Last news in Fakti

11 Юни, 2024 14:33 784 11

ООН обвини Израел в извършване на военни престъпления при операция за освобождаване на заложници

  • оон-
  • израел-
  • военни престъпления-
  • операция-
  • освобождаване на заложници-
  • газа

Агенцията на ООН обвини палестинските съпротивителни групи в същото престъпление за задържане в пленници в гъсто населени райони

ООН обвини Израел в извършване на военни престъпления при операция за освобождаване на заложници - 1
Снимкa: БГНЕС

Убийството на стотици палестинци при военната атака на Израел за освобождаване на четирима заложници в Газа през уикенда може да е военно престъпление, съобщи Службата на Върховния комисар за правата на човека (OHCHR), цитирана от "Дейли сабах".

Агенцията на ООН обвини палестинските съпротивителни групи в същото престъпление за задържане в пленници в гъсто населени райони, цитирано от News.bg.

Израел твърди, че операцията, придружена от въздушно нападение, се е провела в събота в центъра на жилищен квартал в централния район Нусейрат в Газа, където "Хамас" е държал заложниците в два отделни жилищни блока.

По данни на здравните власти в анклава при операцията са загинали най-малко 274 палестинци.

"Ние сме дълбоко шокирани от въздействието върху цивилните от операцията на израелските сили в Нусейрат през уикенда за освобождаването на четирима заложници", заяви говорителят Джеръми Лорънс в Женева.

"Съобщава се, че стотици палестинци - много от тях цивилни, са били убити и ранени".

"Начинът, по който бе проведена атаката в толкова гъсто населена зона, сериозно поставя под въпрос дали принципите на разграничение, пропорционалност и предпазливост - както е посочено в законите на войната - са били спазени от израелските сили", подчерта Лорънс.

Запитан за цифрите, предоставени от Министерството на здравеопазването в Газа, той отвърна, че преди 7 октомври, когато е имало по-голяма възможност за проверка, ООН постоянно е откривала, че "числата, които ни предоставят, са точни почти на 100%".

Относно държаните заложници в Газа Лорънс поясни, че това също е "забранено от международното право".

Той добави, че държането на пленници в такива гъсто населени райони от палестинските групировки "излага живота на палестинските цивилни, както и на самите заложници, на допълнителен риск от военните действия".

"Тези действия и от двете страни могат да се равняват на военни престъпления", категоричен бе той.

Войната избухна след атаката на "Хамас" на 7 октомври срещу Южен Израел, при която бяха убити над 1170 души.

От 252 души, взети за заложници през този ден, 120 остават в ивицата Газа. Най-малко 43 от тях са мъртви според израелската армия.

Оттогава Израел е убил над 37 000 палестинци - предимно жени и деца, в ивицата Газа.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    10 4 Отговор
    Хазарите ще отговарят в Хага

    Коментиран от #9

  • 2 да де

    9 0 Отговор
    ООН отдавна са бутафория и никой от силните на деня не ги бръсне за слива.
  • 3 Пешо

    8 2 Отговор
    Тези заложници били в блока, а освободителите думнали блока!!!!

    Коментиран от #8

  • 4 Факти

    9 3 Отговор
    А днес в Харков четирима загинали!Какво са 274 палистинци,предимно жени и деца?Ана ,че лоши руснаци!И колко професионална медия сте !Браво!
  • 5 Абе,

    4 0 Отговор
    ООН що не си е..т май...а? (познай липсващите букви)
  • 6 Сергей Ауслендер

    5 4 Отговор
    Заложниците са държани в семейства на мирни жители.В частност това е семейство Ал Джамал, членовете на което са лекари и журналисти. Хора с мирни професии, които израелската военщина жестоко убила. Юристите обясняват: Лекар и журналист наистина са мирни професии, но в този момент, в който ти държиш в къщата си заложник, осигуряваш неговата охрана и задържане, ти участваш в отвличане на човек ти се превръщаш в комботант и ставаш легитимна военна цел. Говорят, че сред богатите семейства в Газа било престижно да държиш в дома си заложник. Това осигурявало на семейството прикритие от страна на Хамас и евентуално получаване на някакви средства.
  • 7 НЕПОЗНАТ

    6 3 Отговор
    Никой вече не се съобразява с ООН. Тази институция е бутафорна. Това е пълно безобразие. победа за Палестина и нейния народ.
  • 8 Сценарият е друг

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Пешо":

    Участват Шабак, спецчасти на полицията и спецчасти на армията. Заложниците са на два адреса в лагера Нусейрат и едновременно са се провеждали две операции синхронно. Пред блока спира камион за превозване на мебели, от него слизат хамали и започват да внасят кашони. Избиват всички без децата, прибират заложниците и се качват в камиона. В това време дошли въоръжени мъже и открили огън по камиона. Спецчастите се укрепват в зданието, а отгоре идват самолети и създават огнен кръг около сградата. След това влизат танкове и евакуират двете групи. Загинал е полевия командир на операцията.
  • 9 Не го ли научи?

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Наследниците на хазарите са планинските евреи в днешен Азербайджан. Около 30 000 са.
  • 10 ООН

    6 6 Отговор
    Значи да освободиш заложници от терористи вече му викат военно престъпление.
  • 11 Даааа

    4 4 Отговор
    Ний от Величие строго осъждаме непредизвиканата агресия на Хизбула!

    Слава израел 🇮🇱

    Газа, Ливан и Йемен трябва да бъдат прочистени от тероризма чрез сухоземна военна операция. Готови сме да пратим български командоси!