Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Юни, 2024 06:06 2 935 21

Русия към Запада: Стига спекулации! АЕЦ "Запорожие" е наша!

  • аец запорожие-
  • русия-
  • украйна-
  • маае

Ръководителят на МААЕ иска да поднови контактите със Северна Корея

Русия към Запада: Стига спекулации! АЕЦ "Запорожие" е наша! - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Депутатът от Държавната дума от Кримския регион, член на комисията по сигурността Михаил Шеремет призова западните страни, които приеха съвместно комюнике на конференция в Швейцария, да не спекулират с руския статут на АЕЦ в Запорожие.

Съвместното комюнике след конференцията призовава за връщане на контрола над Запорожката атомна електроцентрала на Киев, а също така съдържа призиви за свободно движение в Черно и Азовско море, за размяна и освобождаване на всички военнопленници. В документа се говори и за необходимостта от диалог между всички страни за прекратяване на конфликта.

Още новини от Украйна

„Само Русия може да гарантира безопасността на атомната електроцентрала в Запорожие, затова е време бъдещите западни политици да спрат да спекулират относно руския статут и собственост на атомната електроцентрала“, каза Шеремет пред РИА Новости.

Според него е време западните страни да пресекат опитите на киевския режим да удари атомната електроцентрала, като по този начин провокира глобална техногенна катастрофа.

„Киевският режим продължава да използва Запорожката атомна електроцентрала за шантаж и това трябва да бъде осъдено от целия цивилизован свят“, каза Шеремет.

Централата се намира на левия бряг на Днепър в близост до град Енергодар. Това е най-голямата атомна електроцентрала в Европа по брой блокове и инсталирана мощност - централата разполага с шест енергоблока с мощност 1 гигават. През октомври 2022 г. атомната електроцентрала бе превзета от руските войски, а Москва я обяви за нейна собственост.

По-рано президентът Владимир Путин каза, че никой на Запад не казва, че украинците обстрелват Запорожката атомна електроцентрала, а предизвиква вълнение, обвинявайки Русия за всичко. Той добави, че Киев говори за желанието си да има ядрено оръжие, като постоянно заявява, че Запорожката АЕЦ се обстрелва от Русия: те са полудели, на станцията има руски войски, каза президентът.

Междувременно ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси заяви в интервю, публикувано днес в руския в. "Известия", че иска да възобнови контактите си със Северна Корея (КНДР), за да гарантира безопасността на нейните ядрени съоръжения, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Мисля, че трябва да възобновим сътрудничеството с КНДР", казва Гроси.

Експертите на МААЕ посещаваха редовно Северна Корея от 1992 г. насам, бяха изгонени от страната през април 2009 г. През същия месец Пхенян се оттегли от международните преговори по ядрената си програма, започнали през 2003 г., а през следващия месец извърши втория си опит с атомна бомба.

"Невъзможно е да се пренапише историята. Нещата са се развили така, както са се развили. Но се надявам, че ще можем да подновим връзките си с КНДР, например в областта на ядрената безопасност", добави Гроси пред "Известия".

"Страната има много амбициозна ядрена програма, която включва" както производство на гориво, така и обогатяване на уран и изграждане на ядрени реактори.

"Не говоря за ядрени оръжия, а за много голям брой ядрени съоръжения, единствените в света, които не се наблюдават", подчертава ръководителят на МААЕ. "И следователно никой - нито ние, нито МААЕ, нито съседните страни, включително Русия и Китай - не знае дали се спазват минималните стандарти за безопасност", подчертава Гроси.

"Започвам да афиширам идеята да се опитаме да погледнем в бъдещето със свежи очи, без да забравяме, че те имат ядрена програма, която противоречи на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Понякога трябва да обърнем внимание на практическите въпроси, които също са важни", призова ръководителят на МААЕ.

Освен това Гроси призова ЕС да не допуска същите грешки с ядрената програма на Иран, каквито допусна със Северна Корея. "Не трябва да повтаряме сценария с КНДР, където всички усилия и преговори в продължение на десетилетия бяха напразни", призова той.

През последните години Северна Корея засили изолацията си от международната общност, като прекъсна всички връзки със съседката си Южна Корея и увеличи броя на оръжейните изпитания, забранени с резолюции на ООН, като същевременно се сближи с Русия и Китай, припомня АФП.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ну, зАЕЦ

    84 12 Отговор
    Всички ядрени централи, язовири и друга енергийна инфраструктура в Украйна са от времето на СССР. В независимия и демократичен период, не построено нищо ново, само се закрива и разпродава. Много напомня на една друга независима и демократична членка на НАТО и ЕС.

    Коментиран от #21

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бе, западналите са

    59 13 Отговор
    Добитък. Безмозъчни същества, които отртчат реалността и настояват, че светът е това, което на тях им се иска. Опасна шизофрения. Много правилно е направил Кем от С.К., че ги е изгонил. Безмозъчни същества тръгнали са го учат и командват. Ако Ирак и Либия имаха яо, западните чакали нямаше да ги унищожат. С Русия тези тъпанари си искат ядрената смърт. Какво да очакваш от болни мозъци?

    Коментиран от #8

  • 5 Време е да им

    46 10 Отговор

    До коментар #3 от "АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ":

    Теглим една цветиста ....! И да си гледаме нашия интерес. Никакви "зелени", "червени" или "соросинкяви" "сделки"! Тези измислят постоянно некакви глупости, с които ни съсипват. Марков от "Величие" правилно казва: "Защо запядът знае, че Б се управлява от мафия и не предприема нищо"??.
    Трябва да избираме само "Възраждане " и "Величие" за да се отървем от мафията на власт и от лицемерите ЕС.
  • 6 Тик так тик так

    32 2 Отговор
    На тез не им се вярва че ще отнесат боя
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Европеец

    13 20 Отговор

    До коментар #4 от "Бе, западналите са":

    Който си окупира някъде АЕЦ - негова си е!!!

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Не я е окупирал

    48 9 Отговор

    До коментар #8 от "Европеец":

    Този АЕЦ си е негов. Едни смачкани крадци искат да я "прахватизират", без да са сложили и една тухла за построението на централата. А на всичкото отгоре решили и да поставят сащиянски ядрени ракети на границата с Русия , за да могат фащистан да унищожат от упор Русия. Е нема батко. Всяко търпение някога свършва.

    Коментиран от #17

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 З Н А Ч И

    29 5 Отговор
    КРАВАРИТЕ могат да се занимават с ядрени опити и програми , а другите не могат . МОЖЕ да се блокират и КРАДАТ Руски бизнеси и пари и да се раздават на бездънната ЗЕЛЕНСКА дупка , а Русия не може да ползва ядр. централа която е построена от нея . СТИГА двойни краварски аршини . За това Путин е прав . .
  • 15 Тити

    8 23 Отговор
    Рашистите са обикновенни крадци на битова техника за нищо не стават.
  • 16 НАТО

    15 2 Отговор
    Ще им построи нова когато победят. Защо скимтят сега... Хем със "западни" реактори...
  • 17 Руските

    9 5 Отговор

    До коментар #10 от "Не я е окупирал":

    фашисти ще се отучат да крадат и Окупират чужди територии,ама ще е по трудния за тях начин !!!
  • 18 шам фъстък

    1 1 Отговор
    министър-председателката на Италия -Джорджия Мелони не мисли така
  • 19 Ердоган

    1 3 Отговор
    Вучич ми каза, че Путлер му е казал как да си вземе построен на готово АЕЦ, само трябва да му се привидят “нацисти” в централата
  • 20 Ционист

    2 3 Отговор
    Егати руската мръсотия - влизаш в чужда къща и веднага хладилникът става твой...
    Нема да свършат добре скапаните рушляци!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания