялост и суверенитета на Украйна", подчерта Флейк и посочи спирането на руските военни кораби, преминаващи транзитно към Черно море, и доставката на дронове за Киев.

Той добави, че тази година двупартийните настроения към Турция в Конгреса на САЩ са станали положителни и това ще продължи независимо от резултата от изборите в САЩ през ноември.

"Те здраво се държат за Запада", категоричен бе посланикът.

Основното напрежение в отношенията между САЩ и Турция през последните години е съюзът на Вашингтон със сирийските кюрди, които Анкара смята за терористи, и закупуването от Турция на руски отбранителни системи С-400, което предизвика санкции на САЩ и отстраняване от програмата за изтребители F-35.

Най-новото разминаване е около войната в Газа. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган остро разкритикува "израелските военни престъпления" и подкрепата на САЩ за операцията срещу палестинската въоръжена групировка "Хамас".

Американският посланик посочи, че планираното посещение на Ердоган при Байдън в Белия дом миналия месец е било отменено поради проблеми с графика, но това се е случило и в момент, когато ситуацията в Газа е създала "труден политически фон".

"Очевидно ще има различия със ситуацията в Газа, това е трудно", призна той.

Флейк обаче добави, че близките отношения на Анкара с политическите лидери на "Хамас" са предоставили ценен проводник по време на конфликта и в преговорите за прекратяване на огъня и че Вашингтон понякога я моли да им предава послания.

Срещата на лидерите на страните от НАТО във Вашингтон следващия месец е възможност и за среща Байдън-Ердоган, като се има предвид, че "има известно желание и от двете страни", заяви още той.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    29 3 Отговор
    Дреме му на Падишаха за краварите и НАТО той си гледа турския интерес и ще търгува с който си иска.

    Коментиран от #19

  • 2 Добре де

    18 4 Отговор
    тя затова ли иска в БРИКС
  • 3 хммм

    5 21 Отговор
    Турция никога до сега не е била толкова фашизоидна сстрана!
  • 4 Хубу

    15 1 Отговор
    Успокоявайте се.
  • 5 Турция напира за

    17 3 Отговор
    Брикс. От няколко дни се развиват такива процеси, за които ви е забранено да пишете. С после, ще хулете. Така с пропагандата си нескопосана създадохте и Възраждане и Величие, мисирки.
  • 6 Гориил

    9 6 Отговор
    Основната разлика между САЩ и Турция е напълно различна. Първият иска да измами и ограби , вторият разбира, че скъсването с Русия ще означава край на турската икономика.Изборите за Народно събрание на България ясно показаха и доказаха това. При новото съотношение на силите за Вашингтон ще бъде много по-трудно и неудобно да тероризира София.
  • 7 Софийски

    5 6 Отговор
    Вова без турчулята няма да започне офанзива слущу алианса
  • 8 гост

    2 8 Отговор
    Германската енергийна компания "Унипер" съобщи, че окончателно прекратява дългосрочния договор с "Газпром" за доставки на газ, предаде Ройтерс. Договорът така и не се изпълнява през последните две години, от началото на руската инвазия в Украйна .
    "Унипер" изтъкна, че това решение е станало възможно след решението на Арбитражния съд от 7 юни, което е присъдило на компанията компенсации от над 13 милиарда евро заради щети, причинени от недоставен от "Газпром" природен газ след средата на 2022 . "Решението на съда дава правни основания на компанията да приключи отношенията си с "Газпром експорт", заяви главният изпълнителен директор на "Унипер" Михаел Люис. От компанията уточняват също , че това е само първото от поредица дела , които водят срещу Газпром ,а само други немски компании са завели такива за над 80 милиарда евро .
    Да допълня това е само една компания от само една държава , общо от ЕС има заведени над 30 такива дела , включително от България , за обща сума надхвърляща над 8 пъти настоящата капитализация на Газпром , тоест дори малка част от тях да бъдат удовлетворени , това означава директен иск за обявяване на Газпром във фалит !!!

    Коментиран от #9

  • 9 Гориил

    6 3 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Доставките на газ бяха спрени в отговор на санкционирани пакети и валутен терор. Забранихте плащания в долари и блокирахте банкови сметки. Когато беше помолен да продаде газ в рубли, Uniper отказа да плати. Решението на арбитражния съд ще бъде оспорено от решението на азиатските арбитражни съдилища.Ако Juniper не се съобрази с решенията на някой от азиатските арбитражни съдилища (именно тези съдилища ще обжалва Газпром), неговите активи (по света) ще бъдат конфискувани.Освен това на срещата на БРИКС в Казан ще бъде сформиран собствен арбитражен съд.

    Коментиран от #15

  • 10 дайте малко по сериозно

    3 15 Отговор
    Ердоган еднакво мрази и Америка и Русия дайте да не се заблуждаваме . Къде от исторически план къде от бъдещи проекти Ердоган иска да стои на 2 стола но както е известно от такава ситузция винаги се сяда на земята . Не , далеч съм от мисълта че е лош политик и не мисли за турската нация но ми се струва че ще преиграе в игрите си , просто като погледнем в историята и това е единственното заключение , все пак Турция не е с капицетет на самостоятелна държава .

    Коментиран от #12, #13

  • 11 Накрая всички му клякат

    12 2 Отговор
    Какво е това ухажване на султана от всички не знам.

    Коментиран от #21

  • 12 Всъщност истината е

    20 1 Отговор

    До коментар #10 от "дайте малко по сериозно":

    Че Ердоган винаги си е стоял на неговият си стол. Ти това няма как да го разбереш понеже винаги си бил наведен ту на едни ту на други и в твоят мироглед светът е устроен така.
  • 13 Гориил

    10 3 Отговор

    До коментар #10 от "дайте малко по сериозно":

    Нито Русия, нито Америка ще могат да влияят на политическите решения на Ердоган. Разривът с Русия или САЩ е пагубен за турската икономика. В същото време никоя от световните сили няма да може да откаже на Анкара, тъй като това би било загуба и поражение.За САЩ е немислимо да загубят Турция, за Турция е катастрофа да загубят Русия.

    Коментиран от #14

  • 14 Забравил си да добавиш какво е за Русия

    12 0 Отговор

    До коментар #13 от "Гориил":

    Да загуби подкрепата на Турция или открито да се конфронтира с нея

    Коментиран от #16

  • 15 гост

    5 3 Отговор

    До коментар #9 от "Гориил":

    Можеш да си повтаряш до утре като папагал опорките от Кремъл , ама на никой не му пука !!! Има ВЛЯЗЛА В СИЛА ПРИСЪДА ОТ МЕЖДУНАРОДЕН АРБИТРАЖЕН СЪД , който Газпром се е съгласил в договора си с клиента да бъде арбитър !! И не подлежи на обсъждане , а на изпълнение !! И е само първата от много !!
  • 16 Гориил

    3 11 Отговор

    До коментар #14 от "Забравил си да добавиш какво е за Русия":

    В Турция инфлацията е 40 процента и е катастрофа в енергетиката.Всеки от външните играчи може да тласне Анкара до ръба на пропастта.Затова Ердоган упорито чука на вратата на БРИКС и моли Путин за среща в Астана.

    Коментиран от #20

  • 17 Турция

    9 2 Отговор
    ще стане член на БРИКС,което означава че сащ/нато/ я изпускат!
  • 18 Мдаа

    2 13 Отговор
    Знаем го двуличието на Ердоган - за него кюрдите са терористи, а палестинците борци за свобода ! Относно ЕС пък - на преден план съюзник, а в задния двор сделки с Москва ! Какво да говорим повече. ..!
  • 19 Диди

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    Ако не му дреме,Турция няма да е все още член на НАТО. Първо се информирайте защо и от кога Турция е в НАТО.Е тогава едва ли ще пишете глупости.
  • 20 Попресилил си се нещо

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Гориил":

    Всъщност на Путин много му се иска Ердоган да иска в БРИКС. Но въпросът беше друг. Какво ще струва на Русия конфронтацията с Турция.
  • 21 Жжжжжж

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "Накрая всички му клякат":

    Не е уважение а принуда и принуждаване изнудване. САЩ като усетят че Турция се движи в друга посока и хоп,скачат да я спрат.
  • 22 Биби Кинг

    1 1 Отговор
    ВНЕМАНЕ: - ПИЕНГУРИТЕ ПОЧНАА ДА СЕ ОСЕШТАТ КАДЕ СА СЕ ОЖИРКАЛЕ!
  • 23 МИТ

    0 5 Отговор
    Пълни глупости, Анкара никога не е била по голям враг на Запада от сега и това се дължи на слабостта на Запада и най вече на САЩ
Новини по държави: