Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Юни, 2024 14:40 1 700 43

Русия: Конференцията в Швейцария беше безсмислена

  • швейцария-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • путин-
  • зеленски-
  • песков-
  • преговори-
  • нато

Русия остава отворена за диалог с всички страни, каза Песков

Русия: Конференцията в Швейцария беше безсмислена - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Кремъл заяви днес, че конференцията за Украйна, организирана от Швейцария, е дала незначителни резултати и е показала безсмислието на разговорите без участието на Русия, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред журналисти, че резултатите от срещата са "близки до нулата". Русия остава отворена за диалог с всички страни, които възнамеряват да го водят, и ще продължи да предава позицията си на тях, каза Песков.

Още новини от Украйна

Миналата седмица президентът Владимир Путин заяви, че Русия е склонна да сложи край на войната, но постави условия на Украйна - отказ от амбициите си в НАТО и изтегляне на войските от четири региона, за които претендира Москва - които Киев отхвърли като равносилни на капитулация, отбелязва Ройтерс.

На срещата на върха през уикенда в Швейцария западните сили и техните съюзници осъдиха нахлуването на Русия в Украйна, но не успяха да убедят големите необвързани с позиция по отношение на конфликта държави да се присъединят към заключителното им изявление, като нито една страна не заяви интерес да бъде домакин на следваща подобна среща.

Повече от 90 държави взеха участие в двудневните преговори в швейцарски алпийски курорт по молба на украинския президент Володимир Зеленски, въпреки че Москва не бе сред поканените. На свой ред Русия осмя събитието. Решението на Китай да не участва почти гарантира, че срещата на върха няма да успее да постигне целта на Украйна да убеди големите страни от "Глобалния Юг" (геополитически термин за развиващите се държави - бел. ред.) да се присъединят към изолирането на Русия.

Бразилия присъства на срещата само като "наблюдател". В крайна сметка Индия, Индонезия, Мексико, Саудитска Арабия и Република Южна Африка (РЮА) не подписаха комюникето от срещата на върха, въпреки че някои спорни въпроси бяха пропуснати с надеждата да се получи по-широка подкрепа.

Все пак конференцията даде възможност на Киев да демонстрира подкрепата на западните съюзници, от която според него се нуждае, за да продължи да се бори срещу далеч по-голям враг. Песков коментира и изказванията на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг относно разговорите между страните в алианса за разполагането на допълнителни ядрени оръжия, определяйки ги като ескалация на напрежението.

НАТО води преговори за разполагане на повече ядрени оръжия, изваждайки ги от складовете и поставяйки ги в бойна готовност на фона на засилващата се заплаха от Русия и Китай, заяви по-рано днес Столтенберг в интервю за британския вестник "Телеграф".

Говорителят на Кремъл заяви, че коментарите на генералния секретар на НАТО изглежда противоречат на комюникето от мирната конференцията за Украйна, в което се казва, че всяка заплаха или употреба на ядрени оръжия в контекста на конфликта в Украйна е недопустима. "Това не е нищо друго освен поредната ескалация на напрежението", заяви Песков.

По-рано днес Кремъл каза, че са били осъществени контакти със САЩ във връзка с евентуалната размяна на затворници, в това число и журналиста от "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович, но че те трябва кореспонденцията да остане далеч от медиите.

"Искам отново да ви напомня за разговора на президента (Владимир Путин) с ръководителите на информационните агенции в Санкт Петербург - той потвърди, че има такива контакти", каза Песков. "Те продължават, но трябва да продължат да се провеждат в пълна тишина... Поради това не могат да бъдат предоставяни никакви съобщения, изявления или информация по този въпрос", уточни той.

На запитване защо делото за шпионаж срещу Гершкович ще се проведе при закрити врата, Песков отговори, че не може да коментира подобни въпроси, тъй като това е решение на съда. По-рано днес руските новинарски агенции ТАСС и РИА Новости съобщиха, че делото срещу Гершкович ще започне на 26 юни и ще бъде гледано при закрити врата, като се позоваха на пресслужбата на съда, пред който ще бъде изправен американския журналист, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    44 32 Отговор
    Нека да си крепят окраинското наци до Тоталка Фалит и тва е! Сбрали се да си полафят куклите на краварите и тва си е. ХАХАХАХ
  • 2 Трол

    39 30 Отговор
    Ако е имало щипане по хотелските стаи, не е съвсем безсмислена.
  • 3 КуКу

    36 40 Отговор
    Хм, че то и Русия е безсмислена....
  • 4 честен ционист

    20 32 Отговор
    Глупая голова и ногам покою не даёт.

    Коментиран от #30

  • 5 Патриот

    38 27 Отговор
    Русия не оди на срещата, па отворена за диалог... Плоскоземна логика...

    Коментиран от #13, #14

  • 6 !!!?

    37 42 Отговор
    Щом Кремъл газ пикае значи губи почва...!!!?

    Коментиран от #27

  • 7 Факт

    42 33 Отговор
    Не само безсмислена-ами и пълен фарс-показващ все по-голямото безсилие на "колективният Запад"....
  • 8 УСА

    33 31 Отговор
    Не само в Кремъл. И в американските медии го пише това днес, Марче. Не манипулирай.
  • 9 пешо

    30 31 Отговор
    даже и магарев го разбра , че е безсмислена
  • 10 ТаУмВзе

    34 28 Отговор
    Но трябва да отбележим, че за 2 години пълномащабна война русия не успя да завземе нито една цяла област в Украйна, дори тези, които е записала в собствената си щонституция като руски. Редовната руска армия беше разбита и се наложи на пусин да мобилизира цивилното население. Умря легендата за "великата" руска армия. Половината от модерното въоръжаване на русия беше унищожено. Над 600 000 са човешките загуби за русия на фронта. Милиони от най-активното руско население избягаха от страната. руски градове се превърнаха във фронтови с всекидневни обстрели, окопи и укрития. русия се оказа в пълна изолация от цивилизования свят. руската агресия възроди НАТО и удвои общата дължина на границата с Алианса. Заради руската агресия Финландия се присъедини към НАТО, а всеки момент това ще стори и Швеция. Над 300 млрд. долара руски активи бяха замразени и конфискувани. Европа прекъсна зависимостта си от руски енергийни източници. русия загуби целия си пазар на газ и нефт в Европа, който гради дълги години. пуcин превърна страната си във васал на китай, като разпродава на безценица природното си богатство. Този период на русия ще стане част от срамната история на страната.
  • 11 456

    23 29 Отговор
    Аз като ви написах, че размяната за пленници се отнася за натовските който са в Русия, а не за 0краинските, някой се смееха. Това от тъй наречената конференция - екскурзия
  • 12 Авторке,

    24 29 Отговор
    И кокошките ти се смеят. Това го казват сащисаните, китайците , арабите и целия свободен от говедста свят.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Последния Софиянец

    32 18 Отговор

    До коментар #5 от "Патриот":

    Пияния благник разбира само от загрузка с 200, копейката продажна тоже!

    Коментиран от #31

  • 15 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗

    33 18 Отговор
    Кармата на пycлеpoвич е да доведе руската империя на злото до нов разпад ❗ ❗
    И го прави. Списъкът му с "постижения" нараства с всеки изминал ден ❗ ❗
    пycлеp, освен всичко друго прекрасно, ще доведе до катастрофа и шпионската мрежа на Москва. Изгонените досега в Европа и Америка стотици руски шпиони със статут на дипломати са само върхът на айсберга. Тепърва ще бъдат разкривани още шпиони. Особено нелегали. Колкото повече недоволни има в Москва, колкото повече се оформя и разразява борба между клановете на властта, толкова повече засегнати и недоволни ще има. Ще текат като пробита лейка тайните им служби ❗ ❗
    Предателствата ще бъдат много. Умните руски служители с достъп до тайни ще гледат да получат убежище на Запад, като в замяна изтъргуват информацията, която знаят ❗ ❗
    Включително като предадат самоличността на агентурата на Кремъл в държавните по света, включително и у нас. А страната е в зона на нарастващ стратегически интерес❗❗
    Да го имате предвид това руски продажници, "четирихилядници" и вся остальная❗❗

    Коментиран от #16, #21

  • 16 Сатана Z

    33 16 Отговор

    До коментар #15 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗":

    Списъкът му с "постижения" нараства с всеки изминал ден ❗ ❗..."


    Добра работа върши:
    – Закри центъра за радиоразузнаване в Куба /Лурдес 2002/;
    – Закри военно-морската база във Виетнам /Камран 2002/;
    – Бракува 500 тона оръжеен уран и го продаде на САЩ;
    – Унищожи ЖП ядрения комплекс РТ-23 /2005/;
    – Пенсионира подводници "Акула" /последна 2023/;
    – Продаде комплекси С-400 на Турция /NATO 2019/;
    – Предаде съюзниците /Ирак - 2003, Либия - 2011/;
    – Започна война и тласна Украйна към ЕС и NATO;
    – Помогна на неутралните Швеция и Финландия да бъдат приети в NATO;
    – Обедини страните от ЕС в рамките на NATO;
    – Унищожи огромно количество оръжие от времето на СССР;
    – Построи вертикална корумпирана власт /70% държавни фирми/;
    – Изолира страната от високите технологии и световните банки;
    – Изгони от страната активните младежи /повече от 5 млн. за 20 години/.
  • 17 И какво

    16 32 Отговор
    от това? Украйна уверено върви към разпад.

    Коментиран от #33

  • 18 !!!?

    29 11 Отговор
    Путин гледа в бункера "Ну Заяц погоди !" и може да повярва, че този филм няма край за разлика от него самия !!!?

  • 19 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    33 23 Отговор
    Ако нещо е безмислено и вредно това сте вие рашистите

    Коментиран от #23

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Атеш айдар марийка миризливка джамбаз

    10 27 Отговор
    Гледайте телеграм каналите zачистка,енот херсон,изнанка,оркестр вагнера,глазамиЧеловека,бобр и др. Влезте във фронтовик18+(скрит канал)и гледайте как урките стават на парчета

    Коментиран от #25

  • 23 456

    8 31 Отговор

    До коментар #19 от "УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха":

    Безсмислени са тези, който не им достига в между ушието. Дотук се доказвате на 100 %, ФАЩ и ЕС.
  • 24 Русия

    28 4 Отговор
    СВО касапницата в Украине беше безсмислена.
  • 25 Муфаса

    22 5 Отговор

    До коментар #22 от "Атеш айдар марийка миризливка джамбаз":

    Ти се очертаваш като един от най гнясните тRоловеее в този сайт!
  • 26 ATEШ айдар марийка мири зливка джамбаз

    3 21 Отговор
    Гледайте телеграм каналите zачистка,енот херсон,изнанка,оркестр вагнера,глазами Человека,бобр и др. Влезте във фронтовик18+(скрит канал)и гледайте как урките стават на парчета
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Маршал Жуков

    12 23 Отговор
    Как да разбирам това - мирна конференция, на която присъства само едната страна?
    Тези зелени напъни,за просене на внимание,и най-вече на суха пара за замъци, нямат нищо общо с войната.
    Да не говорим, че няма такъв подход в дипломацията - среща само с един от двамата участници.
    Но пък , като знаем какви мастити "дипломати" присъстваха в Швейцария - пак добре че не направиха по-голяма беля.
    До такава степен изкривиха реалността, че да се събират, да си говорят фантасмагории, да си вярват и да си ръкопляскат!
    А българският топ-дипломат Главаначев присъства ли?
    Снима ли се с някой ?

    Коментиран от #29

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Мара Атанасова

    0 15 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    Твоята)
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ИНЖ1

    18 7 Отговор
    Е нали желаем "многополюсен свят"??? Едни държави се събраха и изразиха своето мнение.
    Защо да се чува само мнението на агресора???
  • 33 и какво

    14 7 Отговор

    До коментар #17 от "И какво":

    от това? РФ върви уверено към разпад.

    Коментиран от #42

  • 34 БЪЛГАРИЯ ; Конференцията в Швейцария

    8 11 Отговор
    беше безсмислена , НО ПЪК ГЛАВЧЕВ НАПРАВИ ЕКСКУРЗИЯТА СЪС ШАЙКАТА СИ БЕЗПЛАТНО ! ЗАЩО НЕ ВЗЕ Е ТИКВАТА ДА ВЕСЕЛИ ОСТАНАЛИТЕ ПАРАЗИТИ И КЪРЛБЕЖИ !?
  • 35 Гост

    9 4 Отговор
    Като развалена латерна са...винаги са отворени за диалог но при техните условия....е няма да стане така...
  • 36 Макс

    15 7 Отговор
    Напротив, щом Кремъл твърди това , значи е имало смисъл .путин в Хага , както се полага !

    Коментиран от #38

  • 37 М3 голд

    8 12 Отговор
    Още няколко страни, а също и Ватикана също не подписаха заключителния документ от срещата, но Атанасова услужливо ги пропуска. Фарс на зеления, който се моли за още пари. Нали разбирате, част от тях са за него. И за какво му са? На оня свят не му трябват, а той се е запътил натам.
  • 38 Мориц

    5 10 Отговор

    До коментар #36 от "Макс":

    Би ли дал определение, за успехът на тази конференция?
    Какво според теб постигна тя- какви са полезните решения, взети в Швейцария?
    Само с говорене,и то на агро, няма да спре тази братоубийствена война.
    А самият факт, че е братоубийствена, трябва да ти подсказва,кой има интерес ,войната да не спира!
  • 39 То и животеца на Пусьо е безсмислен !

    14 4 Отговор
    Ама нейсе !
    Баща му да се беше забърсал в пердето !
  • 40 не може да бъде

    4 5 Отговор
    След като измина един ден от края на срещата ,може да се направят някои изводи,които обаче все пак ще бъдат предварителни ,защото никой не казва какви са били разговорите зад кулисите!Води ли тази среща до някакъв резулатат-категорично не!Има резултат само от гледна точка на това че натовските държави които до сега подкрепяха Зеленски,изразиха единство на подкрепата!?А към тях се добавят и някоко държави ,чието мнение никой не зачита!?Държавите от т.н.Глобален Юг потвърдиха заеманата тях досега позиция -или не участваха или не подписаха заключителната декларация!Прави впечатление отсъствието на Байдън и това че К.Харис и Шолц са си тръгнали преди края!?Всичко това хвърля съмнение в/у сериозността на мероприятието и че е очакван някакъв резултат- по-скоро това е някаква проба преди да започнат по-сериозни разговори!?Искам да обърна внимание -разговори,а не преговори!За преговори е много рано!
  • 41 да видим

    2 9 Отговор
    ко не подписа - Бразилия, Мексико, Саудитска Арабия, Южна Африка, Индия, Индонезия. Армения, Бахрейн, Тайланд, Либия, Обединените арабски емирства, Колумбия, Ватикана, Ирак и Йордания.
    6 от тези държави са в Г20.
    Излиза, че повечето държави в света (при 190 членки на ООН) не са съгласни с декларацията, но капитала е разделен, защото БВП на неподписалите е по-голям от този на подписалите.
    Резултат от тази среща - САЩ вече твърдо не е хегемон и света бавно, но уверено върви към многополярност. Нищо от очакванията на Запада не се реализира, а дори по-лошо - показаха им, че не се съобразяват с мераците им.
    Украйна за поредн път изгуби шанса да спре с тази война и я чакат още по-тежки условия в бъдеще.
    Основен извод от тази седянка - пълно фиаско.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания