Тема: Украйна

9 Юли, 2024 18:42 1 544 71

ISW: Руските дезинформационни кампании не освобождават от отговорност за ударите в Киев

  • русия-
  • украйна-
  • киев-
  • ракети-
  • нато-
  • дронове

Руските официални лица се опитаха да отклонят отговорността за удара срещу детската болница с неверни твърдения за ракети и състоянието на болницата, но всичко това противоречи на наличните доказателства

ISW: Руските дезинформационни кампании не освобождават от отговорност за ударите в Киев  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руска крилата ракета Х-101 удари детската болница "Охматдит" в центъра на Киев по време на масирана серия от ракетни удари, насочени към критична украинска инфраструктура през целия ден на 8 юли. Командващият украинските ВВС генерал-лейтенант Микола Олешчук заяви, че руските сили са провели два кръга комбинирани ракетни удари на 8 юли - първо четири крилати ракети Х-101 от Саратовска област и две балистични ракети Искандер-М от окупирания Крим и Курска област през нощта на 7 срещу 8 юли, а след това втора вълна от ракети.

Украинската противовъздушна отбрана свали два Х-101 през първата вълна и един Х-47, три Искандера, 11 Х-101, 12 Калибър и три Х-59/69 по време на втората вълна.

Това пише в новия доклад на Института за изследване на войната (ISW).

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че руските сили са атакували жилищна и друга гражданска инфраструктура в градовете Киев, Днепър, Кривой Рог, Славянск и Краматорск.

Украинското министерство на вътрешните работи потвърди 22 загинали и 74 ранени в град Киев и 11 загинали и 64 ранени в Днепропетровска област към момента на тази публикация.

Зеленски обяви, че Украйна свиква извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН (СС на ООН) в отговор на тези руски удари. В момента Русия председателства Съвета.

Руските официални лица и участници в информационното пространство се опитаха да отклонят отговорността за удара срещу детската болница с неверни твърдения за ракети и състоянието на болницата - всичко това противоречи на наличните доказателства.

Украинският център за противодействие на дезинформацията предупреди на 9 юли, че руската пропаганда разпространява лъжи - като тази, че Украйна е използвала част или цялата болница за лечение на ранени украински войници и съхранение на ракети и че украинските ракети за противовъздушна отбрана са ударили болницата.

Тези действия няма да освободят руските сили от правна или морална отговорност за техните удари срещу Украйна, дори и да са верни. Руските информационни операции, лъжливо представящи "Охматдит" като частично или изцяло военна болница, лъжливо предполагат, че такава болница по своята същност е легитимна военна цел. Детската болница "Охматдит" не е военна болница - тя е най-голямата мултидисциплинарна детска болница в Украйна и лекува до 18 000 деца годишно.

Член 19 от Женевската конвенция, по която Русия е подписала, относно защитата на цивилни лица по време на война, гласи, че международната правна защита на цивилните болници не приключва, освен ако болницата не предприеме "действия, вредни на врага", и Член 19 изрично изключва присъствието на болен или ранен военен персонал като действие, "увреждащо врага".

Член 19 също гласи, че "врагът" трябва да даде предупреждение, преди да атакува съмнителна за него, а няма доказателства, че точно тази болница е била непосредствена заплаха за руските сили.

Руските ракетни удари от 8 юли вероятно са използвали нова тактика за максимизиране на щетите от подобни серии удари. Бившият говорител на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Игнат заяви след ударите на 8 юли, че руските сили непрекъснато подобряват способностите си за разузнаване и ударни безпилотни самолети и ефикасността както на крилатите, така и на балистичните ракети, отбелязвайки, че по време на удара на 8 юли руски крилати ракети са прелетели " изключително ниски" височини.

Игнат отбеляза, че в някои случаи украинските сили за противовъздушна отбрана е трябвало да се опитат да прехванат крилати ракети, летящи на 50 метра над земята.

Игнат отбеляза, че руските сили технически манипулират дроновете до последния възможен момент, за да предотвратят откриването им от украинските сили.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан и президентът на Китай Си Дзинпин продължиха да се представят за потенциални посредници за прекратяване войната в Украйна по време на среща на 8 юли в Пекин, въпреки отхвърлянето на руския президент Владимир Путин от сериозни преговори или каквото и да е посредничество на трета страна. Орбан нарече Китай "ключова сила" в създаването на условия за мир и заяви, че Унгария високо цени мирната му инициатива.

Си заяви, че международната общност трябва да подкрепи преките преговори между Русия и Украйна и че други неуточнени големи световни сили трябва да използват "положителна енергия, а не отрицателна енергия", за да подкрепят прекратяването на огъня възможно най-скоро.

Си също така заяви, че Китай и Унгария споделят едни и същи основни предложения за прекратяване на войната. Орбан и Си вероятно се опитват взаимно да подсилят усилията си да представят Унгария и КНР като неутрални посредници въпреки последователните усилия на Орбан да се противопостави и подкопае подкрепата на Европейския съюз (ЕС) за Украйна и нарастващите доказателства, че Китай подкрепя военните усилия на Русия чрез предоставяне на Русия на стоки с двойна употреба и непотвърдени съобщения за съвместно производство на боеприпаси.

Украинският президент Володимир Зеленски отговори на въпрос на пресконференция на 8 юли относно това дали Унгария може да служи като посредник за прекратяване на войната. Той заяви, че само сериозни и силни съюзи могат да спрат войната и че Путин не показва интерес да сложи край на войната.

Зеленски също отбеляза, че страни със силни икономики, които влияят върху икономиката на Русия, и държави с военни, които заплашват руската армия - като САЩ, КНР и целия ЕС - биха могли да ръководят международните посреднически усилия и да оказват натиск върху Русия.

Путин отхвърли руското участие в възможни преговорни процеси за прекратяване на огъня, отрече изцяло интереса към прекратяване на огъня и поиска украинска капитулация чрез "демилитаризация" и предаване на значителна територия, която Русия в момента не окупира на 4 и 5 юли.

Руският вицеадмирал Сергей Липилин смени вицеадмирал Владимир Воробьов като командир на руския Балтийски флот. Руските военни официално представиха Липилин като командир на Балтийския флот на церемония на руския флот в Кронщад в Санкт Петербург на 8 юли.

Липилин преди това е бил началник-щаб на Балтийския флот и първи заместник-командващ от 2021 г., а Воробьов сега е заместник-главнокомандващ на руския флот.

Руското министерство на външните работи (МВнР) заяви на 8 юли, че коментар от май 2024 г. на анализатор на ISW Russia, публикуван в Telegraph, е необоснован.

Оценката беше кратко представяне на задълбочено и добре документирано изследване, публикувано от ISW относно руската окупация на Украйна и проекта за унищожаване на украинската държавност чрез геноцидни средства.

ISW стои зад своите оценки, включително тези, представени в статията на Telegraph.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдаа

    43 2 Отговор
    Четете ли, "труда" ви е безмислен.
  • 2 Лоялен

    61 6 Отговор
    Всичките глупости в статията няма да ги коментирам. Ракетата ударила болницата е насамс . Не мога да ви постна линка с видеото и снимка на ракетата. Същата история като пазара в Констатиновка. Укроинското пво трепе украинци
  • 3 Ако ще и 1000 пъти да я повторите

    52 6 Отговор
    Фактите са си факти. Никой няма да ви повярва.
  • 4 Опорка

    50 5 Отговор
    "всичко това противоречи на наличните доказателства"
    Стандартна джедъратлантическа олигофрeнcка пропаганда. Бомбастични заглавия и първи редове и после - нищо. Къде са въпросните доказателства, бе джендъри нагли и лижливи?
  • 5 стоян георгиев

    8 44 Отговор
    Факти само не разбирам щом сте за подобни статии защо допускате руската дезинформация постоянно на платформата си?веднъж статии с ненадеждни основно руски източници втори път цяла кохорта руски тролове бълваща лъжи и обиди и накрая атака срещу проевропейските и пробългарските коментиращи?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Захаровна

    5 41 Отговор
    Русия атакува детска болница с бебета какво зверство.
  • 8 Запознат

    10 40 Отговор
    Има видео, на което на забавен кадър се вижда руската ракета.

    Коментиран от #60

  • 9 Базирания ISW

    6 39 Отговор
    Украинският център за противодействие на дезинформацията предупреди на 9 юли, че руската пропаганда разпространява лъжи
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Четете *скандално* с видео

    51 8 Отговор
    Множество видеа категорично доказаха: Детската болница „Охматдет“ в Киев е ударена от НАТОвска ПВО ракета NASAMS. Режимът на Зеленски се опита тайно да прибере отломките, изземват се и видеа, заснели удара, на които се вижда ракетата
    Заявленията на властите в Киев, че болницата „Охмадит“ е ударена от руска ракета Х-101 не отговарят на истината, пише украинският Telegram канал „Резидент“, като публикува видео от удара, на което ясно се вижда сградата на болницата, в момента в който я поразява ракета от натовска система за ПВО NASAMS.
    Както обясняват авторите, руската ракета Х-101 има по-големи крила и е по-тежка, а масата на бойната й глава е 960 кг. Когато такава ракета удари сграда, я срива със земята и оставя кратер, а ракетите за ПВО имат по-малка експлозивна част, която се състои от малки фрагменти; затова съседната сграда на детската болница е ударена от шрапнели.
    Видеа от удара на ракетата по детската болница в Киев виж тук:
    Режимът на Зеленски се опита тайно да прибере отломките, изземват се и видеа, заснели удара, на които се вижда ракетата. Но в интернет все пак успяха да изтекат видеозаписи от ракетната атака срещу детската болница «Охматдит» в Киев сутринта на 8 юли. На кадрите ясно се вижда зенитна управляема ракета, от една от система за противовъздушна отбрана, разположена в района на Киев, като с много голяма вероятност това е ПВО ракета „Назамс“.....

    Коментиран от #12, #35

  • 12 българин

    8 31 Отговор

    До коментар #11 от "Четете *скандално* с видео":

    Разбира се не закъсня и поредния парцалив пасквил от СКАНДАЛНО. Ако не е ще от гласове или епицентър.

    Коментиран от #16, #38

  • 13 Само питам

    36 5 Отговор
    А кой носи отговорността , относно войните в Ирак , Линия и т. н. ???
  • 14 Костадин

    6 39 Отговор
    Путлер ще бъде съден в Хага за престъпления срещу човечеството.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Дякон Унуфрий Араллампиев

    33 3 Отговор
    Надуваемите макети Холивудските масовки и пропагандата само хвърлят сянка върху проповядваните ценности Истината вчера лъсна със страшна сила Пет ракети с хирургична точност достигнаха целите си Нулева успеваемост на прехваленото ПВО Питам се каво стана с Айзенхауер Не мога да повярвам но явно е истина
  • 18 Тома

    31 4 Отговор
    Не знам колко ракети свалиха бандерите но видяхме че болницата е свалиха
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Гориил

    27 2 Отговор
    Победителите няма да преговарят с никого. Само предаване.
  • 21 Изметта на човечеството

    4 29 Отговор
    🎯 Чешкият външен министър Липавски:
    "Реших да извикам руския посланик. Убийците, които нападат деца в болницата са изметта на човечеството. Той беше инструктиран да предаде това в Москва."

    Точно в 10 ката

    Коментиран от #40

  • 22 Ушанките колкото и да лъжат !

    3 29 Отговор
    Истината е една ! Ракетата от Русия е дошла !
    Лъжата им е много пошла !
    Роза 🌹 Емилова

    Коментиран от #28

  • 23 МАЙДАН

    26 2 Отговор
    Съд за Зеления потник !
  • 24 шаа

    27 2 Отговор
    дори мисирките от фракти 1000 пъти да повторят една лъжа, това няма да я направи истина
  • 25 Дезинформация

    27 5 Отговор
    Ракетата не е руска, а свалена украинска. Ако ракета удари болница жертвите ще са стотици, а не 22 общо за Киев.
  • 26 Търсете истината

    30 3 Отговор
    Появи се видео с попадение на ракета от ПВО NASAMS по болницата "Охматдет" в Киев

    Неграмотните укрофаши пак са се изпозастреляли сами!

    Коментиран от #30

  • 27 И да лъжат и да мажат!

    3 27 Отговор
    Руснаците ще се накажат!
    И дълго време няма да се покажат!
  • 28 Лоялен

    23 3 Отговор

    До коментар #22 от "Ушанките колкото и да лъжат !":

    Мога да ти дам запис и снимка на ракетата. Ти какво може да покажеш че ракетата е руска или е важно да повтаряме като папагали непроверена информация
  • 29 Вече никой не вярва на ушанки !

    4 23 Отговор
    В Хага ще висят по съдебни банки !
    И няма да се правят на бабанки !
  • 30 ДВ Германия

    4 24 Отговор

    До коментар #26 от "Търсете истината":

    Няма такова нещо ,намерени са останки от ракетата и тя е Х-101 руско производство . Установено е и от представители на ООН.
    Можеш да лъжеш колкото искаш ,но полза няма да има .

    Коментиран от #33, #41

  • 31 Мнение

    22 2 Отговор
    Такава масирана ракетна атака с 33 жертви очевидно не е целяла поразяване на цивилни обекти. Ако целта беше такава жертвите щяха да са хиляди, на всеки е ясно това.
  • 32 схема нато

    24 1 Отговор
    Украинците защо си удариха болницата преди срещата на нато?Сигурно нато ще присвои много средства от донорите си за печалба на определени военни бизнеси.Всичката тази схема я плащате вие .От вашите пари вземат без дори да ва питат.КОМИСИОННА и държавата плаща.
  • 33 Има, има

    21 1 Отговор

    До коментар #30 от "ДВ Германия":

    Това е истината, ООН е ясно какво ще кажат. Лъжат, мажат само и само да не излезе неприятната истина наяве.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Имаше видео

    17 1 Отговор

    До коментар #11 от "Четете *скандално* с видео":

    Попаднах на видео, на кадрите на което на някакъв чиновник му бяха доставили неголеми отломки от ракети. Тоя събираше избирателно. Тая тук, другата я хвърля, третата тук. Други две ги мята. Подреди десетина в редичка - снима ги и сигурно ги представи за такива от X-101. Парадокса беше, че на видеото ясно се вижда как избира кои от донесените му да снима и кои ги мяташе назад. Та после ме карайте да вярвам на снимки.
  • 36 Историк

    14 5 Отговор
    Николай Гогол: „Украинците имат безкористна любов към подлостта. Той няма да получи нищо от това, но ще направи лоши неща на съседа си.“
    Максим Горки: „Най-важният признак на украинския народ е неговата садистична жестокост.
    Сергей Аксаков: „О, колко е трудно да се живее в Украйна, в този вонящ център на физическа и морална поквара, подлост, лъжа и подлост.“
    Иван Тургенев: "Украинецът е най-големият и най-нагъл лъжец в целия свят."
    Антон Чехов: „Украинците са упорит народ: всичко, което произнасят, им се струва великолепно и ценят своите украински велики истини толкова високо, че жертват не само художествената истина, но дори здравия разум... Тези упорити хора винаги се хващат за великото , защото не знаят как да правят дребни неща... Това са замислени идиоти, които се карат на Гогол, че не пише на украински, че са дървени, посредствени и бледи безделници, които нямат нищо в главите си и в сърцето си.
  • 37 ДжО1984

    13 1 Отговор
    На снимката не се вижда кратер, даже покрива е паднал върху мястото на удара, паднали са две външни стени, все едно влак се е ударил в сградата. Сградата отляво е надупчена от шрапнели, дори и да нямаше видеа, е ясно, че е много странно!

    Коментиран от #43

  • 38 Сашо

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "българин":

    Благодаря за рекламата. Ще ги посетя. Рекламираш, а???
  • 39 Руска Ракета истреляна от Русия е най

    17 2 Отговор
    Малко вероятния Сценарии!!! Интерес, да се Удари по тази Болница имат Украйна и Колективния Запад! Точно преди Срещата на НАТО!! Постановка, всичко е Планирано!
  • 40 дедо..

    16 3 Отговор

    До коментар #21 от "Изметта на човечеството":

    На 08.07.. аналогова хипер ракета удря болницата,на 09.07.. юбилеен самит на нато в столицата на щатите,няма случайни съвпадения,та зелен джугач отнова да сака отъжие и да проси пари от 50сетината му меки алиански подпирачи из изодьзадьзе,дайте му и тикайте по бърже да свърши дезинфекцията на бандерите.
  • 41 Дякон Унуфрий Араллампиев

    16 3 Отговор

    До коментар #30 от "ДВ Германия":

    На петдесет метра от удара има непокътнати стъклени витрини При взрив с тротилов еквивалент на руска ракета в радиус от един километър няма да има здраво стъкло Вижте взривовете в завода и ги сравнете с падналият фишек

    Коментиран от #63

  • 42 Ортодокс

    2 10 Отговор
    Детската болница и родилния дом са целени напълно преднамерено . Наистина са измет .

    Коментиран от #44, #49

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 И аз това казвам

    10 1 Отговор

    До коментар #42 от "Ортодокс":

    Измет, която убива сънародниците си. Само да се докаже пред господаря.
  • 45 Минувач

    10 2 Отговор
    Нещо за плажа ще напишете ли?
    Кой атакува там, с какви ракети и колко цивилни, вкл. деца изби?
    Преди време имаше и директна украинска атака по оживен открит пазар пълен с хора...отново бяха убити над 20 цивилни наведжъж.
  • 46 всичко се знае !!!!ЗНАЯТ

    12 0 Отговор
    И КОМОНДОСИТЕ НА НАТО !!!! Но така им оттърва при взрив на ракета от този тип не само болницата но и всичко живо на КИЛОМЕТЪР щеше да е при свети петър ! Тази какета струва огомни пари за да разрушават от детонацията си !!!! а там стъклата са цели !!!! а тук и не българите на форума ни приказват врели не кипнли само за да им дадът хамеринска помия
  • 47 О,чуден

    3 0 Отговор
    Ако руснаците можеха с една Х101 да разрушават по 4 големи сгради като в случая, тази война отдавна да е свършила!
  • 48 Както и при Буча

    8 0 Отговор
    ЗАПАДА или по-точно Англия прави цирк както и сега Тогава за да няма мир (до това бяъа преговорите в ТУРЦИЯ) с сега преговорте на НАТО !!! НЕ знам защо но защо рашата не удари с точнло ткава ракета зградата на събиращите се от нато джентари !!! Тогава целия свят ще разбере какво е иощта на рускакта ракета но Путин е мек и плашлив и това няма да го направи а азък !!!!!!!!!!!!!!!!!1
  • 49 АБЕ НАБОЖНИЯ

    5 4 Отговор

    До коментар #42 от "Ортодокс":

    НАЛИ ЗНАЕШ КВО ПИШЕ В СТАРИЯ ЗАВЕТ
    ОКО ЗА ОКО ЗЪБ ЗА ЗЪБ
    ТА СЛЕДВАЩИЯ ПЪТ ПО ПЛАЖА В ОДЕСА
    С КАСЕТЪЧНИ БОЕПРИПАСИ
    ЗАПОМНИ ЛИ
    ОКО ЗА ОКО ЗЪБ ЗА ЗЪБ
    АЙДЕ СТИГА КВИЧА
  • 50 Бен Вафлек

    5 1 Отговор
    Всички участвали в бомбардирането на цивилни обекти са известни. Рано или късно ще си получат заслуженото. Украинските служби не са по различни от Мосад.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 СТРАННО Х 101

    8 2 Отговор
    ПРИ ОГРОМНАТА И МОЩ ОТ ВЗРИВА ИМА И ЖИВИ !!! А ДЕТОНАЦИЯТА И ДЕЙСТВА НА ОКОЛО КИЛОМЕТЪР ! А ТУК И ПРОЗОРЦИТЕ СА ЦЕЛИ !!!!!!!!!!!!!!! Как така бе кравари се излагата иди ни ииате за стадо рвце и ЩЕ Е ТАКА ДО ПЪРВИЯ ДЕН НА СЪБИРАЩИТЕ СЕ ОТ НАТО
  • 53 Ивелин Михайлов

    6 1 Отговор
    За болниците в газа що си траехте бе??
  • 54 Дякон Унуфрий Араллампиев

    4 0 Отговор
    Облечете бяла риза и бял панталон Окажете първа помощ на кървящ пациент Гърба ли ще си изцапате Как по панталона няма да имате кръв Как панталона ще е снежно бял без нито едно петно Ще идете ли да пренасяте тухли Вашите ръце са ценни Холивудски недомислици
  • 55 Тонката

    9 1 Отговор
    Поредната гнусна укронацистка лъжа!🤣
    Ракетата, ударила болницата е УКРАИНСКА!

    Коментиран от #62

  • 56 404

    0 0 Отговор
    много съм угурчен, че някои се радвате, ма зарди онуй си...ей бог да ги прости загиналите, точно за това си помислете като пишете коя е тая идеология и цености на 21 век сега, която да оправдава военни действия, като гледам ценостите ни не се различават, всичко е пари........капитализмът се самоизяжда!
  • 57 Отреазвяващ

    1 0 Отговор
    Ако за пропаганда дават пари,сега е момента.
  • 58 Този краварски институт кога ще коментир

    2 1 Отговор
    Коментира Израел? Поредните лъжи и пропаганда от фашистите я Укрия и варварите от краварника
  • 59 Не знам кой крив, кой прав

    6 2 Отговор
    Но снощи Ал Джазира твърдяха, че при анализ на украинското видео за удара болницата е ударена с ракета AIM-120 норвежко производство - нещо, което руснаците нямат. Отделно показаха какво остава след удар с руска Х-101 - а то е нещо в далеч по-голям мащаб от показаното на снимката!

    Коментиран от #61, #66

  • 60 Шопо

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Запознат":

    Да. И на нея с метрови букви пише "РУСИЯ" и "ПУТИН", нали?
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 русия ТЕРОРИСТ И ФАШИСТ НОМЕР ЕДНО

    1 5 Отговор

    До коментар #55 от "Тонката":

    Кой лъжеш ти бе фашаго ? Ракетата е руска и колкото и да лъжете платената агентура няма да промените реалността.

    Коментиран от #65

  • 63 факти

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "Дякон Унуфрий Араллампиев":

    Такива гумени разбирачи като тебе е цяло чудо ,че не са висши учени на,а са още на ниво тролене по форумите от дивана вкъщи

    Коментиран от #70

  • 64 дядото

    2 0 Отговор
    киев,та киев.всички западни медии,институти и какво ли не.сте позинали.дори да е вярно, къде бяхте същите вие при ударите по плажа в севастопол с американски ракети.нали не мислите хората по света за глупаци
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Комендантски

    1 2 Отговор

    До коментар #59 от "Не знам кой крив, кой прав":

    Не знам от къде ви намира Митрофанова такива . Ракетата AIM 120 е ракета въздух - въздух ,тя не може да нанесе подобни поражения . Норвегия не прави тези ракети изобщо . Това което си го писал е страшна глупост.
    Дори и изстрелвана от земята ,самата ракета си остава същата .
    Освен това са намерени фрагменти от ракета Х-101 -руска крилата ракета.
  • 67 Тонката

    2 0 Отговор
    На горната снимка е руската ракета....Открийте разликите!

  • 68 Мъдрост

    3 1 Отговор
    1-2 клипчета са по-ценни от дългите лъжи на ISW (на Клинтъница).
  • 69 Тонкта

    1 0 Отговор
    Чакаме Факти да пуснат снимката...
  • 70 Дякон Унуфрий Араллампиев

    1 0 Отговор

    До коментар #63 от "факти":

    Оборете ме с факти Готов съм на диспут Относно гумените макети явно имате по добър опит Пропагандата е едно Реалността друго
  • 71 Амф

    2 0 Отговор
    Майтап бе Уили, облъчват Ви с новини!
Новини по държави: