23 Юни, 2024 04:23 1 069 5

Нов удар по консерваторите, още един партиен служител залагал на дата за изборите

  • великобритания-
  • избори-
  • залози-
  • консерватори

Политическите залагания са разрешени на Острова, но тези, които залагат, възползвайки се от вътрешна информация, извършват престъпление

Нов удар по консерваторите, още един партиен служител залагал на дата за изборите - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Служител от Консервативната партия на британския премиер Риши Сунак е разследван от британската комисия по хазарта по обвинения, че е залагал на коя дата ще бъдат общите избори, преди тя да бъде обявена, съобщи в. „Сънди таймс“, цитиран от Ройтерс и БТА.

Съобщава се, че британската комисия по хазарта вече разследва двама кандидати от консерваторите и партиен директор на кампанията заради залагания за датата на изборите, които ще бъдат произведени на 4 юли.

Разрастващият се скандал още повече навреди на опитите на Сунак да намали изоставането от опозиционната Лейбъристка партия, която е далеч напред според допитвания в навечерието на изборите.

„Сънди таймс“ съобщи, че става дума за Ник Мейсън, главен служител по обработка на данни в Консервативната партия.

Вестникът цитира говорител на Мейсън, който казва, че той отрича да е извършвал такива неправомерни действия.

„Сънди таймс“ цитира изявление на Консервативната партия, че Мейсън си е взел отпуск.

Сунак каза в четвъртък, че е "невероятно ядосан" във връзка с обвиненията срещу негови съпартийци и изтъкна, че това е "наистина сериозен въпрос".

Британският министър на жилищното строителство Майкъл Гоув сравни скандала с измамни залагания от служители на Консервативната партия с "Партигейт", който доведе до оставката на премиера Борис Джонсън през 2022 г., предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Изглежда, че има правило за тях и правило за нас.... Това е нещото, което потенциално може да причини най-много щети“, каза г-н Гоув в интервю за в „Таймс“. Гоув няма да се кандидатира на предстоящите избори, след като 14 години е бил депутат. „Това беше вредно по време на ерата на „Пратигейт“, вредно е и днес“, добави Гоув.

Премиерът Борис Джонсън подаде оставка през 2022 г. след разкрития, че в резиденцията му на Даунинг стрийт са се провеждали партита в разгара на пандемията от КОВИД-19, когато британците спазваха строги ограничения.

Няколко консервативни кандидати и длъжностни лица са в полезрението на полицията и комисията по хазарта, заподозрени, че са се възползвали от близостта си с Риши Сунак, за да заложат на датата, на която той ще свика изборите.

Политическите залагания от всякакъв вид са разрешени в Обединеното кралство, но тези, които залагат, възползвайки се от вътрешна информация, извършват престъпление.

„Ако се окаже, че някой е нарушил правилата, той не само трябва да бъде подведен под отговорност, но и да бъде изключен от Консервативната партия“, увери Сунак.

Гоув обвини замесените в скандала, развихрил се няколко дни преди изборите, че "изсмукват кислорода от кампанията".

„Няколко лица в крайна сметка създават атмосфера, която е невероятно вредна за партията“, добави той и отново сравни аферата със залаганията с „Партигейт“. „Това е лошо както само по себе си, така и разрушително за усилията на всички онези, които в момента се борят усилено за вота на консерваторите.“


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Уса

    4 1 Отговор
    Сигането е учудено сякаш не знае какви отрепки са англичаните робовладелци по съзнание най-големитеоклуци на планетата
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: