Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Юни, 2024 22:31 3 601 9

Новото правителство на Сърбия е готово да направи "компромиси" по отношение на Косово

  • косово-
  • милош вучевич-
  • албания-
  • сърбия-
  • балкани-
  • александър вучич-
  • белград

Готови сме да правим споразумения и компромиси, каза Милош Вучевич

Новото правителство на Сърбия е готово да направи "компромиси" по отношение на Косово - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Новото правителство на Сърбия е готово да направи "компромиси" по отношение на Косово, каза днес в интервю за АФП премиерът на Сърбия Милош Вучевич, предаде БТА.

Откакто встъпи в длъжност през май, Вучевич помогна на Сърбия да поддържа деликатна дипломатическа линия, тъй като Белград едновременно се стреми да се присъедини към Европейския съюз, да осигури своето място на бъдещите енергийни пазари и да остане в приятелски отношения както с Изтока, така и със Запада, отбелязва Франс прес.

Още новини от Украйна

Преди срещата между сръбския президент Александър Вучич и косовския премиер Албин Курти в Брюксел в сряда, Вучевич увери Франс прес, че Белград е готов да преговаря въпреки неотдавнашното избухване на напрежение между съседите.

"Готови сме да правим споразумения и компромиси, компромиси, които означават, че нито една от страните е абсолютен победител или абсолютен губещ“, каза Вучевич, който встъпи в длъжност през май след победа на изборите в края на миналата година на управляващата Сръбска прогресивна партия. "Всичко друго не е и не може да има дългосрочна устойчивост“, добави бившият министър на отбраната, който е бил и кмет на северния град Нови Сад в продължение на десет години.

Вучевич официално е ръководител на правителството в Сърбия, но до голяма степен се смята за подчинен на Вучич, който управлява страната повече от десетилетие, напомня Франс прес.

Преговорите в Брюксел идват на фона на напрежението, което възникна между Сърбия и Косово в последните месеци, след като правителството в Прищина направи еврото своя единствена законна валута и на практика забрани сръбския динар на своя територия.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Навеждай се удобно

    11 3 Отговор
    Српски ман- ГАСАР
  • 2 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    3 6 Отговор
    ПАК ЩЕ ГЛЕДАМЕ УБИЙСТВО НА БАЛКАНСКИ МИНИСТЪР ПРЕДАТЕЛ
    ....
    НЕ ЧЕ МОГАТ ДА НИ СТИГНАТ СЪРБИТЕ
    .... ВОДИМ ИМ 8:4 :))
  • 3 Мдаа

    2 13 Отговор
    Умни хора, не като тропащото с токчета кремълско джудже.
  • 4 Гащи долу за

    8 7 Отговор
    Руския сателит 😂😂😂
    Както ви казах преди 2 години - от Сърбия ще се къса месо😂
    Това е съдбата на геноцидните народи, подкрепящи империализма 😂😂😂
    Къде са сега русоробите да ми обяснят как Сърбия си защитава интереса и какви невероятни националисти са😂😂😂
    Точно като Орбан и Путин 😂😂😂
  • 5 Не разбрахме обаче

    5 0 Отговор
    За какви отстъпки става дума.

    Впрочем нещата се промениха в Новия световен ред и без да ги набутат в НАТО, няма да видят ЕС каквито и отстъпки да напраеят
  • 6 Чичо Дончо каза

    4 0 Отговор
    Вучич знае да обещава и увърта,но нищо не подписва.
  • 7 Нито

    2 0 Отговор
    сантиметър назад
  • 8 Факт

    3 6 Отговор
    Айдее и сърбите като българите искат да се натресат в Европа за да крадат Милиарди и после да ги пращат на Путин...А европейците още не схващат защо дават милиарди пък парите някак си не стигат до хората ..Ами Не стигат пичове няма как и да стигнат ..защото през нас само минават и после айде за Кремъл ..пък ние обикновените българи да го Дух...е ..Няма отърване от руските ни управници от ДС преструващи се на Евроатлантици за да стават милиардите ..
  • 9 Един българин

    2 1 Отговор
    Не само трябва да сте готови Ами и трябва както и отношенията към българите там ако не искате да гледате ЕС през крив макарон а най добре при Путин в Евразия и брикс
Новини по държави: