Тема: Украйна

18 Юли, 2024 12:31 1 820 42

Украйна разработва дронове с изкуствен интелект

  • украйна-
  • дронове-
  • изкуствен интелект

Украйна се надява, че внедряването на дронове с изкуствен интелект на фронтовата линия ще ѝ помогне да преодолее нарастващото заглушаване на сигнала от руснаците

Украйна разработва дронове с изкуствен интелект - 1
Снимка: БГНЕС

Няколко стартиращи фирми в Украйна разработват дронове с изкуствен интелект. Целта е да се помогне за управлението на голям флот от дронове, като това ще пренесе войната в неизследвана територия, предаде "Ройтерс", цитирано от БТА.

Украйна се надява, че внедряването на дронове с изкуствен интелект на фронтовата линия ще ѝ помогне да преодолее нарастващото заглушаване на сигнала от руснаците, както и да позволи на безпилотните летателни апарати (UAV) да работят в по-големи групи.

Разработването на безпилотни летателни апарати с изкуствен интелект в Украйна е разделено между визуални системи, които помагат за идентифициране на цели и управление на дронове, картографиране на терена за навигация и по-сложни програми, позволяващи на UAV да работят във взаимосвързани "рояци".

Swarmer, една от компаниите, които работят върху това, разработва софтуер, който свързва дронове в мрежа. Решенията могат да се изпълняват мигновено в цялата група, като човек се намесва само за да даде зелена светлина на автоматизирани удари.

Главният изпълнителен директор на Swarmer, Сергей Куприенко, коментира, че когато се опитва да се увеличи мащабът с човешки пилоти, това просто не работи и обясни, че "за рояк от 10 или 20 дрона или робота е практически невъзможно хората да ги управляват."

Куприенко каза, че докато човешките пилоти се борят да управляват операции, включващи повече от пет дрона, ИИ ще може да обработва стотици.

Системата, наречена Styx, насочва мрежа от разузнавателни и ударни дронове, големи и малки, във въздуха и на земята. Всеки дрон ще може да планира собствените си ходове и да предскаже поведението на другите в рояка, подчерта той.

Освен разширяването на операциите, Куприенко обясни, че автоматизацията ще помогне за защитата на пилотите на дронове, които работят близо до фронтовите линии и са приоритетна цел за вражески огън. Технологията на Swarmer все още е в процес на разработка и е изпробвана само експериментално на бойното поле, добави той.

Swarmer е една от повече от 200 технологични фирми, които се появиха, откакто Русия започна пълномащабната си инвазия през 2022 г., като хората от IT средите разработват дронове и други устройства, за да помогнат на Украйна да се противопостави на Русия.

Самюел Бендет, помощник старши сътрудник в Центъра за нова американска сигурност, каза, че системите за управление на дронове с изкуствен интелект вероятно ще имат нужда от човек, за да се предотвратят грешките на системата при избора на цел.

Съществуват широки опасения относно етиката на оръжията, които изключват човешката преценка. Изследователска статия на Европейския парламент от 2020 г. предупреждава, че подобни системи могат да извършат нарушения на международното хуманитарно право и да намалят прага за започване на война.

Изкуственият интелект вече се използва в някои от ударите с дронове на дълги разстояния от Украйна, които са насочени към военни съоръжения и петролни рафинерии навътре в територията на Русия.

Украински служител, пожелал анонимност, коментира, че атаките понякога включват рояк от около 20 дрона и обясни, че основните дронове летят до целта, но работата на другите е да премахнат или да разсеят противовъздушната защита по пътя. За да направят това, те използват форма на ИИ с човешки надзор, за да помогнат за откриване на цели или заплахи и планиране на възможни маршрути.

Нуждата от дронове с ИИ става все по-голяма, тъй като и двете страни внедряват системи за електронна война (EW), които прекъсват сигналите между пилоти и дронове и по-специално малките, евтини FPV (изглед от първо лице) дронове, които се превърнаха в основния начин и за двете страни да удрят вражески превозни средства през 2023 г., виждат, че нивата им на попадение спадат с нарастването на заглушаването.

По думите на Макс Макарчук, ръководител на ИИ за Brave1, процентът на FPV, които са поразили целта си, непрекъснато пада. Повечето FPV единици вече виждат процент на удари от 30-50%, като за новите пилоти това може да бъде само 10% и прогнозира, че управляваните с изкуствен интелект FPV дронове могат да отбележат процент на попадение от около 80%.

За да се противопоставят на заплахата от електронната война, създателите, включително Swarmer, започнаха да разработват функции, които позволяват на дрон да се фиксира върху цел чрез своята камера.

Системи, които се използват в електронната война, образуват невидим купол за заглушаване на сигнала над оборудването и войниците, които защитават. Ако контактът на пилот с дрона бъде прекъснат, той вече не може да го контролира и апаратът или пада на земята, или продължава да лети направо. Но автоматизирането на последната част от полета на дрона до неговата цел означава, че той вече не се нуждае от пилота - по този начин анулира ефекта от заглушаването на EW.

Дроновете с ИИ се разработват от години, но досега се смятаха за скъпи и експериментални.

Бендет посочи, че Русия е разработвала въздушни и наземни безпилотни летателни апарати с изкуствен интелект преди инвазията през 2022 г. и е заявила някои успехи.

В Украйна основната задача на производителите е да разработят система за насочване с изкуствен интелект за дронове, която да е евтина. Това би позволило да бъде разгърнато масово по цялата фронтова линия от 1000 км, където всяка седмица се използват хиляди FPV дронове.

Разходите могат да бъдат намалени чрез стартиране на ИИ програми на Raspberry Pi - малък, евтин компютър, който намери глобална популярност извън образователните цели, за които е проектиран.

Макс Макарчук каза, че е изчислил разходите за поставяне на проста система за насочване, която би се заключила във форма, видима от камерата на дрона, само на около 150 долара на дрон.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи

    30 2 Отговор
    Те естествен нямат, разработвали ИИ.
  • 2 ТаУмВзе

    23 2 Отговор
    Окраинчето вече е превзело Москва, но Праведната Пропаганда не ни го е съобщила все още! ХАХАХАХХА

    Коментиран от #40

  • 3 ОПСССС

    26 0 Отговор
    С естествена простотия не могат да изработят изкуствен интелект.
  • 4 Украинец

    22 2 Отговор
    "разработва дронове с изкуствен интелект"

    Проблема са войниците с естествен интелект - от тях не достигат. Вчера са запалили 5 коли на тези които ги ловят в Одеса.
  • 5 Българин

    7 21 Отговор
    Русия приключи

    Коментиран от #10, #13, #39

  • 6 Българин

    6 19 Отговор
    украинците са много способни хора-не като комшиите си
  • 7 Хахаха

    18 2 Отговор
    И в тия дронове щели да монтират изкуствено направени украинчета.
  • 8 Българин

    3 14 Отговор
    Хаяско обърка страната

    Коментиран от #19

  • 9 456

    14 2 Отговор
    Същото го четох вчера, но обратното - Русия разработва дронове с ИИ.

    Коментиран от #26

  • 10 Българка

    13 2 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Козяшки мечти.
  • 11 ти да видиш

    13 0 Отговор
    ИИ ли, може да ползват този на Бай Дън!
  • 12 Еми

    13 0 Отговор
    Нормално баце. То вече за всички е ясно че те естествен интелект нямат...
  • 13 7879

    15 1 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Тя приключила ама Вие дето така смятате трябва да се научите да играете казачок. Трябва също да научите много руски песни защото вечер преди вечерна проверка ще има представления на самодейци.

    Коментиран от #38

  • 14 дддд

    10 0 Отговор
    усрайнаааааааааа
  • 15 Слипи Джо

    6 0 Отговор
    Ще се запиша доброволец. Слава Ухани.
  • 16 Ами да

    7 1 Отговор
    Когато естествения интелект се проваля.... Поне сами ще се предават без нужда от команда...
  • 17 Естествена простотия

    7 1 Отговор
    Останалата територия на "Украйна" се използва от НАТО за удари срещу РФ. Това ще завърши много, много зле. За НАТО.
  • 18 ХА ХА ХА

    4 0 Отговор
    Манееее,ЦЪРВУЛИ.
  • 19 Зевзек

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Ами какво да прави човека - бай Дън каза че е президент на Украйна и сега няма да му противоречи я. Нали вие казвате че каквото кажела Америка това се случвало.
  • 20 хххх

    7 9 Отговор
    за разлика от изостаналите и глупави руски крепостни, украинците ще развиват много мощно военната си индустрия, направо не ми се мисли какво ще прави Русия с такъв въоръжен до зъби съсед с огромна армия 😆

    Коментиран от #23

  • 21 Програмист

    7 1 Отговор
    Единственото по-страшно от изкуствения интелект било естествената простотия и един тук който се е писал "Българин" го доказва.
  • 22 Мишел

    7 1 Отговор
    Дронове с изкуствен интелект- Украйна ще ги разработва, а Русия ги ползва- Милитари уоч магазин.

    Коментиран от #25

  • 23 Военен

    6 2 Отговор

    До коментар #20 от "хххх":

    ЩЕ, ЩЕ, ЩЕ - да не са назначили врачки в посолството че знаете какво ЩЕ се случи. Можеш ли ми каза как "украинците ще развиват много мощно военната си индустрия" без ток. Второ сигурно и учени ще им направят от запада че до сега нямаха и въпреки че имаха ток не можаха нищо да измислят а чакат от запада.

    Коментиран от #30

  • 24 Подозрително

    7 1 Отговор
    Украйна не може да си оправи асфалта и тръбите, а разработва изкуствен интелект?
    По-скоро американските оръжейни фирми си играят с животите на туземците, евтино им е.
  • 25 $$$

    4 9 Отговор

    До коментар #22 от "Мишел":

    Русия няма високо технологични оръжия, те се развиват с известно изоставане от около 50-60 години..те си знаят да работят с Т72 от ВСВ, но за съжаление и те свършиха..Ще се надяват на помощ само от дебелия Ким Чен и аятолаха на Иран.
    Тежка е руската съдба, много тежка
  • 26 Корекции

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "456":

    Не "РФ разработва", а "РФ си има".
    Не ИИ, а "изчислителни системи с машинно зрение" - разпознаване на обекти.
    ИИ е това което те бие през пръстите (или ти чупи ръцете) когато се опиташ да го изключиш.
  • 27 Злобното Джуджи

    5 3 Отговор
    Cвиня и Изкуствен Интелект някак не ми се връзват колкото и да се опитвам да осмисля статията.
    Непостижими са украинския ум и логика 😁
  • 28 456

    7 0 Отговор
    Възможно е и да си имат. Казвам, че подобна статия четох вчера, но че Русия ги разработва, а не Осрайна.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Военния явно

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Военен":

    Нямаш интернет и не си гледал нищо мойто момче.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Антикомунист

    0 4 Отговор
    Никаква етика и хуманитарно право не бива да притеснява Украйна срещу този подъл агресор каквито са престъпната държава русия Само як бой им се отразява добре или вразумява ......

    Коментиран от #33, #37

  • 33 БоФ

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "Антикомунист":

    Поредния евтин демагог си, нищо повече. Сигурен съм, че изобщо не разбираш казуса, само декламираш вехти мантри.

    Коментиран от #35

  • 34 Петър

    2 1 Отговор
    Русия трябва да бомбандира Киев с 2 ядрени бомби и така ще предотврати 3 Световна война и много повече жертви.

    Коментиран от #42

  • 35 Антикомунист

    1 4 Отговор

    До коментар #33 от "БоФ":

    До изясним първо какво е демагог. Това е човек , който вика на черното- бяло. На престъпната държава русия, започнала тази агресивна, мръсна завоевателна война, която целия цивилизован свят осъжда, вие русофилчетата я изкарване жертва. Е кой е демагога......и не ми отговаряш, че с дървени глави не споря...

    Коментиран от #36

  • 36 Антифашист

    3 2 Отговор

    До коментар #35 от "Антикомунист":

    Глупаците с говеждитеФашкии в главите като тебе не можете да спорите, както и вашите ментори отвъд океана. Можете само да убивате опонентите си, както опитаха да направят с Фицо, Тръмп и всеки който иска да сложи край на хибридната война на Сащ срещу Русия..
  • 37 Бахура

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "Антикомунист":

    На лгбт активистите от евроатлантическатаХомодружинка най добре ви се отразяват афроамерикански ланги в мръснитеУстички

    Коментиран от #41

  • 38 Логично

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "7879":

    И Руския химн - задължително!
  • 39 Негър от Алабама

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Не познавам някой да да вярва на подобна глупост, освен само някое и друго нещастно лгбт Нещо
  • 40 БУРАТИНО

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Те и твоите безаналогови от 3 години превземат Украйна и все бой ядат - сам за смях станаха !
  • 41 ОГЛЕДАЛЦЕТО

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "Бахура":

    Своята дзурла имаш предвид, другарю...3455
  • 42 Болярин

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "Петър":

    Случайно да се усещаш какво предлагаш, или само усещаш колко са безмозъчнте, като теб !?!
Новини по държави: