Last news in Fakti

14 Юни, 2024 12:46 643 3

Хизбула обяви, че е извършила удари с ракети и дронове срещу девет израелски военни обекта

  • хизбула-
  • израел-
  • военни обекти-
  • ракети-
  • удари-
  • дронове

Нападенията бяха извършени в отговор на израелски удар във вторник

Хизбула обяви, че е извършила удари с ракети и дронове срещу девет израелски военни обекта - 1
Снимка: БГНЕС

Хизбула обяви, че е извършила координирани удари с ракети и дронове срещу девет израелски военни обекта, засилвайки враждебните действия на южната граница на Ливан за втори пореден ден, предава Ройтерс, цитирано от News.bg.

Нападенията бяха извършени в отговор на израелски удар във вторник, който уби високопоставен командир на Хизбула. Според ливански източник по сигурността, това е най-голямата атака, извършена от Хизбула от октомври, когато групата започна да разменя огън с Израел на фона на войната в Газа.

В ранните часове на петък, удар върху сграда източно от ливанския пристанищен град Тир доведе до смъртта на една цивилна жена и рани над десет души, много от които деца, според два ливански източника по сигурността. Израелската армия заяви, че разследва инцидента.

Хизбула заяви, че е изстреляла залпове от ракети "Катюша" и "Фалаг" към шест израелски военни обекта. Телевизията на Хизбула, "Ал-Манар", съобщи, че са били изстреляни над 100 ракети едновременно. В допълнение, Хизбула е използвала атакуващи дронове срещу щабовете на Северното командване на Израел, разузнавателен щаб и военни казарми. Според източник на Ройтерс, това включва изстрелване на поне 30 атакуващи дрона едновременно, което го прави най-голямата дронова атака на групата до момента в осеммесечния конфликт.

В четвъртък, сирени за въздушно нападение прозвучаха в градовете в Северен Израел, а израелски официални лица съобщиха за около 40 изстреляни ракети в следобедите часове. Държавната телевизия Кан излъчи кадри на многобройни въздушни прехващания на ракети над израелски градове, включително в Сафед, на около 12 км от границата. Двама души бяха ранени от осколки, съобщи националната служба за спешна помощ на Израел.

Израелските удари са убили над 300 бойци на Хизбула в Ливан - повече отколкото в последната голяма война между страните през 2006 г. Броят на цивилните жертви е около 80. Атаките от Ливан са убили 18 израелски войници и 10 цивилни. Обменът на огън е довел до разселването на десетки хиляди хора от двете страни на границата.

Лидерите на Г-7, събрани в Италия, изразиха дълбока загриженост относно ситуацията на границата между Израел и Ливан. Говорителят на израелското правителство Давид Менцер заяви: "Дипломатично или военно, мирът ще бъде възстановен в нашия север. Израел ще се защити. Не трябва да има никакво съмнение относно това."


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тъктък

    5 1 Отговор
    Защо Израел забрани тв Ал Джазира?

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Защото

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Тъктък":

    Разпространяват фалшиви новини и палестинска пропаганда.