Last news in Fakti

30 Юни, 2024 09:01 3 368 21

„Tова не е туризъм, а инвазия“: жителите на Малага са бесни, има недостиг на жилища заради чужденците

  • туризъм-
  • туристи-
  • малага-
  • испания-
  • наем-
  • протест-
  • чужденци

Малага е поредният испански град, в който се провеждат подобни протести

„Tова не е туризъм, а инвазия“: жителите на Малага са бесни, има недостиг на жилища заради чужденците - 1
Снимка: Shutterstock

Хиляди жители на испанския град Малага излязоха на протест срещу масовия туризъм, който според тях е причина за високите наеми и недостига на жилища, предаде ДПА, съобщи БТА.

Много от демонстрантите носеха плакати с надписи: "Малага не се продава" и "това не е туризъм, това е инвазия". Според организаторите в съботния митинг са участвали около 25 000 души, въпреки че испанският в. "Паис" съобщи, че протестиращите са били около 15 000.

Малага е поредният испански град, в който се провеждат подобни протести. Демонстрации срещу масовия прилив на туристи имаше и в Майорка, Барселона и на Канарските острови.

Сдружението на наемателите в Малага казва, че постоянно нарастващият брой на посетителите, които наемат ваканционни апартаменти, е причина за недостига на жилища в града. "Градът страда, недоволството е голямо. Преди всичко жилищният проблем трябваше да бъде поставен на масата", заяви говорител на протестиращите пред в. "Паис".

В Малага има повече от 12 000 законно регистрирани ваканционни жилища и по този показател градът се нарежда на трето място в Испания след Мадрид и Барселона. Освен това много частни ваканционни имоти в Малага и в други градове приемат гости незаконно.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    41 10 Отговор
    Хем си дават онази си работа под наем, хем протестират против туристите ! Това не било туризъм а инвазия, но прибират ПАРИТЕ от хората ! По този повод не ми стана ясно защо е тази статия ?

    Коментиран от #16, #18

  • 2 Крумов

    28 10 Отговор
    Това е абсурдно, всеки се радва да има клиенти.

    Коментиран от #11

  • 3 да де

    32 3 Отговор
    Собствениците на ваканционни апартаменти едва ли имат нещо против инвазията, нали според пазарния принцип търсенето определя предлагането.
  • 4 Лесни пари

    20 7 Отговор
    Истината е, че хартийки се печелят лесно без труд и образование - то са копаене на крипто валути, разни онлайн платформички и сайтчета носещи милиони и т.н.
    От там лесни и много пари, от там и купуване на имоти като все едно си купуваш чифт обувки
  • 5 Порно

    24 6 Отговор
    Проблема е, че испанците свикнаха да живеят в социална държава, свикнаха с усещането, че някой им е длъжен. От друга страна са собствениците на жилища, които предпочитат да вземат 25 000 годишно от краткосрочни наеми в сезона, отколкото хилядарка на месец. Пък и като някой е на социал, що ще на крайбрежието, само 20 км навътре празни къщи на тънки цени бол.
  • 6 До 1, 2, 3-ти

    24 8 Отговор
    Не става въпрос за туристи дето идват за месец, седмица и ще платят нам и ще пазарят, а за такива като нашенските мутри дето с крадените пари купуватмасово апартаменти там и се вдигат цените на имотите и нормалния испамец издиша. То същото е и у нас. Има 20-30% празни жилища ама накупени ей тъй да си "вложиш" крадените пари. И после се чудиш що цените на жилищат некви извънземни. То се вижда колко строителни материали да се вложат в 100 кв. - не повече от 20-30 хил. 100% печалба му сложи е 60 хил. те му искат 200000 хил !!!

    Коментиран от #7, #8

  • 7 да де

    16 4 Отговор

    До коментар #6 от "До 1, 2, 3-ти":

    Стига бе какви мутри там е демокрация и нали помниш тиквата: нямам къща в Барселона.
  • 8 Тоа пъ

    17 4 Отговор

    До коментар #6 от "До 1, 2, 3-ти":

    Кой купува жилище за да го държи празно в ТУРИСТИЧЕСКИ КУРОРТ като Малага.....

    Коментиран от #20

  • 9 Тия сместа да са радват

    14 7 Отговор
    Протестират че има туристи.....Ами правете пари, не мърморете....
  • 10 Мхъм

    10 1 Отговор
    Ристьо Кауфланда и той търсеше къща там да купува в Малага, ама не знам кво стана, купи ли не купи ли?
  • 11 Да де

    16 3 Отговор

    До коментар #2 от "Крумов":

    Ама не всеки има клиенти. Тия, които имат само по едно жилище, а те са болшинството, трябва да търпят данданията и простотията на пияниците. А в Испания си имат достатъчно местни пияндури и наркомани, вдигащи вярва и през нощта, та чуждите им идват в повече. За обикновения работещ полза никаква. Данъците на хотели, ресторанти и магазини отиват за помощи на мързелите. Никой не протестира, че му било хубаво.

    Коментиран от #13

  • 12 Тия в Малага

    7 5 Отговор
    Явно са много богати, щом не щат парите на туристите.
  • 13 То в Малага

    8 6 Отговор

    До коментар #11 от "Да де":

    Всеки бачка в туризма......нема туристи, нема пари....шума и данданията е цената да изкараш пари....на който не му харесва, пет километра навътре от брега е тихо и спокойно...
  • 14 Мария

    10 1 Отговор
    Лошото в този несправедлив свят е, че ВСИЧКО Е ПАРИ, ПРИЯТЕЛЮ И ТО...М Н О Г О П А Р И!
  • 15 Кога ще ги стигнем

    6 1 Отговор
    в к е не фа на Европа още се радваме на пияните рускоговорящи, на румънците и на тем подобни отврати, които са рай за шепа мутри и политици, но за народа няма почти никаква файда, понеже тия и данъци не плащат
  • 16 Отреазвяващ

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "незнайко":

    Това не е първата статия.По този въпрос се пише много и не от вчера .Добре са рентиерите.Средния испанец не може да си позволи нито да наеме,нито да купи собствено жилище.Проблема е сериозен.Поздрави от слънчева Испания.

    Коментиран от #17

  • 17 А кой е казал

    4 3 Отговор

    До коментар #16 от "Отреазвяващ":

    че средният човек трябва да има собствено жилище? От 20 човека, 19 ще живеят под наем а 20-тият ще притежава 20 жилища. И ако наемът в центъра им е висок, да се местят в предградията. Ако и там им е висок -- значи обратно на село. Кой е казал че всеки трябва да може да си позволи да живее в големия град?

    Коментиран от #21

  • 18 Палячов

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "незнайко":

    Искаме бежанци, искаме бежанци, искаме бежанци.... Това скандираха на митинги по улиците санчовците преди няколко години. То пък взели, че им се стоварили туристи на главите. Ти да видиш. Само че те имат предвид туристите с недвижимостите..... ааааа, ръйш?!! Както нашият туризъм беше погребан от същите такива туристи. Само че Спанците го казват по деликатничко му. Нищо, Фон дер Лайнерката много скоро ще им осигури бол и от ония другите - умните, изучените, че и красивите. Европа приключи съществуването си като такава. Спите ли, спите ли драги читатели? Спете, спете....
  • 19 Про Стачка

    0 0 Отговор
    Га ги ядъхъ кифтетата ни риваха а сега като напълниха гушите почнаха да мърморят !
    Ако се махнат туристите оак ще има недостиг на жилища - ще настаняват в тях черни и брадати емигранти .....
  • 20 Я па

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Тоа пъ":

    са огледай, цели хотели стоят празни ...
  • 21 А никой

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "А кой е казал":

    никой, само дет след някой др. година тия 19 вземат че отрепят 20-я иму вземат всичко ... някой му викат революция.
Новини по държави: