12 Юли, 2024 05:38 1 439 2

Замеряха с коктейли „Молотов“ сградата на албанското правителство, искат оставката на премиера

  • албания-
  • правителство-
  • протести-
  • оставка-
  • еди рама

Протестиращи обвиниха Еди Рама в корупция

Замеряха с коктейли „Молотов“ сградата на албанското правителство, искат оставката на премиера - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Протестиращи са замеряли тази нощ сградата на албанското правителство и на столичното кметство с коктейли „Молотов“, обвинявайки премиера Еди Рама в корупция и настоявайки за неговата оставка, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Хиляди последователи на опозицията се събраха пред кабинета на Рама, а по-късно пред кметството на Тирана. Полицията не се намеси, но потуши запалените огньове. Няма данни за пострадали.

Протестиращите също са настоявали за освобождението на опозиционера Сали Бериша, който е под домашен арест и е разследван за корупция, докато беше премиер в периода 2005-2013 г. Бериша отхвърля обвиненията и на свой ред настоява, че Рама се опитва да затвори устата на противниците си.

„Албания е единствената държава в Европа с политически арест на лидер на опозицията - без никакви факти, доказателства или документи“, заяви Бериша във видеообръщение, заснето в дома му. „Еди Рама иска Албания без албанци, опозиция и справедливост“, допълни той, като призова своите последователи към гражданско неподчинение, за да накарат правителството да обяви предсрочни избори.

Рама е на власт от 2013 г. и оттогава е печелил всичките провеждани в страната парламентарни и местни избори.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рамата е сръбско

    6 5 Отговор
    Мекере, доказа го многократно
  • 2 браво

    1 0 Отговор
    е това е опозиция
Новини по държави: