Last news in Fakti
  Тема: Украйна

15 Юни, 2024 03:35 941 23

САЩ: Възстановяването на Украйна ще струва повече от 486 милиарда долара

  • сащ-
  • украйна-
  • русия-
  • война

Западните страни са единодушни, че разходите трябва да се поемат от Русия

САЩ: Възстановяването на Украйна ще струва повече от 486 милиарда долара - 1
Снимка: БГНЕС

САЩ смятат, че разходите за възстановяване на Украйна след конфликта продължават да растат и вече надхвърлят прогнозната сума от 486 милиарда долара, цитирана от Световната банка (СБ).

Това заяви високопоставен представител на американската администрация, цитиран от ТАСС.

Още новини от Украйна

„Разходите за възстановяване продължават да растат. Последната оценка на Световната банка беше 486 милиарда долара. Сега сумата несъмнено е по-висока, особено предвид щетите на енергийната инфраструктура на Украйна през последните седмици“, каза той на специален онлайн брифинг за журналисти по повод участието на президента Джо Байдън на срещата на Г-7 в Италия.

„Така че дискусията се съсредоточи върху това кой трябва да плати и в тази връзка възникна предложението за руските замразени активи“, добави той. Представителят на американската администрация отбеляза, че западните страни са постигнали „единодушно съгласие“, че Русия трябва да плати за възстановяването на Украйна.

Лидерите на Г-7 на среща на върха в Италия на 13 юни постигнаха споразумение за отпускане на 50 милиарда долара на Украйна от печалби от замразени руски активи до края на 2024 г.

Европейският съюз, Канада, САЩ и Япония замразиха активи на Русия в размер на около 300 милиарда долара след началото на специална военна операция. От тях около 5-6 милиарда долара се намират в САЩ, като повечето от тях са в Европа, включително на международния сайт Euroclear в Белгия (където се съхраняват 210 милиарда долара).


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Крумов

    6 5 Отговор
    Проблемът е - че счетоводството на Русия е с работно време, а и е неизвестно къде е регистратурата им.

    Тия нищо чудно верно да изискат и това. Какво да се прави, всеки си има фантазии.
  • 2 Истината

    5 6 Отговор
    Свободата няма цена!
  • 3 Тото

    28 5 Отговор
    Украйна приключи!!!! Такава съдба избраха за нея краварите и шепа крадливи европейски политици!!!!!! Никога няма да бъде възстановена!!!!!!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Жокера

    2 9 Отговор
    Които чупи - купи!
  • 6 А ТАКЪВ

    3 14 Отговор
    Най-безнадеждния и болен човек е руzzкия...!!! Генерал Джохар Дудаев .първия демократично избран президент на Чечня
  • 7 Ха, на бас,

    13 2 Отговор
    че цяла европа ще плаща
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Сесесере

    1 15 Отговор
    Русопитеците от бензиностанцията ще плащат още 100 години, първата вноска вече е направена с блокираните активи на блатниц@та! Русофилите, бърка ли ги, а?

    Коментиран от #12

  • 10 Гошо

    19 1 Отговор
    Разбира се, че Русия ще плати възстановяването. Нали все пак това ще е руска територия и те ще искат да си оправят страната. А за блокираните активи - ако беше толкова просто, до сега ЕС да ги е прибрало и изпратило на Украйна. Ама тя монетата има две страни.
  • 11 Такова няма да има

    12 0 Отговор
    Или поне докато не стане руска територия.
  • 12 Р.К.И.

    2 15 Отговор

    До коментар #9 от "Сесесере":

    Колкото повече нараства тази сума, толкова по-дебело се пише на сметката на Москва. Парите са много, а навсякъде се чувствителни към парите. Не трябва да се допуска да им се размине само с някаква част. Всичко, до последната стотинка трябва да разплатят. Ние с теб не сме нахлули в Украйна, нали? Ще плаща този който е нахлул, убивал и рушил. Ама какво ще ядат в Русия (ще се стигне до този въпрос)? Да ядат речите на Путин - каквото са заработили, това ще ядат.

    Коментиран от #16, #18

  • 13 Отчитат си

    11 1 Отговор
    Тяхните загуби в Украйна. Това което остане от нея ще е лесно за поправяне. А това което си прибере Русия ще си го поправи бързо, както изгради Мариопол. Така,че не ги мислете. Но как ли се чувстват да закупят богата земя в центъра на Европа и тя да се окаже руска. Ха хаха прецакани са, затова ревът и надигат вой до небето.
  • 14 Чичо Дончо каза

    7 2 Отговор
    Абе битият бит...Запада не осъзнава нещата.
  • 15 Гост

    5 1 Отговор
    Да се оправят нас не ни дреме колко ще струва .
  • 16 ГЛЕЙ СИГА

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "Р.К.И.":

    НИЕ С ТЕБЕ НЯМАМЕ НИЩО ОБЩО ПО МЕЖДУ СИ
    ТИ СИ ПРОМИТ ПЕПЕРАСКИ МОЗЪК НАТЪПКАН С КЛИШЕТА
    ТА АКО ИСКАШ ИДИ И НАКАРАЙ РУСИЯ ДА ПЛАТИ
  • 17 интереси

    3 1 Отговор
    А колко им дадохте до сега за въоръжаване? Вероятно повече...
  • 18 трилиони

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "Р.К.И.":

    За американците всичко е търговия, печалби, пари... В Афганистан, според Дойче Веле, Америка е "инвестирала" за 20 години над 900 милиарда долара за обучение и въоръжаване на армията. Резултатът всички го знаят - талибаните ги превзеха за две седмици!
  • 19 Хм...

    1 0 Отговор
    Естествено, че Русия ще поеме възстановяването на присъединената към РФ Украйна.
    Парите ще дойдат от "обединения" запад под формата на сложни лихви, наказателни лихви, глоби, пропуснати ползи, обезщетения и други подобни заради замразените руски активи.
    В същото време руснаците ще обелят 3aдниka на нато и с репарации.
    А ние по стар български обичай отново сме откъм булката!
  • 20 КАКВО ВИ ИНТЕРЕСУВА БЕ ПАПАГАЛИ

    1 0 Отговор
    ТЕ РУСНАЦИТЕ КАТО СИ Я ВЪРНАТ ЩЕ СИ Я ВЪЗСТАНОВЯТ !!!
  • 21 От българите

    1 0 Отговор
    Те руснаците затова я пазиха толкова много че да остане нещо историческо руско а панелките от СССР те ще са по нов тип важното е земята да не тровят /☢️добре че не пуснаха запада да срине украйна/ руснаците ще я вастановят ами вие гледайте нашата България и Европа как се руши без война сега като ни вземат децата на чии гробове ще плачи???
  • 22 бай Иван

    1 0 Отговор
    Щели да участват във възстановяването български фирми както едно време в Ирак. Верно ,не е шега обещал го е посланика на САЩ в София. Казал "Много добре се справихте със възстановяването на Ирак , получихте си заемите с наша помощ и ние сме много доволни от това .Така ,че Ви чакаме в освободена Украйна да покажете всичко на което сте способни, за да я възстановите.Нали сме партньори? А партньорите винаги се подкрепят"
  • 23 КЪТИН

    0 0 Отговор
    НИЙ ША Е ВЪЗТАНОВИМ С РЪБЛИ. СТО ПЪТИ ПО ЕФТИНО ША Е...