Last news in Fakti

5 Юли, 2024 06:02 2 008 14

Киър Стармър: Промяната започва от тук

  • киър стармър-
  • великобритания-
  • избори

Вероятният следващ премиер на Обединеното кралство направи изявления, след като стана ясно, че той печели в избирателния си район

Киър Стармър: Промяната започва от тук - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на британската Лейбъристка партия Киър Стармър заяви, че страната е гласувала за промяна и е време неговата партия да я осигури, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Стармър направи изявления, след като стана ясно, че той печели в избирателния си район и си осигурява място в Камарата на общините на британския парламент.

„Тази вечер хората тук и в цялата страна се произнесоха и те са готови за промяна. Промяната започва от тук“, обяви Стармър.

Екзитполовете, публикувани в четвъртък вечер след края на гласуването в Обединеното кралство, показват, че лейбъристите печелят категорично изборите с очаквани 410 места от общо 650 в Камарата на общините. Това прави практически сигурно, че Стармър ще наследи Риши Сунак на премиерския пост и ще сложи край на 14-годишното управление на консерваторите.

Торите регистрират най-тежкото си изборно поражение в историята и се очаква да получат едва 131 места. Най-високопоставеният техен представител, за когото вече е ясно, че губи депутатското си място, е министърът на отбраната Грант Шапс.

Лидерът на дясната националистическа партия „Реформирай Обединеното кралство“ Найджъл Фараж за първи път ще седне в Уестминстърския дворец след седем неуспешни опита. Партията му според прогнозите ще има 13 депутати.

Разочарованието на избирателите от консерваторите допринася за силното представяне и на центристките либералдемократи, които се очаква да имат 61 представители в долната камара на парламента. От друга страна Шотландската национална партия, която се застъпва за независимост на Шотландия, отбелязва спад и вероятно ще има едва 10 депутати.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    29 8 Отговор
    Сега остава разбирачите в сайта да оплюят спечелилите, че са рубладжии и слуги на Путин.

    Коментиран от #4, #6, #8

  • 2 Ццц

    23 13 Отговор
    Всичките са все едни промянаджии, че да те е страх от новото. 😂. И ние тука едни такива учени ги избирахме за добро, пък те само на тях си направиха и за Украйна. В тоя ред на мисли и Зеленски беше избран за добро и обещаваше промяна. И за промяната не излъга де. 😂
  • 3 наказателен вот

    22 6 Отговор
    Народите са недоволни от политиката на "колективния Запад", доминирана от САЩ! Затова, чрез наказателен вот сменят управляващите! Ако политиката не се промени по-съществено, ще дойдат на власт крайни партии!

    Коментиран от #7

  • 4 лично

    25 11 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    Лично Путин и руските хакери са виновни за всички беди на "колективния Запад"! И за непризнаването на ЛГБТ+, като и за Зелената сделка - за Зелен хайвер!
  • 5 Стамболов

    22 1 Отговор
    Книгата на Оруел, "1984" се сбъдва в 2024 г.
  • 6 Флейтист

    20 2 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    Кои са победителите и с какво се различават от торите на Руши Британия?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Механик

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    Не знам какви са, ама като му гледам безолевата муцуна на тоя, едва ли може Британия да очаква някаква промяна към по-добро.
    Дано бъркам, де!

    Коментиран от #10, #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Цар Долар

    8 8 Отговор

    До коментар #8 от "Механик":

    Бъркаш,бъркаш.И продължавай да чакаш разпада на запада,долара,еврото и т.н.
  • 11 Демократ

    21 0 Отговор
    50 млн. гласуват в работен ден и резултатите са ясни в същия ден, няма хаос , чували с бюлетини,купуване и продаване на гласове,полиция, пълен ужас и преди изборите по цял ден дрънкане на говорещи глави по тв каналите . Как го правят, а ние тук 35 години не можем един път поне да имаме честни и нормални избори?

    Коментиран от #14

  • 12 Фен

    8 3 Отговор

    До коментар #8 от "Механик":

    Е поне е кореняк. А ингилизите, нищо добро не ги чака. Те вече са халифат.
  • 13 Хехе

    6 3 Отговор
    И тези не са наред! Нас да питат за ПРОМЯНАТА ! С радост им я отстъпваме!
  • 14 Екементарно

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Демократ":

    Ватсон.
    От избори нищо не зависи !!!
    Само тука, на територията си правим по няколко пъти в годината изборни циркове без да защо.
Новини по държави: