Тема: Украйна

7 Юли, 2024 10:17 3 269 51

Русия настъпва в Донбас, Украйна отблъсква атаките край Харков

  • украйна-
  • русия-
  • донбас-
  • харков

Москва засилва атаките срещу украински въздушни бази, за да попречи на трансфера на F-16

Русия настъпва в Донбас, Украйна отблъсква атаките край Харков - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руските войски са настъпили в осем населени места в Донбас, а Въоръжените сили на Украйна отблъскват руските части в Харковска област. Това съобщават анализатори от DeepState, цитирани от ФОКУС.

"Противникът е напреднал в Писчани, Евгеневка, Северной, близо до Лозуватски, Макеевка, Новоселовка Перша, Часов Яр, Калиновка“, се казва в съобщението.

"Врагът напредва в Песчаное, Евгеновка, Северное, близо до Лозовачки, Макеевка, Новоселовка Първа, Часов Яр, Калиновка", се посочва в доклада.

В същото време анализаторите съобщават, че ВСУ отблъскват руските части в района на Глубокое.

По данни на Института за изследване на войната (ISW) руски военни кореспонденти твърдят, че ВСУ в Харковска област са извършили контраатаки край Липци и Глубокое, във и край Волчанск и край Тихой.

В Луганска област, според публикуваните карти, на 6 юли руските сили са извършили леко настъпление източно от Песчаное. Също така, според ISW, на 5 и 6 юли руските сили са продължили настъплението си край Синкивка, Петропавловка, Стелмаховка, Невски, Макеевка и Грековка, както и западно от Кременная край Терни и Торск и край Серебрянската гора.

В Донецка област руските сили продължавт нападенията си на североизток от Северск край Белогоровка и на юг от Северск край Вемка.

Също така на 5 и 6 юни руските сили продължиха наземните атаки край Калиновка, Иванивское, Клещеевка и Андреевка. Освен това публикуваните на 6 юли геолокационни кадри показват, че руските сили наскоро са напреднали към югозападната част на Ню Йорк.

Съобщава се също, че на 5 и 6 юли руските сили са провели настъпателни операции западно от Донецк край Красногоровка и Георгиевка и югозападно от Донецк край Победа, Константиновка, Парасковиевка, Угледар и Водяное.

"Русия засилва атаките срещу украински въздушни бази, за да попречи на трансфера на F-16", пише Le Monde, цитиран от ФОКУС.

Броени дни преди предстоящата среща на върха на НАТО, която ще се проведе във Вашингтон от 9 до 11 юли, Русия засили военния натиск върху Киев, като засили ударите по неговите военновъздушни бази. Според анализатори този натиск до голяма степен е свързан с предстоящото официално приемане от Украйна на първите изтребители F-16, които западните държави обещават да прехвърлят на страната от много месеци.

Според съобщения, потвърдени от руски и западни източници, в рамките на няколко дни са нанесени няколко мащабни удара по украински бази. Първо в Миргород, на 1 и 2 юли, в Полтавска област в Централна Украйна, а след това във военновъздушната база Долгинцево, в Днепърска област, разположена на 80 км от фронтовата линия, според изявление на руското министерство на отбраната от 4 юли. Москва твърди, че са били унищожени най-малко шест изтребителя.

Украинците не отрекоха тези загуби, въпреки че се опитаха да ги омаловажат.

Това не е първият случай, в който руснаците са се насочили към украински военновъздушни бази. През последните месеци обаче въздушните им кампании са съсредоточени върху енергийната инфраструктура на страната, дотолкова, че украинците вече започнаха да се притесняват за зимата, тъй като достъпът им до отопление и електричество изглежда ще бъде още по-ограничен, отколкото през предходните години. Според западен военен източник неотдавнашните удари са отразявали желанието на Русия "да стегне мускулите си, за да накара украинците и техните поддръжници да се замислят в ключов момент".

Украинските системи за противовъздушна отбрана са унищожили всичките 13 безпилотни самолета, които Русия е изстреляла срещу Украйна при последната си атака, съобщиха днес украинските военновъздушни сили, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В изявление в Телеграм украинските ВВС съобщиха, че Русия е изстреляла и две балистични ракети "Искандер", но не съобщиха какво се е случило с тях.

Но впоследствие руското министерство на отбраната съобщи, че ракетите "Искандер" са унищожили две пускови установки за ракети земя-въздух "Пейтриът" в украинската област Одеса, предаде Ройтерс.

Нападението е извършено в района на селището Южное, съобщи ТАСС, като се позова на изявление на министерството. Агенцията добавя, че освен ракетните установки при удара с руските ракети е била унищожена и радиолокационна станция "Жираф".

ТАСС допълва, че руското министерство на отбраната е публикувало кадри от унищожаването на установките "Пейтриът".


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голата истина

    66 12 Отговор
    Къде е натото къде е гнилата европа къде са страхливите украинци
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 да де

    67 7 Отговор
    И какво като удрят въздушните бази на укрите нали бихте тъпана, че там имало само макети на самолети.

    Коментиран от #45

  • 4 Скрили някакви Пейтриъти

    60 8 Отговор
    В населени места по детските площадки в Киев и чакат неизбежното

    Коментиран от #21

  • 5 Русия "да стегне мускулите си",

    8 36 Отговор
    където и са мускулите, там да ги стегне
  • 6 Русофилчо

    12 62 Отговор
    Настъпват руснаците ... мотиката

    Коментиран от #43

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Само първата

    33 6 Отговор
    Част от заглавието е вярно!
    Другото не си струва да го четете!
  • 9 Спорт

    44 8 Отговор
    България праща милиони евра и чака фашагите да контраатакувст.
  • 10 ХА-ХА-ХА, ХА-ХА-ХА!

    41 8 Отговор
    МА НАИСТИНА МНООГО ЛЕЕКИЧКО НАСТЪПВАТ РУСНАЦИТЕ... А КОНТРАНАСТУПА КОНТРАОТСТУП ЛИ Е?!ЧЕ НЕ СЕ РАЗБИРА МНОГО..🦧

    Коментиран от #44

  • 11 Мобилизацията върви по план

    53 11 Отговор
    Успяха 18 човека да намерят в близкият психодиспансер. Украинците и бесарабите в Одеса все по явно застават на страната на Русия и партизански отряди и саботажни групи организират срещу Нацисткият режим на Зеленски. Дори полицаите ясно заявиха че няма да допуснат да ги мобилизират и ако трябва революция ще направят. Новините от Украйна стават все по хубавички
  • 12 Тук е само на руска реч

    39 7 Отговор
    Ами да той Домбас си е🇷🇺 тези за какво квичат и нека си пазят Лавлов нали го дават на спасителите поляци айде шшшшкаайте там
  • 13 Те че настъпват

    12 24 Отговор
    Настъпват
    Ама много бавно настъпват бе
    Ако продължават така до края на
    годината ще
    достигнат едва до предградията на Киев
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Както пише

    9 28 Отговор

    До коментар #7 от "Тишо":

    Английското разузнаване руснаците ще успеят да превземат Украйна едва към края на четвъртата година от войната
  • 17 Всичко е ясно

    45 7 Отговор
    Русия настъпва ..... Украйна отблъсква.... И така до Полша ще е
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Вашето мнение

    32 5 Отговор
    Мара вече изтрепа руснаците, а ганеф ги обърна в бяг. Тоя алкохол не прощава, но мисира освен да пие и да се друса друго не прави за да може да понесе лъжливата пропаганда, която е принудеин да бълва.

    Коментиран от #26

  • 20 Не думай

    23 4 Отговор
    “Освен това публикуваните на 6 юли геолокационни кадри показват, че руските сили наскоро са напреднали към югозападната част на Ню Йорк”
    ….ХАХАХАХА,ЧЕТЕТЕ ЛИ ИЗОБЩО КАКВО ПУБЛИКУВАТЕ?

    Коментиран от #27, #41

  • 21 Вчера имаше статия със снимка

    41 4 Отговор

    До коментар #4 от "Скрили някакви Пейтриъти":

    Как Пейтриъти са между блоковете на детската площадка. По тъпо от това може да е само да ги качат на покрива на някой мол
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ксаниба

    27 7 Отговор
    Е как така врагът настъпва?? Нали пишете, че руската армия победоносно настъпва!! Значи врагът - бандеровците пак бити и е.ни!!
  • 26 хихи

    17 2 Отговор

    До коментар #19 от "Вашето мнение":

    Не е лъжа, а политкоректно поднесена информация....
  • 27 Сандо

    26 5 Отговор

    До коментар #20 от "Не думай":

    И какво те притеснява?Ню Йорк руснаците скоро ще си го вземат,да се готви друго знаково място - Гуляй поле.
  • 28 Иво

    10 22 Отговор
    Всички знаем как завършва такава война. Имаше много примери. Виетнам плати много висока цена, но сега са свободна страна! А американците се изтеглиха като н..рани. По същия начин се изтегли и СССР от Афганистан.

    Коментиран от #39

  • 29 Германия обмисля мобилизация

    23 3 Отговор
    и военна повинност, включително и за жени. Вчера имаше изявление на министъра на отбраната.
  • 30 Нали ви е ясно хора

    28 5 Отговор
    че заради малоумните ни атлантици-политици после и ние репарации ще плащаме 100 години?

    Коментиран от #36

  • 31 Няколко села

    25 6 Отговор
    с площ половин България. Нищо не е. Имат още много да настъпват.
  • 32 нерез с тъмен цвят на кожата

    7 7 Отговор
    не е атакуван "Пейтриът" а системи С 300 .
  • 33 Нигер е дарил вчера

    27 1 Отговор
    34 тона уран на Русия. Същата руда която беше уж за френските АЕЦ. Вчера военните лидери, управляващи Буркина Фасо, Мали и Нигер, влязоха в „конфедерация“ след като подписаха договор по време на първата си среща на върха в Ниамей, Ръководителите на трите страни, които взеха властта чрез преврати през последните години, „решиха да направят крачка напред към по-голяма интеграция между държавите-членки“ и „приеха договор за създаване на конфедерация“, казаха те в изявление в края на срещата на върха на 6 юли... Договори за 30 годишно стратегическо сътрудничество ще бъдат разписани с Китай, Русия и Иран

    Коментиран от #35

  • 34 БАЙГАНЧО

    3 22 Отговор
    Харсъз с харсъзите ... не те е срам ..та тава са братски народи но едните са по европейки възпитани и управни и културни а по големия брат е по блатен тип и мързелив и водкаджия , хич не е възпитан виждайки какво сториха първата година грабейки магазините и апартаментите на мирните жители които уж освобождавали а ги убиваха по улиците както фюри рядко уе правил ...!!! Ти харсъз такъв който явно вижда това което му е и изгодно и който сигурно ще каже че и нас са ни освоболили 1944г интересно от какво но въпрос на виждане..
  • 35 Психодесен

    1 15 Отговор

    До коментар #33 от "Нигер е дарил вчера":

    През дядовият ми е.
  • 36 Спечели 15 рубли.

    2 16 Отговор

    До коментар #30 от "Нали ви е ясно хора":

    Колко събра от сутринта?
  • 37 Зеленко Белоносков

    26 1 Отговор
    Ааааа, виждате ли кво е перемога? Направо ги разпаряме ватите! На бегом се изнасят след нас на запад! Не могат ни настигна...
    Ей сега, да опъна тая магистрала и съм в Лвов... Оттам жената ще ме вземе с Бентлито.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Ако равтиш изтеглянето на

    13 3 Отговор

    До коментар #28 от "Иво":

    руснаците от Афганистан с това на краварите от там, просто срама за краварите е огромен.

    Коментиран от #49, #50

  • 40 Запознат

    3 12 Отговор
    А как върви евакуацията на Воронеж?! Склад за муниции бил гръмнал сам.

    Коментиран от #47

  • 41 Янко1

    6 3 Отговор

    До коментар #20 от "Не думай":

    Да, така се казва ,първо провери преди да се смееш, това показва две неща че украинците са заслепени, а четящите незнайковци.
  • 42 хххх

    2 9 Отговор
    Запецна нещо тва СВО. С тези темпове ще продължи хилядолетия.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Яяяяяя

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "ХА-ХА-ХА, ХА-ХА-ХА!":

    Съвсем леко, преброих около 21 населени места, нищо не е
  • 45 Мишел

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "да де":

    "Там има само макети на самолети..." казват украинците и извозват след нападението надупчените " макети" в бетонните укрития.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 россиян..

    6 1 Отговор

    До коментар #40 от "Запознат":

    Глупости,тва е макет на склад,ние се учим от бандерците..укрофашагите толкоз закаса за мужици-че почнаа да слагат пластмасови зелени чучела в окопите.
  • 48 Отреазвяващ

    4 1 Отговор
    По-добре кажете,къде не са настъпили руснаците.За украинците знаем-по-изгодни позиции.или руснаците!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Иво

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "Ако равтиш изтеглянето на":

    Всички истегляния на голямите империи са срамни и н..рани.
  • 51 Готов за бой

    0 1 Отговор
    През 44-та рашките нахлуха у нас, превзеха ни и ни държаха под руско робство цели 45 години. Ако пак посмеят първата ми работа ще е да застана на Калотина с картечница и да разстрелям плъховете които напират да дезертират на запад (ще има доста). И после запуквам рашките 👊
Новини по държави: