19 Юли, 2024 07:56 1 166 21

НАСА и SpaceX планират извеждането на МКС от експлоатация през 2031 година

  • наса-
  • мкс-
  • експлоатация-
  • spacex

В момента космическият кораб SpaceX Dragon транспортира астронавти и товари за НАСА до и от МКС.

НАСА и SpaceX планират извеждането на МКС от експлоатация през 2031 година - 1
Снимка: БГНЕС

Международната космическа станция (МКС) е била дом на стотици астронавти през последните 23 години, но дните ѝ са преброени. През юни НАСА обяви, че ще плати на компанията SpaceX на Илон Мъск до 843 милиона долара, за да помогне за извеждането на станцията от експлоатация. НАСА и SpaceX споделиха нови подробности за своя план, който включва построяването на супер голям космически кораб Dragon, способен да изтласка МКС от орбита и да я разбие в далечен океански гроб, вероятно през 2031 година, съобщава Business Insider, цитирано от Фокус.

В момента космическият кораб SpaceX Dragon транспортира астронавти и товари за НАСА до и от МКС. Въпреки това, астронавтите и товарът са значително по-леки в сравнение с МКС.

Затова SpaceX обмисля да оборудва един от своите кораби Dragon за тази задача. Те планират да модифицират съществуващия Cargo Dragon с нов мощен багажник и да го снабдят с 46 двигателя Draco, което е с 30 двигателя повече от стандартния кораб.

Полученият кораб ще бъде приблизително два пъти по-дълъг от конвенционален Dragon, ще носи шест пъти повече гориво и ще произвежда четири пъти повече мощност.

Сара Уокър, директор на управлението на мисията Dragon на SpaceX, посочва, че най-трудната част от мисията ще бъде последният етап, който ще тласне МКС към окончателното ѝ спускане.

Крайната дестинация на МКС ще бъде в отдалечена част на океана, например Тихия океан, но НАСА все още не е избрала точното местоположение.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    22 27 Отговор
    МКС не е на НАСА, нищо че купуват модули там от други. Започва с модул на Русия и най-големите са нейни. Русия отдавна каза, че трябва да се пенсионира МКС. И че може разни по-нови модули да се разскачат за нова станция.

    Коментиран от #17

  • 2 стоян георгиев

    17 25 Отговор
    Пак ще гледаме някоя холивудска постановка, която да лъжат поколенията, че са направили нещо си в космоса 😅
  • 3 да де

    14 21 Отговор
    Какво стана боинг телепортираха ли си астронавтите от МКС или чакат извънземните да го направят.
  • 4 Абе

    13 21 Отговор
    До тогава боенг ще върне ли астронафтите или ще слизат заедно с МКС
  • 5 Гориил

    12 23 Отговор
    Русия бързо създава и до 2030 г. ще изведе в орбита най-новата си орбитална станция, която ще бъде четири пъти по-голяма от съществуващата МКС.Американците си губят времето.Луната ще почака. Досега всички полети до Луната са с рекламен характер, т.к изискват астрономически ресурси.
  • 6 Дядо Йоцо гледа

    16 27 Отговор
    Какви ги дращите , алоооо журналята , МКС Е РУСКА , РУСКА СТАНЦИЯ !!!
    Американците станция нямат , имат само модулен отсек дето замириса преди време !!
    Руснаците може и на луната да си я пратят ,за спомен !
    И ще остане само китайската станция , тогава американците ще гледат космоса през крив макарон .

    Коментиран от #8, #20

  • 7 реру

    22 0 Отговор
    Апаратът, който се нарича US Deorbit Vehicle /USDV/, ще бъде създаден на базата на Cargo Dragon. Той ще има в общo 46 двигателя Draco на борда /16 на самата капсула и 30 в сервизното отделение/. За деорбита ще бъдат използвани от 22 до 26 двигателя, осигуряващи тяга 10 000 N и скорост 57 m/s.

    Общата маса на апаратa ще бъде 30 000 kg, включително 16 000 kg гориво, което означава, че ще е необходимо да се използва Falcon Heavy. Това ще бъде предложението на SpaceX, но ракетата носител трябва да бъде избрана от НАСА.

    USDV ще се изпрати на МКС 1,5 години преди планираната деорбита през м. януари 2031 год. Последният екипаж ще напусне МКС 6 месеца преди деорбита и станцията ще бъде позиционирана на височина около 300 km. Станцията ще дъде свалена над Тихия океан в предварително затворен район.

    Общата стойност на операцията по деорбитиране на МКС е $1,5 млрд., включително USDV, изстрелването, подготовката на станцията за деорбита и разходите за поддръжка на мисията. Според NASA, всички партньори на МКС се съгласни с данните от този план.

  • 8 реру

    26 5 Отговор

    До коментар #6 от "Дядо Йоцо гледа":

    МКС се изгражда от:
    САЩ - NASA;
    Русия - ФКА;
    Япония - JAXA;
    Канада - CSA/ASC;
    Европа - ЕКА
    Бразилия участва чрез договор с NASA. Италия, която участва в ЕКА има и отделно участие. Независимо от желанието, на Китай му е отказан достъп и той започва собствен проект, който вече е в орбита.

    РФ притежава около 10% и има САМО ЧЕТИРИ модула, но платени от САЩ, а "ЗАРЯ" дори е собственост на NASA. Официалният език на борда на МКС е английския език.
    Последният модул "Наука" е префасониран дублиращия модул на "Заря".
    – 1998 - Заря FGB /Протон-К/;
    – 2000 - Звезда /Протон-К/;
    – 2001 - Пирс /Союз-У/;
    – 2009 - МИМ 2 /Союз-У-Прогрес М/
    – 2021 - Наука / Протон-М/.

    "Пирс" обаче беше откачен и твърдо приводнен в Тихия океан, така че пак има 4 модула.
    МКС се изгражда с 32 мисии, като само ПЕТ са на Роскосмос, а останалите на „Спейс шатъл“.
    Совалките имат общо 135 мисии до МКС...

    Коментиран от #10

  • 9 Иван Иванов

    8 29 Отговор
    Кои са наса и спейс хикс, за да решават каквото и да било за МКС ??????? МКС е РУСКА, СЪВЕТСКА и БОГ да поживи безбройните космонавти и астронавти, които живяха година, година и половина в космоса и се върнаха на Земята живи и здрави. Слава на СССР и РФ
    ВЕЛИКАЯ РУСС !!!!!!!!!

    Коментиран от #12, #16

  • 10 Гориил

    2 22 Отговор

    До коментар #8 от "реру":

    Времената се промениха. Пригответе се за едно адско състезание.Ще ви трябват огромни ресурси.

    Коментиран от #18

  • 11 Гориил

    1 21 Отговор
    Новата руска орбитална станция ще бъде наситена с нетрадиционни източници на енергия
  • 12 В ушите ти

    22 2 Отговор

    До коментар #9 от "Иван Иванов":

    още кънтят залповете на "Аврора". Първият модул е изстрелян в орбита 1998г. 8г. след разпадането на СССР. Русия не е СССР, в него бяха и омразните ви Украйна, Прибалтики, Грузия, Армения, Казахстан и други освободили се от руското иго. Само 10% от МКС е руска, реру ти го е написал.
  • 13 Механик

    2 20 Отговор
    Ма те първо трябва да стигнат с нещо до там. А НЕЩОТО онзи ден нещо се провали при излитането.
  • 14 Симо

    4 21 Отговор
    Китайците си имат своя космическа станция! Руснаците са в напреднал стадии на завършване на своята. А американците ще се опитат да екплоатират общата до колкото се може. Експлоатационни период на МКС вече е удължаван многократно. Даже първите, кито бяха спрели да плащат бяха именно американците. Ама като видяха че друга не могат да имат така или иначе, ще кърпят старата и след като всички други си отидат. За това нека стане 2031 г и да видим дали МКС ще отиде някъде.

    Коментиран от #19

  • 15 Симо

    4 21 Отговор
    И преди да я потопят, трябва да намерят начин да свалят онези двамата нещастници, дето висят на МКС щото Боинга им се развали. Или ще ги правят герои??? Един паметник е много по евтин от каквато и да е спасителна акция.
  • 16 Да ама не

    13 2 Отговор

    До коментар #9 от "Иван Иванов":

    Каква руска ? И там си оставиха ръцете кривите Първо беше разкачен и потопен заради дефекти модула Пирс правен в Русия. А сега цялата станция трябва да я пенсионират пак заради дефекти в руски модул. Изпуска въздух ,проблеми с ел.захранване и други. Иначе станцията щеше до 2040 да изкара ,че и повече
  • 17 гостгост

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Някой":

    MКС на практика е американска станция.Русия е гост там и няма думата.САЩ са дали на руснаците 30% достъп на борда.
  • 18 де факто

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Гориил":

    Състезание с кой ? САЩ е едноличен лидер и конкуренция нямат.Единствено Китай е на прав път и двете държави общо работят за науката.Ако визираш Русия ,то руснаците не са космическа държава от 30 години насам и не участват в никакви "надпревари" или изучаване на космоса.
  • 19 хххх

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Симо":

    И колко е "напреднало" разработването на руската космическа станция бе лъжлив демагог ? хахахах.Ти въобще вярваш ли си на глупостите.Първо,че тези още дори не произвели първото болтче за тази въображаема станция и второ,че такава станция никога няма да види бял свят.Тъжното за Русия е,че с разпада на СССР ,замина и руската космическа програма.Русия вече не съществува на космическата карта.След като САЩ изхвърлят руснаците от МКС ,на Русия й оставаше да се подмаже на Китай и да ходи при тяхната станция ,но китайците нежно ги прецакаха и направиха това невъзможно.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 фикс

    0 0 Отговор
    НАСА дава луди пари да събори МКС, Русия дава луди пари да събори някой жилищен блок в Украйна.