14 Юли, 2024 19:37 614 4

Египет и Катар продължават усилията си за мир в Газа

  • израел-
  • катар-
  • египет-
  • преговори
Египет и Катар продължават усилията си за мир в Газа  - 1
Снимка:ЕРА/БГНЕС

Египет и Катар, които посредничат в непреките преговори между палестинското движение Хамас и израелските власти, полагат усилия за постигане на споразумения въпреки пречките, поставени от Израел. Това заяви представител на ръководството на радикалното движение.

"Египет и Катар продължават усилията си за постигане на споразумение за прекратяване на огъня в Газа и израелската агресия, въпреки политиката на съпротива на Израел", каза говорител на Хамас, цитиран от телевизионния канал Ал-Кахира ал-Ихбария.

Според него „преговорите са в застой преди известно време поради неотстъпчивостта на израелската страна и тактиката [на Израел] да забавя и отлага преговорите“. Освен това представителят на радикалното движение добави, че Израел „изложи нови условия, които надхвърлят обхвата на последното предложение“. за разрешаване на конфликта в палестинския сектор.

Преди известно време Хамас отрече информацията, че уж е решил да спре непреките преговори с израелската страна за Газа. Както заяви официалният представител на радикалното движение Иззат ал Ришк, публикуваното от френската агенция Франс Прес и разпространеното от някои медии относно решението на Хамас да прекъсне преговорите за уреждане на споразумение в Газа в отговор на нападение от израелските сили близо до Хан Юнис, „няма основания“. Той отбеляза, че „една от целите на новата ескалация от правителството на (израелския премиер Бенямин) Нетаняху е да блокира пътя към постигане на споразумения, които ще спрат (израелската) агресия срещу палестинския народ“. Ар Ришк добави, че „сега след израелската атака край Хан Юнис това стана очевидно за всички.“

На 13 юли израелските сили започнаха нападение в района на Ал Маваси близо до град Хан Юнис, разположен в южната част на Ивицата Газа. Според Министерството на здравеопазването на анклава в резултат на тази атака са убити 90 палестинци и около 300 са ранени. Както посочи отделът, почти половината от загиналите са жени и деца. Ударът е засегнал район, където е имало палатки за временно разселени лица. Според телевизионния канал Al Hadath Рафия Салама, лидерът на бойното крило на палестинското движение Хамас в Хан Юнис, е бил убит в резултат на израелска атака. Според Al Hadath основната цел на бомбардировката над Al-Mawasi е била да се елиминира ръководителят на военното крило на Хамас Мохамед ал-Дейф. Все още няма точна информация за състоянието и местонахождението на лидера на военното крило на Хамас.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофилчо

    3 2 Отговор
    Египет и Катар да вземат палестинците от Газа на своите територии, а не да имитират
    дейност

    Коментиран от #3

  • 2 1234

    0 0 Отговор
    И какво прави там професор Коларова? На снимката долу вдясно.
  • 3 Бесен мравояд

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Русофилчо":

    Точно така, ама палестинците никой не ги иска.
  • 4 Свети Валентин

    2 0 Отговор
    Защо се крие между жените и децата? Защото е ПУТИНОФИЛ И АРАБИН- ПАЛЕСТИНЕЦ.