Last news in Fakti

5 Юли, 2024 04:16 1 750 14

Лейбъристите печелят убедително изборите във Великобритания

  • избори-
  • великобритания-
  • лейбъристи

Лидерът им Киър Стармър ще бъде следващият премиер, сочат резултатите от екзитпола

Лейбъристите печелят убедително изборите във Великобритания - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на лейбъристите Киър Стармър ще бъде следващият премиер на Великобритания, сочат резултатите от екзитпола, които бяха оповестени минути след приключването на гласуването, предаде БТА.

Лейбъристката партия е напът да получи огромно мнозинство след вчерашните парламентарни избори в страната, докато консерваторите на Риши Сунак търпят исторически загуби.

Според екзитпола лейбъристите ще спечелят 410 места в 650-местната Камара на общините (долната камара на британския парламент) и ще имат мнозинство със 170 депутати, което ще сложи край на 14-годишното управление на консерваторите.

Според прогнозите Консервативната партия на Сунак ще вземе едва 131 места при 346 депутати преди разпускането на парламента, което е най-слабото ѝ представяне в нейната история.

Британските избиратели наказаха консерваторите заради кризата с разходите за живот и годините на нестабилност и вътрешни борби, в които от 2016 г. насам се смениха петима министър-председатели, отбелязва Ройтерс.

Вчерашните парламентарни избори се проведоха на мрачния фон на засилващите се икономически проблеми, нарастващото недоверие в институциите и разклатената социална структура, посочва Асошиейтед прес.

Изглежда, че отегчените британски избиратели са нанесли историческо поражение на дясноцентристката Консервативна партия на Риши Сунак, внасяйки смут в нейните редици, след като беше на власт от 2010 г. насам.

Ето какво споделиха по-рано пред БТА британски избиратели, след като гласуваха вчера в избирателнатата секция "Сентрал хол Уестминстър", на около 150 метра от двореца "Уестминстър", където са сградите на парламента:

"Здравейте, гласувах за лейбъристите, защото мисля, че правителството на консерваторите остана на власт твърде дълго. Има нужда да стане промяна".

"Най-неинтересният човек съм, когото ще срещнете при избори, тъй като не гласувам. Все едно и също е".

"Киър Стармър трябва да ни върне обратно в ЕС, адски бързо. На 77 години съм и го знам достатъчно добре. Това е".

"Смятам, че този път гласуват повече от обикновено и разбрах, че лейбъристите сега ще спечелят. Повечето не са доволни от консерваторите и Брекзит".

"Това не е моето правителство. Никога не съм гласувала за него. Нашето правителство ни окраде докрай. То продаде всичките ни активи. Ако ги задържим още малко, ще бъдем направо опропастени. Изритайте торите. И аз гласувах за нашата левица".

"Имаме нужда от промяна".

Като знак за променливото обществено настроение и гнева към системата някои по-малки партии се представиха добре, включително центристките либералдемократи и партията "Реформирай Обединеното кралство" на Найджъл Фараж. Според прогнозите партията на Фараж, която залага предимно на антиимиграционна програма, ще има до 13 депутати.

Екзитполът бе проведен от социологическата агенция Ипсос и изискваше от гласоподавателите в десетки избирателни секции да попълнят наподобяваща бюлетина листовка, показваща как са гласували. Обикновено тя дава надеждна, макар и не напълно точна прогноза за крайния резултат.

Пълните резултати ще бъдат обявени през следващите часове.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хахахаха

    40 3 Отговор
    След Сунака Следва Макарона, Бун.ака Памперсова, Шолца и Зелю. Народа не ще война с Русия. Показаха го ясно на Евроизборите.
  • 6 Прокажен смъркач

    32 1 Отговор
    Който се целува с джугача зелен губи изборите.
  • 7 Голям смях

    34 2 Отговор
    Хак да му е на индиеца. На ти една Украйна сега. Чакаме следващите посечени умници.
  • 8 Фен

    29 4 Отговор
    Западна Европа започва да се събужда от летаргията. Но вече е късно.
  • 9 Калъчев

    29 2 Отговор
    Айде и английското макарон-индианче гоу хоум.
  • 10 Ха-ха-ха

    24 2 Отговор

    До коментар #3 от "Надай се конци на зелена трева":

    Нищо не се знае, шефката на ЕС могат когато си поискат да я сложат зад решетките. А Зелето да продължава да се нада на запада, гледам помощите все повече се бавят, уж все тръбят че отпускат пък нищо няма, а и какво да покрива първо с тях кредите ли, военните разходи или пенсиите.
  • 11 Ццц

    8 4 Отговор
    За по-недосетливите е дадено обяснение защо консерваторите са загубили исторически. Аз се сещам за далеч по-основателни причини. За мен англичаните са жертва на руска пропаганда и Путин се е намесил на изборите с надежда, че няма да изпратят още 14 геймчейнджъра и този път верно да го бутнат от власт. 😂 След изборите в Русия също се прокрадваха такива невинни журналистически обяснения. Тогава разбрахме, че до всеки избирател е имало човек с калашник. Тоест, че руснаците са с поне 80 млн. повече отколкото знаехме. 😂. Да обобщим: агресорът -диктатор получи 87 % подкрепа. Враговете му "миротворци" ги изритаха с шутове хората. Остана само един фосил да изритат. Та ако милите журналисти се бяха сетили да обвинят Путин, а не социалните разходи и вътрешните партийни борби, обяснението щеше да е далеч по-достоверно. Дори западняците се усетиха покрай Украйна, че властта някак странно се разминава с техните желания и интереси. Уж сме ги избрали, за да ни представляват, пък те все обратното правят, като наш Тагаренко, а? 😂

    Коментиран от #13

  • 12 Марда

    9 0 Отговор
    Такъв кютек на левите над консервите не имало никога до сега. Гръцкия крал комунист е най- доволен.
  • 13 Да обобщим

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "Ццц":

    Британците искат обратно в ЕС.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: