Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Юни, 2024 07:19 1 510 23

ISW: Рокадите в управлението на Русия - поредна чистка на неудобните за Кремъл

  • кремъл-
  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • сергей шойгу

Путин уволни четирима заместник-министри на отбраната и ги замени с "близък роднина", син на бивш руски премиер и икономист на 17 юни

ISW: Рокадите в управлението на Русия - поредна чистка на неудобните за Кремъл  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в понеделник, че Алиансът може да предприеме стъпки за засилване на ядреното възпиране, предизвиквайки различни реакции от страна на висши служители в Кремъл. The Telegraph съобщи на 16 юни, че Столтенберг е заявил, че държавите обсъждат поставянето в повишена готовност на неуточнен брой ядрени ракети поради нарастващата заплаха от Русия и Китай.

Столтенберг заяви, че "прозрачността помага да се предаде директното послание, че НАТО е ядрен съюз". Директорът на Руската служба за външно разузнаване Сергей Наришкин характеризира изявленията като "учения". Той разбира, че изявлението на Столтенберг има за цел да плашат Русия, но "от друга страна, ученията трябва да се провеждат редовно."

Наришкин заяви, че няма "особено значение" в изявлението на Столтенберг и Русия "трябва да го приеме спокойно". Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пък заяви, че изявлението е "нищо повече от поредната ескалация на напрежението".

Наришкин и преди е изразявал мнения, които се отклоняват от официалната линия на Кремъл. Руският президент Владимир Путин публично го накара да подкрепи признаването от Русия на Донецката и Луганската народни републики на 21 февруари 2022 г., три дни преди началото на войната в Украйна.

Това се посочва в анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Путин уволни четирима заместник-министри на отбраната и ги замени с "близък роднина", син на бивш руски премиер и икономист на 17 юни. Това е част от продължаваща чистка на служители в руското Министерство на отбраната (МО).

Той освободи от длъжност заместник-министрите на отбраната Николай Панков, Руслан Цаликов, Татяна Шевцова и армейски генерал Павел Попов, като ги замени със заместник-министрите на отбраната Анна Цивилева и Павел Фрадков и първия заместник-министър на отбраната Леонид Горнин.

Цивилева е първа братовчедка на Путин, съпруга на наскоро назначения министър на енергетиката Сергей Цивилев и председател на инициираната от Кремъл фондация "Защитници на отечеството". Също така беше част от Съвета по въпросите на попечителството в социалната сфера към руското правителство през 2019 г. Руското министерство на отбраната уточни, че ще отговаря за социалното и жилищното подпомагане на руските въоръжени сили като заместник-министър на отбраната.

Фрадков е син на бившия руски министър-председател и най-дълго служилия директор на Службата за външно разузнаване на Русия Михаил Фрадков. Павел е заемал длъжността първи заместник-ръководител на управлението на делата на президента.

Брат му Пьотър, е председател на руската държавна Promsvyazbank и се срещна със свързания с Кремъл губернатор на проруския молдовски автономен регион Гагаузия Евгения Гуцул на 9 април, вероятно като част от усилията на Кремъл да дестабилизира Молдова.

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че той ще контролира управлението на собствеността, земните ресурси, изграждането на съоръжения на МО и националната икономика.

Горнин е бил първи заместник-министър на финансите от май 2018 г., заместник-министър на финансите от 2012 до 2018 г. и министър на финансите и данъчната политика на Новосибирска област от 2010 до 2011 г. Руското МО уточни, че той ще отговаря за бюджетната политика на МО и ще контролира финансовата подкрепа за руските въоръжени сили. Горнин ще работи и за повишаване прозрачността на финансовите потоци и осигуряване на ефективното разходване на бюджетните средства. На 17 юни Путин подписа и законопроект, който увеличава броя на длъжностите на руските заместник-министри на отбраната от 11 на 12.

Назначенията потвърждават неотдавнашните усилия на Путин да представи своите роднини и децата на други висши руски служители на руската общественост и да назначи икономически съветници в Министерството на отбраната, за да подобри военновременната икономика. Съобщава се, че и Цивилева, и Фрадков са участвали на 6 и 7 юни в международния икономически форум в Санкт Петербург заедно с дъщерите на Путин и децата на други висши служители.

Путин все повече назначава икономисти да заемат ръководни длъжности в руското МО и по-специално смени министъра на отбраната Сергей Шойгу на 12 май с бившия първи вицепремиер Андрей Белоусов, който е икономист по професия.

Путин също така смени бившия заместник-министър на отбраната на Русия генерал-полковник Юрий Садовенко с бившия заместник-министър на икономиката и одитор на Сметната палата на Съвета на федерацията Олег Савелиев на 20 май.

Тези назначения предполагат, че Путин дава приоритет на назначаването на служители, които смята за лоялни към режима, както и икономисти, за да подобрят руската отбранителна индустриална база. Путин също може да се опитва да подготви възможни наследници на режима си от своите деца и роднини и деца на други висши служители.

Руски блогъри приветстваха новите назначения в Министерството на отбраната и отстраняването на служители, които са се смятали за недосегаеми. Тези уволнения били стъпка в правилната посока за разрешаване на корупцията в руското МО и подобряване на отбранителната индустриална база.

Блогър, свързан с "Вагнер", твърди, че Кремъл е спрял да смята Цаликов за заместник на Шойгу през 2022 г., след като Путин е получил бележка от неназовани служби за държавна сигурност за корупцията на Цаликов.

Блогърът, свързан с "Вагнер", добави, че Шевцова е била обект на многобройни независими разследвания, включително за това как бившият заместник-министър на финансите Татяна Нестеренко и бившият ръководител на федералната хазна Роман Артюхин пеят песни, които осмиват руската армия и войници на празнуването на рождения ден на Шевцова. Блогърът, свързан с "Вагнер", заключава, че е разочарован, че Путин не е уволнил заместник-министъра на отбраната Алексей Криворучко, който е водеща фигура в много независими антикорупционни разследвания, заради корупционните му схеми, включващи руската акционерна компания за производство на оръжие "Концерн Калашников".

Някои руски политически блогъри направиха паралели между назначенията на заместник-министри на отбраната при Белоусов и бившия министър на отбраната на Русия Анатолий Сердюков, който също имаше икономическо минало като министър на руската данъчна служба от 2004 до 2007 г.

Руски политически блогъри отбелязаха, че Сердюков е назначил служители от руската Федерална данъчна служба, докато Белоусов назначава служители от руските министерства на финансите и икономическото развитие и измежду приятелите и семейството на Путин.

Руска държавна медия манипулира интервю с генералния директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси, за да обвини Украйна за ударите срещу окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала (ЯЕЦ) в опит да легитимира незаконната окупация на Украйна от Русия. Гроси заяви на 15 юни, че няма да присъства на срещата на върха за глобалния мир на 16-17 юни в Швейцария, за да не "смесва политически съображения с техническата работа на МААЕ", но даде интервю за "Известия", което беше публикувано на 17 юни.

Гроси каза, че неуточнени лица са атакували инспектори и експерти на МААЕ в АЕЦ ЯЕЦ и са нарушили или компрометирали безопасната работа на централата.

Гроси заяви, че е имало неописани удари с дронове срещу ЯЕЦ и че МААЕ не е в състояние да идентифицира извършителите, тъй като е трудно да се идентифицират отправните точки на дроновете или да се заключи произходът на дроновете въз основа на отломки. Той говори за ударите по АЕЦ на 7 април, но не уточни дали според МААЕ това са украински или руски удари. "Известия" обаче вмъкна редакционна бележка, в която се твърди, че украинските сили са извършили "безпрецедентните" удари по ЯЕЦ на 7 април, за да твърди директно, че Гроси е обсъждал украински удари срещу ЯЕЦ. По-специално, МААЕ се въздържа от приписване на отговорност за ударите от 7 април по това време.

Използването от "Известия" на интервюто на Гроси, в което изрично подчертава, че МААЕ не може да идентифицира произхода на ударите, е част от продължаващите руски усилия да използва физически контрол, за да принуди МААЕ да легитимира окупацията - над централата и над украинска територия.

Западните партньори на Украйна продължават да полагат усилия за обучение на повече украински пилоти на предоставени от Запада изтребители F-16. Френският вестник Le Monde съобщи на 17 юни, че френските въздушно-космически сили са се ангажирали да обучат 26 украински военни пилоти от 2024 до 2026 г.

Le Monde заяви, че френските военновъздушни и космически сили в момента обучават 10 украински пилоти на тренажорни самолети Alpha Jet, използващи авионика, подобна на F-16. Agence-France-Presse (AFP) съобщи на 17 юни, че украинските пилоти участват в програма за ускорено шестмесечно обучение.

Politico съобщи на 6 юни, че говорителят на ВВС на САЩ Лоръл Фолс е заявил, че Националната гвардия на САЩ планира да обучи 12 украински пилоти на F-16 до края на септември 2024 г.

Дания съобщи през август 2023 г., че Дания е започнала да обучава осем украински пилоти на F-16.

На 17 юни Кремъл потвърди, че руският президент Владимир Путин ще посети Северна Корея на официално държавно посещение на 18 и 19 юни.

Руският посланик в Северна Корея Александър Мацегора наскоро заяви, че Путин ще посети Северна Корея, а друг руски дипломатически източник заяви, че Путин ще посети през следващите седмици около визитата си във Виетнам.

Путин не е посещавал Северна Корея от 2000 г.

Кремъл съобщи, че той ще посети и Ханой, Виетнам на 19 и 20 юни и ще обсъди перспективите за развитие на стратегическо партньорство в търговско-икономическите, научно-технологичните и хуманитарните отношения.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    14 2 Отговор
    Западняците изобщо знаят ли що сакат, ако има чистка защо има, ако няма защо няма.

    Коментиран от #4, #9, #16

  • 2 Брейвик

    13 0 Отговор
    Безлични същества като Столтенберг само показват, че НАТО се управлява в тъмно и страните участници са заложници и марионетки, едновременно.
  • 3 Ксаниба

    9 0 Отговор
    Не ли то в демократичната оркаина, по америкоският образ и подобие!!! Там чистки нема!! Я падне вертолет с половин правителство, я намерят един тепан, друг го тепат в центъра на куев
  • 4 Аман

    3 6 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    Пич, ние сме западняците.

    Коментиран от #5, #7, #8, #19

  • 5 Брейвик

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "Аман":

    Като сте западняците, готви се за фронта! Прощавай се с когото имаш, че украинците свършиха.

    Коментиран от #15

  • 6 Сделано в СССР

    3 6 Отговор
    Червените чyryни затова ревът, че демокрацията им е отнела всичко. Преди ги назначаваха на топло местенце по шyмkapcka линия, а сега никой не ги иска, защото са некадърни и неграмотни.
  • 7 да де

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Аман":

    Затова ли може да отидем там само по въздушнокапков път.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Западняк

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    При тях има корупция, има и чистка.
    При нас, Западняците, просто се краде, няма нужда от смени.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Няма нищо учудващо

    2 2 Отговор
    след президентски избори да има промени в правителството.

    А безгръбначния слуга Столтенберг не ми се и коментира,
    Започнал кариерата си като отявлен АНТИ- натовски активист в най-лявата норвежка партия. Ама гъвкав в кръста и всеотдаен.
  • 12 Артилерист

    3 1 Отговор
    Това са си чисто руски работи и Вл. Путин, с успешното си управление досега на руската държава, е доказал, че знае какво прави...
  • 13 Глупости дрънкаш

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "АЛТЕРНАТИВА ЗА ГЕРМАНИЯ":

    Главата е важна а не годините. Особено пък 65г за генерал или политик.
    Вярно е че при най-възрастните е по-голяма вероятността главата да не ги слуша. Но тези които са у ред с главата са най-важни със знанието и опита си.
    Да не мислиш че няма млади които главата не ги слуша хич?
    Кой мислиш че управлява САЩ сега? И забърка всичкото това? Байдън ли? Или едни по-млади юнаци симпатяги? Е? И?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Възрожденец

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Брейвик":

    Западняците няма нужда да ходят на фронта, имат си най-силната ПРОФЕСИОНАЛНА армия на света, която им осигурява спокойствие и мир. Това не сбиpщината в руската армия, събрани от кол и въже неудачници.

    Коментиран от #17

  • 16 БОЗА

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    Всъщност доста добре знаят-искат те да уволняват и назначават,както го правят в една камара страни по света...при рашките след Елцин номера обаче не минава,та затова се нервят... ;-)

    Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 17 Брейвик

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Възрожденец":

    На снимка ли я имат, защото 5 минути на бойното поле ще са ѝ много? За да не дрънкаш глупости, виж в мрежата има един Руденко, украинец в тази велика армия, той ходи на курс за сержант, там вече "от кол и въже", придобива визуален смисъл.
  • 18 😆😆😆

    2 3 Отговор
    Какво плоете постоянно по Русия, като тука е същото, постоянно са на власт удобните на САЩ
    Даже си сложиха служебно правителство на ГЕРБ, та и избори повече няма да има защото се навъдиха много анти американски партии и ги е страх, че ще ги изместят 😆😅🤣
  • 19 😆😆😆

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Аман":

    Западни са на баба ти Килиите🙄
    😆😅🤣
    Онея на запад те нямат за човек и си източник който трябва да умира за тях 👏👏👏
  • 20 Борис

    1 0 Отговор
    И Хитлер е правил така.
  • 21 Шуробажанаштина

    1 0 Отговор
    Па руски
  • 22 да се знае и помни

    0 0 Отговор
    Много често в живота тези, които се мислят за най умни и от позицията на власт се опитват да преобразят света по свой сценарий, всъщност се оказват най глупави. Никога не съществувал и няма да се появи толкова идеален човек, че да бъде еталон за подражание и действията му да са толкова безгрешни, че всички да взимат пример от него и да следват неговите съвети. Колкото и да бъде възвеличавана една личност в някакъв момент, след не дълго се оказва, че е бил твърде самонадеян кариерист и след себе си оставя страшно много наранени или нещастни души.
  • 23 дядото

    0 0 Отговор
    чистка на неудобните или изчегъртване на инфилтрираните от запада агенти и предатели още от времето на елцин
Новини по държави: